13 Септември, 2024 13:09 1 321 14

ВАС спира делото за отстраняването на Андрей Гюров. Пита по казуса Съда на Европейския съюз

  • върховен административен съд-
  • дело-
  • отстраняване-
  • андрей гюров-
  • съд на европейския съюз

Върховният административен съд спира производството по административно дело № 7373/2024 г. до произнасянето на СЕС

ВАС спира делото за отстраняването на Андрей Гюров. Пита по казуса Съда на Европейския съюз - 1
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд отправя запитване по Съда на Европейския съюз (СЕС) по казуса с предсрочното освобождаване на подуправителя на БНБ Андрей Гюров. Това се съобщава на страницата на съда в интернет.

Административно дело № 7373 от 2024 г. е образувано пред ВАС по жалба на Андрей Гюров срещу решение № 340 от 16 юли 2024 г. на Управителния съвет на БНБ, с което са установени основания по чл. 14, ал. 1 от ЗБНБ-1997 за предсрочното му освобождаване от длъжността подуправител, ръководител на управление "Емисионно“ в БНБ.

На основание процедурния правилник на СЕС, върховните магистрати отправят преюдициалното искане да бъде прието за разглеждане по реда на бързото производство.

ВАС отправя следните въпроси до СЕС:

1. Следва ли да се тълкуват като приложими спрямо всички членове на органите за вземане на решения на национална централна банка, заложените в разпоредбата на чл. 14.2 от Протокол (№ 4) за Устава на Европейската система на централните банки (ЕСЦБ) и на Европейската централна банка (ЕЦБ) критерии за освобождаване на управителя и ред за оспорване на решението за освобождаване.

2. В случай, че отговорът на Въпрос № 1 е отрицателен, допуска ли разпоредбата на чл. 14.2 от Протокол (№ 4) за Устава на (ЕСЦБ) и на ЕЦБ, национално законодателство, което въвежда същите критерии за освобождаване на членовете на органите за вземане на решения на национална централна банка, каквито са предвидени за управителя в цитираната правна норма.

3. Допуска ли разпоредбата на чл. 14.2 от Протокол (№ 4) за Устава на (ЕСЦБ) и на ЕЦБ, съвместяване на заемането на длъжността управител на НЦБ и участието като съдружник в капиталово търговско дружество с право на част от печалбата на дружеството, съразмерно на дяловото участие?

4. Допуска ли разпоредбата на чл. 14.2 от Протокол (№ 4) за Устава на (ЕСЦБ) и на ЕЦБ, съвместяване на заемането на длъжността управител на НЦБ и участието в управителен орган на юридическо лице с нестопанска цел, което съгласно своя устав може да развива стопанска дейност, без да е взето единодушно решение на управителния съвет на НЦБ, каквото се изисква по националното законодателство за извършване на неплатена дейност?

5. Допускат ли разпоредбата на чл. 131 от Договора за функционирането на Европейския съюз и чл. 7 от Протокол (№ 4) за Устава на ЕСЦБ) и на ЕЦБ, национално законодателство, което задължава в определен срок от заемане да длъжността членовете на органите за вземане на решения на национална централна банка, в качеството си на лица заемащи публична длъжност по смисъла на националното законодателство, да декларират пред съответен държавен орган своето участие като съдружници в капиталови търговски дружества и участието си в управителни органи на юридически лица с нестопанска цел.

6. Допускат ли разпоредбата на чл. 131 от Договора за функционирането на Европейския съюз и на чл. 14.2 от Протокол (№ 4) за Устава на ЕСЦБ и на ЕЦБ, национално законодателство, което задължава в определен срок от заемане да длъжността управител на НЦБ, в качеството си на лице заемащо публична длъжност по смисъла на националното законодателство, да предприеме действия по преустановяване на своето участие като съдружник в капиталово търговско дружество и участието си в управителни органи на юридически лица с нестопанска цел?

7. Допуска ли разпоредбата на чл. 14.2 от Протокол (№ 4) за Устава на ЕСЦБ и на ЕЦБ, тълкуване, което третира управител на НЦБ, който е отстранил извън законоустановен срок несъвместимост със заеманата длъжност, като лице, което не отговаря на изискванията, които са необходими за изпълнението на неговите задължения?

8. Допускат ли разпоредбата на чл. 131 от Договора за функционирането на Европейския съюз и разпоредбите на чл. 7 и чл. 14.2 от Протокол (№ 4) за Устава на ЕСЦБ и на ЕЦБ, национално законодателство, което позволява на органа, натоварен да установява основанието за освобождаване, за целите и в рамките на това специфично производството да преценява виновното извършване на сериозно нарушение по смисъла на чл. 14, параграф 2 от Устава на Европейската система на централните банки и на Европейската централна банка?

Върховният административен съд спира производството по административно дело № 7373/2024 г. до произнасянето на СЕС. Определението не подлежи на обжалване.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    32 0 Отговор
    ВАС се уплаши май!!!
  • 2 Парадокс Бг

    30 5 Отговор
    ВАС се омотаха яко, то не е като да подариш ДПС на Пеевски и всички да си мълчат! Тук казусът с Гюров вече е Европейски!! Той си знае Европейсщите права, учил е в Австрия и няма да се остави българските институции да нарушават правата му!
  • 3 Парадокс Бг

    28 3 Отговор
    Благодарение на ВАС Пеевски сложи ръка върху марката ДПС за изборите, обаче Гюров няма да се остави като Доган.
  • 4 Цитат

    26 1 Отговор
    "Ивайло Мирчев: Пеевски има една мръсна тайна и това е шефът на ВАС!"
  • 5 Само

    22 0 Отговор
    за Шиши действат светкавично за часове и никого не питат ! А сега се засилиха да питат и разпитват , след като толкова време мотаеха и не успяха да свършат работа !
  • 6 КИРО ЖЪРТЪ

    9 1 Отговор
    ВАС. СА. НАМАЗАНИ. С
    КОРУПЦИОННА. МАС
  • 7 горски

    3 10 Отговор
    Чалъми....
    В законо си пише....ако участваш в друго дружество не може да заемаш този пост....
    А оня Кирливия -същия казус.Участвал в дружество,имал чуждо гражданство.....и хоп министър...
    Каквито тия,такива и съдиите-всички сороски отрочета.
  • 8 Джоро Джоров

    10 3 Отговор
    ГЮРОВ. НЕ. СЕ. ОСТАВИ. НА
    КОРУМПИРАНИТЕ. ПЕЕВСКИ
    СЛУГИ,
    В. КУЧИ. Г-З ГИ. НАВРИ. ТИЯ
    ПРОДАЖНИЦИ.
  • 9 Е защо питат

    7 3 Отговор
    Съда на ЕС? Да питат Делянчо най-добре. Така или иначе накрая пак той ще определи решвнието!

    Коментиран от #12

  • 10 ББПП

    2 5 Отговор
    С подаването на оставка Корнела Нинова нямала повече права, а Гюров имал,.....две противоположни решения на съда за едно и също
  • 11 ВАС - Ново начало

    2 1 Отговор
    Ние сме безкомпромисни към правдата, мачкаме я в зародиш
  • 12 Питат

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "Е защо питат":

    защото много тъпи хора има тук сред коментиращите. Неправомерно му е отстраняването, добре, че сме член на ЕС. Това долно дело е заради възможността да стане служебен премиер, много ги е страх от компетентни хора мафиотите Пеевски и Борисов.
  • 13 Само предлагам

    2 2 Отговор
    Стига са ни занимавали с този ШАРЛАТАНИН Да изчезва Ще занимаваме ЕС с нашите боклуци
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол