13 Септември, 2024 08:56 2 189 18

Смилов: Пеевски взе предимство, но в дългосрочен план участието му в политика става още по-проблематично

  • даниел смилов-
  • дпс-
  • пеевски

Явно напрежения са се трупали, но разделянето стана по повод съставянето на правителството на малцинството на ГЕРБ с първия мандат. Тогава, за да не мине това правителство, за което г-н Пеевски беше намерил нужното мнозинство от 5-6 човека от "Величие", самото ДПС на практика се разцепи

Смилов: Пеевски взе предимство, но в дългосрочен план участието му в политика става още по-проблематично - 1

Всички основни критики срещу ДПС - и корупционните практики, и неформалното и нелегитимно влияние върху институциите, бяха потвърдени от самото ДПС в рамките на скандалите, които се разиграват.

Това каза в интервю за БНР Даниел Смилов, политолог и специалист по сравнително конституционно право, програмен директор на Центъра за либерални стратегии.

Пеевски успя да вземе предимство, но в дългосрочен план участието му в българската политика и управлението на страната става още по-проблематично, защото разполага с недопустими ресурси, изрази мнение той.

Явно напрежения са се трупали, но разделянето стана по повод съставянето на правителството на малцинството на ГЕРБ с първия мандат. Тогава, за да не мине това правителство, за което г-н Пеевски беше намерил нужното мнозинство от 5-6 човека от "Величие", самото ДПС на практика се разцепи, припомни Смилов.

И Доган, и Борисов се изплашиха, че в дългосрочен план това мнозинство ще доведе до негативи и за двете партии, изтъкна той.

Политологът изрази разочарование от решението на ВАС, което по думите му не е било толкова добре документирано, колкото това на ЦИК.

Има напълно блокирана партия с двама лидери. Единият желае едно, другият – друго. Органите на тази партия не могат да вземат решения с нужните мнозинства. Неутралните институции не би трябвало да вземат страна в такъв спор, отбеляза Смилов в предаването "Преди всички".

"ВАС, вместо да вземе този балансиран и неутрален подход, с аргументи, които са доста спорни не само политически, но и юридически, даде предимство на фракцията на Делян Пеевски."

Аргументът първи по време – първи по право е доста слаб, посочи политологът относно регистрацията на партията за изборите.

"Тук имаме резултат, който се преследва, и се търсят аргументи, които са доста спорни и изглеждат нелогично. Съдът отказа да разгледа казуса по същество – че ДПС е блокирана партия и няма как да заяви воля в една или друга посока. Името ѝ не може да бъде използвано от един или друг играч без помощ от приятелски институции."

Запитан какво следва от решението на ВАС и може ли Пеевски да разчита на избирателите на ДПС, Даниел Смилов прогнозира, че "сериозна част от избирателите на ДПС ще бъдат много притеснени, ако не и ядосани от такъв опит за партийно рейдърство, защото наистина имаме вземане на официалното име чрез държавни институции".

Пеевски ще си спечели доста врагове сред част от електората на ДПС. Той разчита по-конформистки настроената част от електората, допълни той и не изключи "отлив на гласуващи заради тези неразбории вътре в партията".

Причината за разпадането на ДПС са различните визии на Доган и Пеевски за бъдещето на тази формация, смята политологът.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Минувач

    20 3 Отговор
    Ако българският избирател си опичаше акъла, нямаше да има нито Пеевски нито Бойко нито Доган, нито Копейка, които са все партии на мафията и се подкрепят тайно, но постоянно.
  • 2 Доротея

    19 4 Отговор
    Извинявайте, но е нелогично Доган да е отцепник от сопственото си ДПС !?? Все едно Рая Назарян да завербува Делян Добрев и Роси Кирилова и да обявят Бойко Борисов за отцепник от Герб, а ВАС и ЦИК да потвърдят!? Безумия се сътворяват!

    Коментиран от #7, #10, #13

  • 3 Обективен

    12 0 Отговор
    За Доган и Свинан , на този свят всичко е пари и власт

    Коментиран от #5

  • 4 Пешо

    8 2 Отговор
    Аман от пишман врачки.

    Коментиран от #15

  • 5 Доротея

    10 4 Отговор

    До коментар #3 от "Обективен":

    Илюзия, драги! Доган се оказа негоден да противостои на истинските хайдути философ - мислител, без сопсвено жилище и пари! Чакъров също е един хрисим лекар и се подиграха с него! Други на тяхно място биха струпали 200 000 протест пред ВАС и ЦИК а те са толкова спокойни и най вече отговорни хора! А Делян Шишман обижда и наглее!

    Коментиран от #11

  • 6 Меркуцио

    8 0 Отговор
    Сега ако и Харис не спечели......Леле!
  • 7 кореняк социянец

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Доротея":

    Росица Кирова! Кирилова е една друга!
  • 8 Вече

    8 15 Отговор
    Поредната боза на Смилов.Некадърника трябва да знае ,че решението на съда не се коментира.
  • 9 хаберих

    7 0 Отговор
    Баба ми казваше: -Чедо, бягай от мъж със здрави и чисти чорапи. Или е женен или живее с майка си.
  • 10 Въпрос

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Доротея":

    Кога сте завършили втори клас? СоБствен, П и Б не са една до друга на клавиатурата. Иначе съм съгласна с написаното.
  • 11 Отговор

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Доротея":

    Виж 10.
  • 12 Пълен Провал

    5 3 Отговор
    Смиловщини...
  • 13 Оня с коня

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Доротея":

    Къде прочете че Доган е отцепник?
  • 14 за кастинга

    0 0 Отговор
    Някой да подсети новоначалците за друго начало - кастинг за сериала Хари Потър; започват на 31 октомври - значи може в 0.05 ч да пуснат електронна заявка за ролята на Хагрид............
  • 15 МДАМ

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "Пешо":

    Смилов и подобните нему от кохортата на полит-хаховците са особени екземпляри. В главите им виси като паяжина някакво желано химерично "политическо бъдеще", и те всякакси се опитват да пречупят и нагласят иначе съвсем другата реалност към него.
  • 16 Ха ха

    5 4 Отговор
    Смилов,ти и другите жълтопаветници сте пълни лъжци и идиоти.В петък представители на Пеевски бъяха наредени пред ЦИК и бяха първи по ред.В събота се наредиха Догановци,и тъй като бяха втори почнаха цирковете.Телевизиите показаха хората на Пеевски ,че чакат първи пред ЦИК.След това догановци бяха допуснати в залата за приемане на документите и бяха окупирали масата.Така ли е Смилов? Така е!Пеевски подаде електронно заявлението си.И пак почвате,ама той нямал право и т.н.Това,че ЦИК не се съобрйзява със законите и не си променя правилата спрямо тях си е тяхна грешка.В закона е описано всичко,но понеже вие ,жълтопаветната паплач не признавате нищо различно от вашите тези са ви виновни всички
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Трандафор

    4 0 Отговор
    Не е истина колко малко вече е нужно, за да се представяш за политолог, а доцент и професор са като значка на туристическия съюз от едно време! Та, имаме чекмеджета, пачки, Борисов е токсичен, Пеевски е с Магнитски, ГЕРБ е ДПС и обратно, ППДБ са автентичната демократична "десница", Камала е сърцето на Данко! Последното е за възходяща глобална градация! И така, напълно депресиран от реалността, господин Смилов се отдава на усещания, възприятия, тълкувания, съмнения, твърдения, водещи до спекулации, инсинуации и манипулации! В ефир, разбира се! Значи, ако всички сме набутани в медийната им лудница, спонсори и грантове ще има! Опоркаджиите са като хлебарките, "масовката" сме под сериозна заплаха!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове