15 Септември, 2024 18:11 1 100 11

БХРА: Проблемите в туризма продължават да стоят нерешени

  • бистро-
  • заведение-
  • туризъм-
  • бхра

Нищо не се направи и през тази година за привличане на туристи

Проблемите в туристическия сектор продължават да стоят нерешени, въпреки обещанията на поредица от управляващи и предизборни декларации от страна на основните политически сили в страната.

Туризмът категорично не е приоритет на държавата, въпреки че пряко и косвено допринася за между 13 и 15 на сто от БВП на страната, а в сектора са заети стотици хиляди хора.

Около това мнение се обединиха участниците в Общото събрание на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Нищо не се направи и през тази година за привличане на туристи в крилата на сезона. Необходима е целенасочена реклама на туристическия продукт, който България предлага, категорични са от БХРА. От години от национално представената организация с 36 регионални структури настояват за отделяне на процент от приходите от туризма в хазната за целенасочена и работеща реклама на сектора. В момента основните разходи са за клипове и представяния на борси, но приносът от тези действия остава неизмерим. В същото време от асоциацията от години предлагат доказано работещи мерки като субсидиране на чартърни и автобусни програми в крилата на сезона.

Летният туристически сезон вече се сви до 40 дни, курортите остават празни през април, май, юни, септември и октомври, но нищо не се прави за удължаването му, посочиха представители на УС на БХРА по време на Общото събрание на организацията.

Според членовете на УС на асоциацията разходите за реклама, както и програмите за рекламиране на страната ни като туристическа дестинация с помощта на общините и туроператорите, трябва да бъдат продължени, но трябва да бъдат и обвързани с реални резултати, измерими с броя на пристигналите туристи в крилата на сезона. И единствено ако това условие е изпълнено, тогава да се изплаща 100 процента от предвидената сума. Тъй като през юли и август дори без усилията на институциите и чиновниците, единствено благодарение на Господ, курортите имат своите гости, дори и да не са пълни изцяло, обясниха от БХРА.

Сред основните притеснения на сектора е и задълбочаващият се демографски срив в страната, който принуждава работодателите не само в сектора на туризма да търсят служители от трети страни извън ЕС. Необходима е държавна политика за спиране изчезването на нацията, за стимулиране на младите семейства да имат повече деца. Нужни са и действия за намаляване на безработицата, включително и чрез осигуряване на помощи, обучения и квалификационни курсове за сезонните работници в туризма. Както и междувременно облекчаване на режимите за привличане на служители от трети страни, подчертават от БХРА.

Правилата за наемане на персонала от трети страни и облекчаване на визовия режим трябва да се направят съвместно с бранша и да се спазват от консулските служби, категорични са от БХРА. Вместо това към момента постоянно се правят срещи с представителите на туристическия сектор, уж за да се решат проблемите, а реално се губят времето и усилията на бизнеса без от това да произтича какъвто и да е ефект, подчертаха от асоциацията. Още повече че тези срещи трябва да се правят много преди началото на сезона, а не когато възникнат истинските проблеми.

Визите за туристите от трети страни извън ЕС трябва да се издават онлайн, за да се подпомогне секторът, да се намалят разходите за бизнеса и държавата, но и като мярка за ограничаване на последиците от демографската криза и липсата на персонал, обясниха от БХРА. Но тъй като този процес е зависим от ЕС, неговото решение постоянно се отлага във времето. А е напълно възможно и задържително трябва да започне с онлайн подаване, обработване на документи и връщане на отговори, което ще спести много време и разходи на бизнеса.

Остава нерешен и въпросът със статута на националните курорти без който няма как летният ни и зимен туризъм да има облика, който от бранша се надяват и който търсят туристите. Необходими са и нови правила за концесионирането на плажовете и ски лифтовете.

На дневен ред без отговор оставят и все по-актуални съществени проблеми като полицейското присъствие в курортите, осигуряване на пожарна безопасност, медицинското обслужване, сметосъбиране и сметоизвозване в курортите. Неща, които са азбуката на туризма, а ние ги неглижираме, въпреки че имаме претенции да сме туристическа дестинация, посочват от БХРА.

В същото време единственият държавен фокус върху туризма е за събиране на приходи, но не и за реално приоритизиране на сектора. Надяваме се, че поредните предизборни срещи и обещания няма да останат отново само добри пожелания и управляващите ще приоритетите сектора и ще му признаят чрез усилия за облекчаване на хотелиерския, ресторантьорския и туроператорския бизнес огромното значение на туризма за родната икономика.

Не бива политическите сили да забравят, че заетите пряко и непряко в туризма са повече от потенциалния електорат на която и да е политическа сили в България, подчертаха от БХРА.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От първа инстанция

    4 0 Отговор
    Аз докато не чуя мнението на Алибега не вервам на нищо.
  • 2 Майло

    13 1 Отговор
    Туризма нищо не внасят в държавата намалиха им ДДС, крият данъци, осигуровки пък и искат компенсации от държавата накрая.
  • 3 халибегов

    3 0 Отговор
    Ресторантьори спокойно автомобила на Лабораторията за изпитване на храните - Дунав лаб РВ 64 99 от петък 13.09 е пред бл. Балатон в Русе
  • 4 Даниел

    10 1 Отговор
    Е кой чакате да ви ги реши?
    Аз ли да дойда да науча персонала как се сервира,да науча готвача как се готви,да обуча камериерката как се подготвя стая?Аз ли?
    Вдигнете си критерия!
  • 5 Хубаво би било,

    2 4 Отговор
    Коментиращите темите, във факти, да имат дори бегла представа, а не да “ ръсят” клишета!
  • 6 Те нямат държава за туризъм се жалят!?

    6 2 Отговор
    Жалко хубава страна беше със свестни хора!
  • 7 Нагли търгаши се вайкат

    3 0 Отговор
    Надуха квартирните до небето че даже на западняци им се вижда вече скъпо, но едвам плащат на персонала. Ами кой искате да ви идва в курортите или да ви работи? Че и нагли, държавата да им правела реклама за без пари!
  • 8 Сами сте си виновни

    2 1 Отговор
    Ами така е като разрешавате на простите евроатлантици да ви гонят руснаците. Нито един протест тогава. А пък цените ги вдигнали до тавана и българите не могат да си позволят повече от няколко дена в края на седмицата. Какво искат тия? Кой да им дойде?
  • 9 Индианци нема, шеф много

    0 0 Отговор
    И кой да ги реши?
  • 10 Боко Праните Гащи

    0 0 Отговор
    Дайте субсидии бе, по 1000лв народна пара на турист
  • 11 замислен

    0 0 Отговор
    Като за начало да се поразходят до Гърция и Турция да видят на кое му се вика "туристически продукт", да осъзнаят хората за какво си дават парите! Не може само да искаш и нищо да не даваш насреща! поставил си цена, аз искам услуга, не е мой проблем че няма хора! Реално хора има, просто отиват да работят там където им се плаща, тук гледат да назначат някой на минималната работна заплата, той работи минимално и продукта е с отвратително ниско качество. Държавата и да ти докара клиенти те повече няма да стъпят тук!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове