14 Септември, 2024 15:07 2 786 18

Проф. Петър Стоянович: Схемите в образованието не правят децата грамотни

  • проф. петър стоянович-
  • образование-
  • училище-
  • ученици

Не сме били мръднали от век

От времето на героите на „Под игото“ с тържествата и изпита на цялото село и целия град до ден днешен много малко се е променило в милата гледка, в умилеността на това, което ние наричаме първи учебен ден“. Това коментира историкът проф. Петър Стоянович пред Би Ти Ви.

„Това са звънецът, байчото, който го бие, прекрасно натруфените учителки от началния курс. Децата, които не знаят дали да се хвърлят в канавката от ужас – да целунат за последно майка си, или да следват учителката. Има много симпатично нещо в това, искрено се радвам“, коментира той.

„Помня генерации от моето семейство, които с подути очи се връщаха от изпращането на поредния внук или внучка в първи клас – вероятно го има това във всяко друго семейство. Възрожденската част е наистина прекрасна. На много малко места по света има по този опосредствен начин на 19-и век изпращане на млади хора, които отиват по пътя на науката и на знанието“, коментира проф. Стоянович.

Според него обаче идва и големият въпрос дали това е начинът през 2024 година – когато вече е минала почти 1/3 от 21-ви век и хора се изпращат на Марс, да разбираме връзката си с това образование.

„Дали то не трябва да е много по-приземено, много по-опосредствено, без големи фанфари и без това, което задавената от вълнение и желание за изява директорка на поредното училище говори по микрофон, който се чува из целия плац. Учителят по физическо най-после е успял да бъде комендант на нещо“, коментира проф. Стоянович.

„Мен ме интересува къде е качеството и къде е реалистичната връзка с онова, което трябва да ни донесе образованието. То не е насочено на първо място да умилява бабите и да носи емоционални връзки между училището в родителския състав. В Нидерландия е непознато понятието първи учебен ден и изпращането на първокласници“, посочи историкът.

Според него резултатите показват, че ние сме идеални във формата и сме „далеч неидеални в съдържанието“, а децата работят по схеми, които ги правят недостатъчно грамотни.

Проф. Стоянович коментира и резултатите от тестовете PISA.

“Тези ученици сякаш са хванати в издънка – в недознание по някакви официални критерии, които в един момент са им наложени. А представете си каква е реалната картина – като да отидеш в една военна част и да видиш, че първата редица са разгащени и на половината им висят я крачолите, я обувките. А представете си назад какво е“, коментира историкът.

„Всички ние го виждаме, но предпочитаме да си затваряме очите и да кажем „Нашето училище е свято“. Българското училище не е църква. То трябва да бъде по всякакъв начин адаптирано към съвремието ни“, заяви той.

Според него дисциплината не се налага от училището, а тя отразява моралните стойности на обществото.

„Нашите граници са смъкнати до почти пълен отказ на спазване на някакви правила“, посочи проф. Стоянови.

Според него сме превърнали свободата си в свободия и сме станали абсурдни.

„Ние до 1989 година до голяма степен бяхме вързани за един кол, като ни отвързаха – както се казва в българското село – „да се изоглавиш“, в момента, в който телето напусне синджира, то започва да хвърля къчове и да обикаля ливадата, докато се наиграе и гледа кога ще дойде майка му да го накърми. Ние сме още във фазата между голямото наиграване и незнанието как да продължим“, посочи проф. Стоянович и допълни, че няма страшно да се върнат по-сурови правила.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 феодалите

    25 1 Отговор
    нямат нужда от образовани роби..... за 35 години образованието потъна

    Коментиран от #16

  • 2 пешо

    21 20 Отговор
    на тоя боклук кой му е дал титлата професор , при соца и чистач в училище нямаше да е
  • 3 Сталин

    21 5 Отговор
    Ами това е целта на схемите,да произвеждат само дебили ,роби на колонията,на господаря не му трябват инженери и учени , трябва само цървули да копат на плантацията и да не мислят,министъра на образованието е на пряка инструкция към посолството
  • 4 тиририрам

    17 16 Отговор
    Този чичак пак не си е пил успокоителните и за пореден път го мъчат халюцинации с логорея.
    Кога сме пращали хора на Марс, че не си спомням такова събитие???

    Коментиран от #11

  • 5 Гост

    25 4 Отговор
    Смъкват материалите от горните класове в по-долните. Претоварват децата с повече часове, за да си пишат хорариум. Не отделят нужното време за затвърждаване на знанията, от всеки урок, а претупват и преминават на следващият. Всичко това работи отлично, за да имат нужда децата от частни уроци. Нали сме капитализъм?
  • 6 Нито

    15 4 Отговор
    Пробутването на джендър глупостите ви.
  • 7 нашия

    18 9 Отговор
    хлъзгав безродник.....пробутващ чужд на най- древната цивилизована държава в света мислене и светоглед /доказано от практиката дегеративни/,опитвайки се да опорочи преклонението което има народа ни към знанието и познанието.....най-грозното е,че го прави съзнателно,неясно е само от какво е мотивиран или си е с такова извратено и антихуманно мислене....демонстрирано за съжаление не веднъж в националната ни телевизия която е на издръжката на народа ....
  • 8 СТОЯН МИХАЛЕВ

    9 7 Отговор
    С ТОЗИ НАЙ ДОБРЕ СИ БЪРКАМЕ ПО ДУПКИТЕ - МНОГО Е НЕЖЕН ,ЦЕЛУВА СЕ СТРАСТНО

    Коментиран от #18

  • 9 ТаУмВзе

    8 0 Отговор
    Неуки роби се връткат по лесно! Още Рим прилага схемата, камо ли тук във краварската територийка.
  • 10 Бивш канадец

    18 0 Отговор
    Интересна статистика от ЮНЕСКО - през 1988 българското средно образование като качество е на трето място в Европа. Днес сме на...29-то. Толкова за качеството на образованието ни. А качеството на "вишото" изобщо не коментирам, с малки изключения там е пълна трагедия.
  • 11 Статистик

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "тиририрам":

    Пращали сме. Четири пъти. От Холивуд.
  • 12 А50

    12 1 Отговор
    Простофилите искат да отнемът и този празник , и тази емоция наречена първи учебен ден. Защо бе, защо посягате и към малкото останали неща, които носят поне малко положителни емоции и поне за ден учениците са най-важни, а не тулупи и шопари. Този простофил видял ли е в ютуб в Сащ какви гюбеци хвърлят в училище първия учебен ден по-тъмничките, това ли искат и тук. Съсипваме всичко мило и свято и после пак ни виновни комунисти руснаци Путин и путинисти. Тези специалисти всяка събота и неделя сутрин ни ги натрисат да ги слушаме, айде стига толерантност с еничари

    Коментиран от #14

  • 13 А50

    7 1 Отговор
    Нали, какво толкоз раята се е заразвълнувала, че ще учат децата й, я всички да мируват и правят каквото им се каже, а правилните деца ще получат скъпо образование
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ентусиаст

    6 12 Отговор
    Стоянович е готин! Кефи ме този човек!
  • 16 Има ли такова понятие ?

    1 7 Отговор

    До коментар #1 от "феодалите":

    Интелигентен простак.
  • 17 редник

    6 2 Отговор
    /... дали това е начинът през 2024 година – когато вече е минала почти 1/3 от 21-ви век.../

    Хм, 24 от 100 = 1/3 - браво, професоре, на това ли учите студентите?!...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове