15 Септември, 2024 12:04 3 211 29

Николай Стайков: Пеевски продължава да бъде политик фантом, но и бизнесмен – паразит

  • николай стайков-
  • пеевски-
  • делян пеевски

Летящото килимче продължава да действа

Николай Стайков: Пеевски продължава да бъде политик фантом, но и бизнесмен – паразит - 1
Снимка: БНР

От разследването "Осемте джуджета" отпреди 4 години остана крилатата фраза за летящото килимче, което някой задейства и в институциите започва всичко да се получава в нечия полза, привидно законно. Летящото килимче продължава да действа, с основен "шофьор" Делян Пеевски.

Това каза пред БНР Николай Стайков, журналист от Антикорупционния фонд.

Летящо килимче можем да наречем електронната регистрация на ДПС, заяви той.

Има разследвания – Делян Пеевски и влиянието му в медиите е история поне на 15 години. Влиянието му в съдебната система започна от 2007-2008 г., напомни Стайков.

Изгражда се публичен образ на Делян Пеевски на бизнесмен и политик, но той не е нито бизнесмен, нито политик. Той няма нито един бизнес, който публично да се асоциира с него. Това е бизнесмен – паразит, изтъкна Николай Стайков.

Неговото име се спряга там, където има държавно участие или силни регулации. Няма да видите пазарен бизнес, защото това не е неговата сила, допълни Стайков.

"Той продължава да бъде политик фантом. Излиза, изпява нещо като подкаст. ТикТок. Политикът участва в публична дискусия, която не е ТикТок, застанал застрашително над журналистите. Накараха ни да приемем за нормално да има председател на партия, който не е дал нито едно интервю."

Като обясни как се събират трюфели с куче, притежаващо много специални умения – "само определени породи стават и трябва да бъдат тренирани да ги намират", защото са много скъп деликатес, в предаването "Политически НЕкоректно". Николай Стайков коментира:

"Когато обученото куче намери трюфела, след това неговият стопанин трябва веднага да му го извади от устата и да му даде малка наградка. В политиката трюфелите са публичният ресурс. Той отново зависи от нечий подпис. Разпределя се от чиновници, избрани от политици. За да достигнеш до този трюфел, трябва да имаш познания и определени умения. (…) Ситуацията в момента прилича на ловеца на трюфели, който много отдавна не иска малката наградка, а да ги яде. Много отдавна видяхме неговата трансформация."

По думите му, не знаем през годините "кой е бил събирачът на трюфелите", които виреят само в политическа почва:

"На кого е правил услуги, кои са били съдружниците в събирането на политически трюфели".

Част от уменията на Делян Пеевски е да намира човешки, институционални и организационни слабости, смята журналистът, който даде пример с последното редовно управление.

"Той се самонамести като говорител на тази сглобка по начин, по който му беше позволено да направи. Видяхме резултата – ПП-ДБ загуби половината си гласове."

Някой се опитва да изкара в момента, че мрежите на влияние на Еврото и Нотариуса са архив, но компроматите не са измислица, те в момента са в някой друг, категоричен е Николай Стайков.

"Мрежата на влияние е жива и някой друг управлява в момента. Изкуството на биенето с компромати е много сходно с това, което става в ДПС. Изключително внимателна е битката е между двете крила. Ако някой настъпва, настъпва стъпка по стъпка."

Стайков определи още като "индикатор за пране на пари един политик да живее 20 години в чужд имот":

"Това е доказателство, че нямаме служби, защото политиците избират шефовете на службите и определят директно тяхното поведение и зоните, в които не се пипа."

Журналистът подчерта, че е налице "избирателно правосъдие" и даде пример с ББР – "извадена буквално от склада" с възобновено разследване "заради връзката с Доган".

"Очаквам да видя поредното нещо, което прилича не на правосъдие, а на престъпление срещу правосъдието, маскирано като правосъдие."

Някой ден може да дойде и денят на Пеевски, обобщи журналистът.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    39 5 Отговор
    "Изгражда се публичен образ на Делян Пеевски на бизнесмен и политик, но той не е нито бизнесмен, нито политик. Той няма нито един бизнес, който публично да се асоциира с него. Това е бизнесмен – паразит, изтъкна Николай Стайков."
    Пеевски играе ролята на чистача на мафията. Той е рекетьор и разрушител. Чрез престъпни схеми прилапва/ заграбва работещ бизнес и го унищожава, но след като забогатее от него. И едно бедно момче, притежаващо стар амортизиран автомобил за 1 година става олигарх-милионер. Това с честен труд никога не може да се случи

    Коментиран от #7, #21

  • 2 среднощен

    21 15 Отговор
    А, къде изчезна полк. Марков?
    Стига "политически инженеринг" на гърба на народа...
    Проектът "Възраждане" е на ход и този път може да ги видим в изп. власт....
  • 3 БНР обслужва червената олигархия

    22 9 Отговор
    Стайков зощо не се вгледа по-отбризо в БКП/БСП, да види там какво чудо от " бизнесмени"-милионери, дори милиардери, дерибеи има.

    Коментиран от #6, #27

  • 4 Наивник на средна възраст

    30 3 Отговор
    Описа го баш както си е.Отделно в правосъдната гилдия са навързани като свински черва,а това в/у което бих искал най-после да акцентират журналистите е въведения функционален имунитет на бг магистратите.Самото му наличие е противоправно и в разрез с интересите на гражданското общество!

    Коментиран от #26

  • 5 АГАТа Кристи

    17 5 Отговор
    Коледа идва.
    Трябва да се поохрани....
    Цвиииик...
  • 6 среднощен

    17 0 Отговор

    До коментар #3 от "БНР обслужва червената олигархия":

    Защото не е "полит-коректно"...
    В този сектор бизнесмените предпочитат да стоят в сянка... Иначе как ще отговорят на "неудобните въпроси"...
  • 7 Румен Пилона и Буда Ломоносов

    21 9 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Христо Иванов е същия

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Българка

    16 10 Отговор

    До коментар #7 от "Румен Пилона и Буда Ломоносов":

    СмЕХ! Стига с набеждаване и лъжи. Христо Иванов е пълна противоположност на престъпната мутра Пеевски
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 гост

    16 3 Отговор
    Зад всеки провал и сакатлък в милата ни родина винаги наднича една свинска зурла пробутвана до сега от една гарга, която не яде домуз!
  • 11 Глупости,

    9 7 Отговор
    От човек, а алкохолен делириум, е списвачи! Докажи го! Защо не си сезирал прокуратурата?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Червената шапчица

    6 25 Отговор
    Пеевски ми става симпатичен !!! Разплете им тарлъците ! Дано да ги удари докарай и за КТБ !!! Браво на Пеевски, евала на момчето, браво само така скоро Доган в затвора
  • 14 Червената шапчица

    4 21 Отговор

    До коментар #12 от "чичака":

    Стайков е лапнал биберона на нпо - мравояда
  • 15 Майора

    11 3 Отговор
    Стайков , а олигарх не е само Пеевски , има и други и по точно в БСП , които ги създадоха! Май удобно всичко се скрива за сметка на някой друг , което между впрочем е похват на бившата ДС!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ЖЕКО

    13 3 Отговор
    ЦЯЛАТА ИСТИНА Е ЧЕ БЪЛГАРИТЕ МРАЗЯТ ШИШИ, КОИТО Е ДОСТА НО БОГАТ И ИМА СЕЛСКИ ИНТЕЛЕКТ
  • 19 ЕДГАР КЕЙСИ

    6 7 Отговор
    ДА , СОПОЛА ДОГАН И МИСТЪР КЕШ СА ..............., НАЙ "ПЧЕТНИТЕ" И "ПОЧТЕНИ" КРАДЦИ В БЪЛГАРИЯ СЪС СТОТИЦИ КИЛОГРАМИ ЗЛАТО И $ В КЕШ ............ ФАКТ !
  • 20 Някога

    6 2 Отговор
    Ще дойде Коледа
  • 21 Отговор

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Може ако си " спечелиш" от Тотото по онова време.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Жалко, но

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Наивник на средна възраст":

    българия си създадохме кастови общества-намагистратите, каста на държавните служители, каста на политиците, каста на умните и красивите и каста на париите, дето нямат право да бъдат визброените "достойни" касти... Ама ние сами си го направихме, щото сме хантилигентни.....
  • 27 че къде ги няма

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "БНР обслужва червената олигархия":

    а кой би попитал, абе ти бе дрюгарю, господине, откъде са ти парите, спечели ги по честен начин, нали?!
  • 28 УМРЕЛИ

    1 0 Отговор
    ДЪРЖАВА ФАЛШИВА ПРЪДНЯ УМРЯЛА
  • 29 Ахил

    2 0 Отговор
    Поръчката е ясна да се отстрани Пеевски, защото руския проект на генерал Леонид Решетников президента Радев Решетников Кеша и агент Сава Доган трябва да оцелеят за да продължат с обръчите от фирми и подставени лица да обслужват руските интереси и себе си. В края на мандата на Радев може да се окаже, че той е най богатия човек. Както Гоцето Първанов от скромен финансово ловец сега е богат човек. Само хотела му в Кюстендил струваше 7,8 милиона лева, а откъде са му парите следва гузно мълчание. Щетите които нанасяше и нанася Радев са изключително опасни за държава и народ. Било за подписания договор с Боташ и за унизителните клаузи по него и то за 13 години и пробутания руски газ по него или дадените през последните четири години български паспорти на 380 руснака от президенството и назначеното ръководство от президента Радев на ДАНС въпреки, че руснаците са представили фалшиви документи. Нож в гърба на България и ЕС и сигурността им.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове