13 Септември, 2024 14:32 5 605 32

Мехмед Юмер пред ФАКТИ: Самочувствието на Доган, че може да изключва всеки, когато си поиска, му изигра лоша шега

  • мухмед-
  • юмер-
  • дпс-
  • доган-
  • пеевски-
  • разкол-
  • партия

Не знаем какво точно стана, че Ахмед Доган призова да не се гласува за кабинета „Желязков“, казва журналистът

Мехмед Юмер пред ФАКТИ:  Самочувствието на Доган, че може да изключва всеки, когато си поиска, му изигра лоша шега - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Разколът в ДПС извади Ахмед Доган от сараите и го остави без власт в партията ДПС. С какво Пеевски е по-различен, за да се стигне до този момент… Пред ФАКТИ говори журналистът Мехмед Юмер.

- Г-н Юмер, какви събития наблюдаваме в ДПС и как стана така, че Ахмед Доган в момента няма дом, няма и партия за гърба си?
- Това е доста сериозен повод за размисъл, но нещата тръгват още от нелегалния период на Ахмед Доган, когато той е привлечен за лидер на една организация в защита на турската малцинствена група и мюсюлманската общност, а след това се трансформира в партия Движение за права и свободи (ДПС). И така партията стана икона, бе еталон за правене на модерна политика. ДПС още в първите години на прехода ясно заяви ориентацията си към евроатлантическата ценностна система и интеграцията в структурите на НАТО и Европейския съюз. Всичко това бе полезно за България, защото ние - за разлика от нашите съседи на запад, имахме един безболезнен преход. От един момент нататък обаче, ако трябва да влезем в някакви исторически рамки, от момента, в който ДПС с лидер Ахмед Доган влезе през парадния вход на властта при управлението на НДСВ, после в Тройната коалиция, а след това участваше и в кабинета „Орешарски“, нещата се промениха. Та с влизането във властта вече каузата ДПС бе заменена от капитала. Това го усети елитът на ДПС. Не случайно започнах с нелегалния период, защото тогава ДПС беше кауза, а верните на Доган депесари бяха изградили някаква солидарност, каквото се изгражда като приятелство в казармата, примерно.

- Това ли се промени в ДПС, днес я няма и тази солидарност?
- В ДПС изчезна идеалът, романтичният период изчезна, вярата в каузата на раните депресари. Имаше отлив от страна на ранните подръжници и симпатизанти, а в партията останаха по-скоро хората, които се интересуваха как да запазят властта си - от местната до централната. И, да, солидарността е факторът, след който изчезна позитивният дух, който крепеше хората, обединени около ДПС. Някак не останаха тези, които вярваха, че с младата кръв, която идва от младежите, коренно ще се променят нещата в лидерството на партията. ДПС за известно време съхрани своите солидарни хардлайнери, но във времето основните идеали бяха дискредитирани напълно. Така ДПС зае една удобна центристка позиция през годините, лавираща на ляво и на дясно в ролята на балансьор. След като влезе ДПС през парадния вход във властта, тя стана самоцел, а каузата беше забравена. Тогава и хората, които бяха лоялни, престанаха да вярват в „приказката“ ДПС. Да, партията си запази едно твърдо ядро, което продължава да вярва в лидерските качества на Доган и онзи ореол, изграден от нелегалния период.

- Видяхме Лютви Местан като лидер на партията, видяхме и Мустафа Карадайъ като лидер на партията. С какво Делян Пеевски е по-различен и какви качества Ахмед Доган подцени в него, за да се стигне до тази ситуация?
- Вижте, Ахмед Доган е начело на партията почти 40 години, като включим и онези 5-6 години в нелегалния период. Когато човек дълго седи начело на партия, му става трудно да издържа на психическия и физически натиск. Човек се износва. Ахмед Доган имаше много значителна роля в началото на прехода, когато устояваше на напрежението, създадено около ДПС. Знаете, че имаше призиви за забрана на партията, много протести още в самото начало на 90-те години. Тогава Доган успя да прекара ДПС през тези политически катаклизми с едно умерено правене на политика, без да стига до крайности. Когато Доган вече се отказа от активната политика и заживя в сараите откъснат от хората, някак сигурно е изгубил реална представа и преценка за нещата.

- Какво подцени Доган в Пеевски?
- Не знам дали точно става дума за подценяване или за прекомерна увереност в собствените си сили. На последната му публична изява на заседанието на Централното оперативно бюро (ЦОБ) чухме Доган да казва, че неговата воля като почетен председател е над партийните органи и ЦОБ. Явно това самочувствие, което Доган е имал през годините, че може да изключва всеки, когато си поиска, му изигра най-лошата шега в партията. В това заседание на ЦОБ го чухме да казва, че само неговият призив да си подадат оставките вече означава, че те са изключени от партията. Ето за какво говоря, за изгубената реална представа за нещата. Нали точно Ахмед Доган нарече Делян Пеевски „феномен“ и го номинира, за да го овласти на Националната конференция на партията. Ето това прекомерно самочувствие, че Доган стои над всичко в партийните органи, му изигра лоша шега.

- Защо Делян Пеевски дръзна да се противопостави на Доган. Просто е дошло времето на „новото начало“ ли, както вече се казва…
- Вижте, в началото Делян Пеевски беше доста обран срещу Ахмед Доган. Чак когато хората около Ахмед Доган обявиха, че изключват Пеевски и неговите приближени, тогава Пеевски реагира по-остро. Дотогава Пеевски казваше, че няма тема „Доган“. Пеевски казваше, че той е срещу дерибеите.

- Какво дава кураж Пеевски да следва определен път?
- Самият факт, че той е избран на Националната конференция, на която всички гласуваха за него и за Джевдежт Чакъров, е достатъчен. След това Пеевски изведе ДПС до втора политическа сила. Делян Пеевски се смята и е легитимно избран за съпредседател. Вижте, не знаем какво точно стана, че Ахмед Доган призова да не се гласува за кабинета „Желязков“. От там тръгна някакъв разрив, който още не е ясно какъв е.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    14 10 Отговор
    които гроб копае в гроб пада
  • 2 Буден

    7 4 Отговор
    Добре подплатен мога да чакам зимата.
  • 3 така е

    12 3 Отговор
    и ердоган загуби неговата партия местните избори . опозицията сложиха техен кмет . армиите откъснаха голям комат от парите за харчене в бюджета . и 8 пъти повече да печели арсенал , за харчене парите не достигат . за едни мизерия , а за вълка сараи , къщи , вили , злато .
  • 4 Тома

    35 5 Отговор
    На най простите хора в България им дадоха власт и видяхме докъде ни докараха и това са доктор доган-сава и доктор боко тиквата
  • 5 Наблюдател

    40 8 Отговор
    Доктор Доган се оказа най фалшивия герой на целия преход чийто величествен образ беше създаден от разни мисирки чакайки пред вратата да ги погали по главата.Оказва се че той не може дори едно обръщение да направи към избирателоте си крие се от медии и беше най позорно наритан от местата за живеене.Колко мозък трябва да имаш от тук нататък да гласуваш за партия с такъв почитен председател?
  • 6 В борбата

    22 9 Отговор
    Между почетния председател и непочтенния спечели втория защото първия не е на почит.
  • 7 Реалист

    11 6 Отговор
    Чакаме новата турска партия:)
  • 8 Българка

    45 5 Отговор
    Време е всички ние българи и етнически турци да изключим и Делян Пеевски, и Ахмед Доган, и корумпираната върхушка на ДПС от политическия, социалния, икономическия живот в България. Да ги изпратим на почивка в затворите след присъди на български съд. И да започнем с отстраняването им от политиката

    Коментиран от #12

  • 9 Град Козлодуй

    18 35 Отговор
    Само ДПС-ново начало с Господин Пеевски ще Бъде в Полза за страната ни.
  • 10 АХА...

    25 6 Отговор
    ДОГАН Е ТТАРИН , ДАЖЕ НЕ Е ТУРЧИН ЗА ДА СЕ ЕЖИ ТОЛКОВА . ВРЕМЕТО МУ ИЗЮТЕЧЕ !!!!!!!
  • 11 Мишо

    19 5 Отговор
    Дойде края на феодалите в лидерските партии.Всички феодали да гледат какво се случва при смяна на поколенията и да знаят че следващите серии ще бъдат Борисова Трифонова и Копейкина.
  • 12 На практика

    22 4 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Те се самозакриха щом турците казват че няма да гласуват за никоя от двете партии.

    Коментиран от #14

  • 13 Ай, чупкта

    14 3 Отговор
    Няма само с турците да се занимаване. Да се изядат помежду си, все ми е тая.
  • 14 Град Козлодуй

    2 17 Отговор

    До коментар #12 от "На практика":

    Не така Господине аз ще гласувам за тях.
  • 15 Вреден

    7 3 Отговор
    Де билна Пр ос та Св инкя- тъмно минало е врг га родината
  • 16 Благодарник

    9 3 Отговор
    Още един който пл.юе в ръката, която го е хранила.
  • 17 🍋🍊🇧🇬

    8 6 Отговор
    Просто е, българинът не е свикнал на “звонка”, без значение дали е българин християнин или българин мюсулманин, винаги е бил подритван, обезправен, с отнета собственост. (Благодарение на БКП, дори под турско българинът не е бил толкова обезземлен, без права, 45 години държан като в затвор)

    Доган го изиграха “парите”, и самолюбието на Кръстник при мутрите и Онбашия и Валия във Вилаета.

    Дебелия Пеевски, Борисов и Киро простия са ена и съща “хава”, разлика няма?
    Закривай.
  • 18 ДА се ЗНАЕ

    14 7 Отговор
    НИКОЙ не е гонил българските граждани с мюсулманско вероизповедание от страната . Тодор Живков ОТВОРИ границата А турската организация която и до сега ги ПОДСТРЕКАВА , ги организираше НАСИЛСТВЕНО да ходят за паспорти , и ги ТОВАРЕШЕ посред нощ на камиони /които нямаха коли /, и ги СТРУПВАХА на границата . За това повечето след два месеца се прибраха обратно , а които останаха там още милеят за родните си места .
  • 19 Време е!

    11 6 Отговор
    Сокола в затвора!
  • 20 Хе хе

    17 1 Отговор
    Толкова безболезнен преход имахме, че чак две инфлации докара, докато пребоядисаните бекапари разграбваха с пълни шепи хе хе хе.
  • 21 един

    15 4 Отговор
    Въпреки всичко българските турци в по-голямата си част ще застанат зад Доган/въпреки че го знаят що за стока е/,това мога да ви го гарантирам на 95%,ще има една малка част които ще гласуват за Пеевското ДПС но те или са купени или имат някаква зависимост и страх от преследваме,пак повтарям,обикновените турци ще застанат зад Доган!
  • 22 Истината

    8 5 Отговор
    Обадили са му се от Москва, това е станало. Затова не са гласували за кабинета.
  • 23 Сечко

    15 0 Отговор
    … имахме един безболезнен преход…
    Да, вярно нямаше война в прекия смисъл но ако 30 години това което се прави на гърба на народа е безболезнено, здраве му кажи
  • 24 Въпросът е:

    15 3 Отговор
    Кой ще гласува за пълничкия индивид, оглавил ДПС- то?
  • 25 ЖЕКО

    17 1 Отговор
    НЯМА ЗНАЧЕНИЕ БЪЛГАРИН ТУРЧИН НИКОИ НЕ ОБИЧА ПРЕДАТЕЛИ
  • 26 САМИ

    6 1 Отговор
    КЪДЕ Е ГЛЕДАЛ ДОГАН КОГАТО СА ГО ИЗБИРАЛИ ТОЯ ЗА КМЕТ, ТОИ СИ ИМА МУТРА НА ПРЕДАТЕЛ
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 БАЙ ---ХОЙ

    12 0 Отговор
    ЯДОХА. И. ПИХА. НА. НАШ. ГРЪБ
    И. НИ. ГРАБИХА, КАКВО. ЗАСЛУЖАВАТ, САМО. ЗАТВОР. ЗА
    ТАЯ. ВИСША. ЛИГА
    ПОЛИТИЦИ- МОШЕНИЦИ
  • 30 Какво да Коментираме една ------

    3 0 Отговор
    Какво да Коментираме една ------ Псевдо Партия с Псевдо Водачи!

    Явно интелекта на нейните Членове е Такъв! - Псевдо!
  • 31 граф Монте Кристо

    3 1 Отговор
    Не съм съгласен ,че дпс е изиграло някаква положителна роля,то е замислено и си остава подривно спрямо българската държава и дейците му попадат под най-тежките раздели от наказателния кодекс,а в настоящата квази-военна обстановка ,би трябвало да се искат смъртни присъди,особено за келемета като дп.
  • 32 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор
    "......не знаем какво точно стана, че Ахмед Доган призова да не се гласува за кабинета „Желязков“..."
    Доган е РУСКО ПРОКСИ, точно това стана Мехмедчо!