13 Септември, 2024 18:53 5 398 9

Регионалният министър спира тировете през Петрохан през зимата

  • инж. виолета коритарова-
  • тирове-
  • проход-
  • петрохан-
  • яз. „луда яна“

До края на годината приключва строителството на яз. „Луда Яна“

До края на годината трябва да приключи строителството на язовир „Луда Яна“ и пречиствателната станция за питейни води към него. Към настоящия момент активно се изпълняват строително-монтажни работи по обекта.

Съгласно сроковете целия комплекс трябва да бъде готов в следващите три месеца.

Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова в отговор на въпрос от народен представител в рамките на редовния парламентарен контрол. Припомняме, че това е вторият нов язовир за питейни нужди, изграден в държавата за последните 30 години. Той ще гарантира водоснабдяването на Панагюрище и региона. През 2019 г. завърши строителството на язовир „Пловдивци“ и пречиствателна станция за питейни води към него, който бе първият подобен обект, изграден след демократичните промени.

В отговор на друг въпрос, министър Коритарова информира народните представители, че близо 15 млн. лв. са осигурени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството от 2022 г. досега за решаване на проблема с водната криза в община Омуртаг. Тя припомни, че през 2022 г. е подписано споразумение между МРРБ и Община Омуртаг за финансиране в размер на малко над 1,3 млн. лв., с което е изпълнен етап I от проекта за „Реконструкция на водопроводи от водоснабдителни зони към напорен водоем „Ниска зона“. В инвестиционната общинска програма са включени два приоритетни проекта на Община Омуртаг. Те са за втори и трети етап от реконструкцията на водопроводи от водоснабдителните зони към напорен водоем „Средна зона“. За двата проекта са сключени споразумения между МРРБ и общината на 22 юли, а финансирането е за около 13,7 млн. лв. Министърът Коритарова обърна внимание, че все още в МРРБ не са постъпили искания за авансово плащане по двата проекта. „Няма как да се ангажираме със срокове по изпълнение на тези проекти, тъй като ангажиментът на МРРБ е сключване на споразумение с общината. Реализацията на проектите, избор на изпълнител и сроковете за изпълнение на строителството са в правомощията на общинската администрация“, подчерта регионалният министър. „В Омуртаг има вода, продължаваме поетапно изграждане и подмяна на водопроводната мрежа за средна и висока зона, с което вярваме, че ще бъде подобрено водоснабдяването и няма да бъдат подложени на режим през следващите две години, стига проектите да бъдат реализирани качествено и в срок“, подчерта министър Коритарова.

Движението на тирове през прохода Петрохан през зимния сезон ще бъде спряно, за да не са предпоставка за задръствания и да не се повишава пътния травматизъм, съобщи още министърът на регионалното развитие и благоустройството в отговор на друг въпрос. Тя благодари на жителите на община Берковица и най-вече на село Бързия за проявеното разбиране след пускането на тежкотоварния трафик през прохода. „Веднага след първия месец променихме временната организация на движение е се съобразихме с искането на хората за по-големи времеви прозорци, в които да не преминават тирове“, посочи инж. Коритарова. Тя допълни, че са предприети мерки за почистване на прохода и извозване на отпадъците от паркинги и отбивки, които се формират от увеличения трафик. Предвижда се доставка и монтаж на още шест бетонови съда за смет.

Министър Виолета Коритарова коментира в рамките на парламентарния контрол и състоянието на пътя Русе - Велико Търново и безопасността на движещите се по него. Според нея предложението за увеличаване на броя на ленти на пътя Русе - Бяла е нецелесъобразно, като посочи, че разширението ще се постигне с изграждането на автомагистрала „Русе - Велико Търново“. В момента Агенция „Пътна инфраструктура“ работи по проектирането и изграждането на аутобана с дължина 132 км. Наличието на автомагистрала „Русе - Велико Търново“ ще намали пътнотранспортните произшествия и травматизма. Тя съобщи още, че за периода 2017-2022 г. са ремонтирани 47,5 км от пътя в 4 негови отсечки. Трасето е в много добро състояние. От началото на годината до май тази година чрез текущо поддържане е извършено машинно изкърпване на пътната настилка, почистване на облицовъчни окопи, изрязване на храсти, машинно и ръчно косене на тревни площи. Всички изпълнени ландшафтни дейности са за над 80 000 лева, каза министърът.

В участъците на кръстовища по пътя към няколко села, с цел ограничаване на скоростта, е въведена организация на движението с пътни знаци, с които се забранява изпреварването и се изисква намаляване на скоростта на движение.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    1 0 Отговор
    Изумруд на писта! Хахахах
  • 2 Да те....

    2 6 Отговор
    Оправи Региона, не спирай Тировете
  • 3 Уса

    7 2 Отговор
    Нали щяха да правят тунел
  • 4 Правилно

    5 1 Отговор
    да карат само през лятото !
  • 5 И на коне ,

    6 1 Отговор
    магарета и камили !
  • 6 хххх

    6 1 Отговор
    ТИР-овете на Запада изпотрошиха къщите в Бугарско!
  • 7 Хайде бе

    8 0 Отговор
    Нали пътя щеше да е готов до някой си октомври? Живея в Костинброд, трафика е кошмарен.

    Коментиран от #8

  • 8 Така де

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хайде бе":

    До октомври 2023, живея в Мездра, по този път има работа поне за още две години!
  • 9 Васко

    1 0 Отговор
    Петрохан не е път за тирове по никое време от козината.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове