16 Септември, 2024 07:39 1 172 36

Министър Илков: МВР няма да жали ресурс, за да подобри пътната безопасност и да намали пътния травматизъм

  • атанас илков-
  • мвр-
  • ресурс-
  • пътна безопасност-
  • пътен травматизъм

Думите на вътрешния министър бяха казани на шествие в памет на загиналите при катастрофи деца на кръстовището на  ул. „Гурко“ и „Шишман“ в София. На пешеходната пътека на кръстовището преди година загина 15-годишният Филип Арсов, който беше блъснат от пиян шофьор

Министър Илков: МВР няма да жали ресурс, за да подобри пътната безопасност и да намали пътния травматизъм - 1
Снимка: БГНЕС

МВР няма да жали ресурс, за да подобри пътната безопасност и да намали пътния травматизъм, заяви служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков, цитиран от БТА. Той дойде вчера на кръстовището на ул. „Гурко“ и „Шишман“ в София, където участниците в шествието в памет на загиналите при катастрофи деца оставиха цветя и с минута мълчание почетоха паметта на жертвите на пътни инциденти. На пешеходната пътека на кръстовището преди година загина 15-годишният Филип Арсов, който беше блъснат от пиян шофьор.

По-рано вчера вечер шествието тръгна от сградата на парламента в София. Организатори са Сдружението "Ангели на пътя", а инициатори са родителите на Филип Арсов. Родителите, загубили децата си при пътни инциденти, отново настояха за справедливост, по-строги наказания и да се спре войната по пътищата. Участниците носеха цветя и снимки на загиналите при катастрофи, както и послания, сред които: „Максимални присъди за пияните, дрогираните и наглите пътни убийци“, „Съдебната система в България – враг на жертвите и защитник на убийците“.

Министър Илков заяви, че служителите на МВР ще имат нулева толерантност към всеки един водач, който си позволява да нарушава Закона за движение по пътищата и с това нарушаване създава предпоставки за застрашаване на живота и здравето на гражданите. Аз съм тук , за да изразя своята гражданска отговорност и като министър на вътрешните работи да изразя своята съпричастност към болката и страданието на всички близки, които имат свои загинали вследствие на пътнотранспортни произшествия, каза той. Илков допълни, че с родителите на загиналите деца имат поредица от срещи и заедно изпълняват редица инициативи, свързани с пътната безопасност. Основната наша задача е засиленият контрол и засилване на административнонаказателната дейност спрямо нарушителите, така че да постигнем онзи ефект, който всички очакваме, посочи служебният министър. Той отбеляза, че към началото на годината от МВР отчитат с 54 души по-малко загинали в сравнение с предходната. По думите му това е показател, че всички мерки, които МВР е планирало, дават своя резултат.

Искаме цялото общество да се пробуди от апатията и да бъде непримиримо към хората, които се качват пияни, дрогирани и агресивно управляват своите автомобили, заяви Николина Петкова, майка на 15-годишния Филип Арсов. Тази война по пътищата трябва да спре. Губим страшно много хора, губим деца, губим бъдещи лекари, инженери. Тази война наистина прекрачва всякакви граници, посочи тя. Петкова обясни, че демонстрацията е започнала от т.нар. триъгълник на властта, за да бъдат чути от властимащите. Петкова настоя за адекватни промени в законодателството.

Шествието е в памет на всички деца, които няма да прекрачат прага на училището и съответно в името на всички тези, които утре ще тръгнат на училище. Нека да ги пазим, нека да пазим децата, те са бъдещето на тази държава, призова майката на Филип Арсов.

15-годишният Филип загина през септември миналата година, блъснат на пешеходна пътека на ул. ”Гурко” в София. Последваха поредица от протести с искане за справедливост и по-строг контрол на пътя. През юни тази година Софийският градски съд даде ход по същество на делото срещу Петър Тодоров, подсъдим за катастрофата. Според разследващите водачът е нарушил правилата за движение, като е шофирал с 88 км/ч при разрешена скорост от 30 км/ч и на пешеходна пътека на ул. "Гурко" не е пропуснал пресичащото момче. Според обвинението водачът е шофирал с 2,1 промила алкохол в кръвта.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кирето

    30 2 Отговор
    и НСО кога ще ги разследват за инцидента край Варна?
  • 2 ТаУмВзе

    28 2 Отговор
    Да се Закрие ОПГ ме ве ре! Освен да бият останките от Народ по протести за друго не стават шапкарите ей!

    Коментиран от #34

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    22 0 Отговор
    Не спряхте да лъжете бе❗
  • 4 НОСИТЕЛИ НА РЕСУРСИ

    29 1 Отговор
    И да пазите училищните дилъри, ей!
  • 5 Оги

    26 1 Отговор
    Абе кво стана с Калинчо министърчето, кво стана с протестите за него?
  • 6 нн..ццц

    29 0 Отговор
    Кога Министъра ще вземе мерки срещу наркоманите-полицаи, наркопласьори-полицаи и садисти-полицаи.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    27 2 Отговор
    Почти няма ден в който на входа на Варна от комплексите да няма скрита патрулка и камера с "ТУ ЛУПИ" (двама тюфлека)‼️
    На път с ШЕСТ ленти и зелена част между посоките, без светофар, без пешеходна пътека за 62км/ч получаваш снимка за спомен‼️

    Коментиран от #11, #35

  • 10 Перо

    17 1 Отговор
    От много време не съм виждал КАТаджии на пътя! Те са в кабинетите и разчитат на камери и стационарни радари да разпращат електронни фишове! Никога не съм виждал през последните 34 г. пътен полицай да регулира движението при голям трафик или да разлепва съобщения за глоби на неправилно паркирани автомобили, и защо общинска фирма се занимава с това, само на определени места? Държавата тотално е абдикирала от своите функции и по пътния контрол и по ГКПП и по обучението, контрола и изпитите на новите водачи, охранителни функции и т.н.

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 1 Отговор

    До коментар #10 от "Перо":

    А като отидеш в КАТ за регистрация или плащане на АКТ .... ти губят цял ден ❗
  • 13 Потърпевш

    11 0 Отговор
    Министъра да вземе на контрол пътищата, които влошават пътната обстановка в страната. Да се отвори специална страница в сайта на МВР, където да се подават сигнали: от граждани и организации. Ще бъдат засипани с инфо. Примерно: откъс от магистралната пътна мрежа между селата Опан и Средец в Старозагорска област е нагънат от камиони, когато беше в маршрута от Турция на север. И няма ремонт на вълните, само кърпеж на дупките. И няма ограничение на скоростта, примерно до 60-70 км. Подавал съм сигнал в АПИ, без следа и без резултат.
  • 14 Миризлив пор

    17 0 Отговор
    Май е време да се махнат кухите тикви от КАТ и някой да промени работата! Сега масово се пишат актове за липса на фарове през деня, за колани, за липса на преглед и гражданска, за неспазване на ограничение на някоя хранилка! Хора тези неща не пазят животи, тези неща пълнят бюджета! Друго трябва да се контролира, други са проблемите явно!

    Коментиран от #30

  • 15 Чочо

    8 1 Отговор
    Слушали сме и по високопарни думи.
    Пътища, трябват.....и тези с много нарушения ,при второ и следващо... увеличение на глобите, х2,х3,х4,пъти(рецидив)
    Пък ,след това обществено полезен труд.
    Само глоби не вършат работа, защото си ги плащат и ,хайде пак, форсират.
  • 16 Каква

    6 1 Отговор
    "щедрост" само с парите на данъкоплатците , то какво ли не беше до сега , резултати нулеви !
  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "къде е 62къде е 30км?":

    Е, това е от едно време, КАРАУЛКИТЕ, дето има пост и оглеждаха бавнопреминавашите коли ❗ И спираха само по сигнал или подозрение!
  • 18 Иван

    6 0 Отговор
    Добре, ама този е министър още няколко седмици - не е за дълго време. Като почнат да приказват нашироко, а то - не е реален министър, няма как да командва за дълго.
  • 19 доктори и травми има

    0 1 Отговор
    камери , контрол, глоби и присъди . Логиката е че щом статистически се увеличават ранените, има повече катастрофи . оттам се прави извода за скоростта, алкохола и дрогата . новия щрих е неопитност , т.е. загуба на контрол и напускане на пътя . влакове , трамваи много блъскат . не всеки се оплаква . не е пълна статистиката . Когато има решение , тогава още е рано за резултати . 30 ранени може да е заради сезона . На Тракия има повече.
    Все по-малко пешеходци пострадват . Също намаляха и катастрофите с коли на мвр .
  • 20 Сър

    7 1 Отговор
    Ами тогава МВР да хване да кара из между колите и да спира нарушители и такива, които карат опасно. А не да седят само с камерите и богатите да си плащат и да не им пука. Да отнемат коли, няколко месеца затвор и така..
  • 21 ХАХАХА

    7 0 Отговор
    Най ми омръзна от клишета и борба на думи ! Толкова години едно и също, явно клишетата си ги предават по наследство!
  • 22 ГАЗ

    5 1 Отговор
    Аба бала, и нищо.Нулева толерантност - г-н министър на МВР , ами те вече повечето водачи и мигачи не използват особено тези 20-30 годишните с мощните коли, за правилника пък въобще, отделно пийнал порядъчно и седнал зад волана, надрусани - има ги във всеки град и вече на село. Никой не ги безпокои та сега ли.
  • 23 Демократ

    4 1 Отговор
    Този министър сигурно си мисли,че с очила става по-интелигентен. Представяте ли си Бойко с очила? Страхотен "елит" си имаме.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Втф

    7 1 Отговор
    Следващата поръчка ще са Поршета, ресурс няма да се жали!!

    Коментиран от #27

  • 26 това е абсолютната истина

    5 1 Отговор
    получих фиш за превишена с 12 км/ч скорост в населено място. от снимките се вижда, че триногата е набухана в някакви храсталаци и бая зор са видели, докато установят номера на автомобилът ми: това е превенцията - крий се в храстите и инкасирай приходи.

    Коментиран от #29

  • 27 Пепи

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "Втф":

    И още 1000 камери, че бюджетът издиша.
  • 28 Град Козлодуй

    3 0 Отговор
    предизборни лъжи
  • 29 Баце

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "това е абсолютната истина":

    Куче/тринога/ касичка.
  • 30 Баце

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Миризлив пор":

    За едни пари става въпрос. Хората не значат нищо, така е с всичко при нас. Не чакайте промяна, само думи и си правят каквото трябва/пари/.
  • 31 00001

    2 1 Отговор
    Война на пътищата и загинали. Не съвсем, война няма, има корумпирана държава и корумпирани хора, за това умират други хора по пътишата.Един омагиосан кръг един отива да си вземе книжка за шофьор- човека си купува книжката без да е ходил на курс по обучаване- полицията и училишето са виновни .Новия шофьор не спазава никакви правила нито ограничения на скороста - полицията взела подкуп е виновна, хората убити на магистралата заради висока скорост - полицията зад храстите е виновна- не е на пътя в движението а зад храста и чака да падне келипир-корупция, качил се пиян или дрогиран да шофира- семейството и близките му са виновни че са му позволили да направи това, и да употгребява алкохол и наркотици.Пътищата не качесвенно направени и водещи до жертви- кражба на пари и материли от стровжа на пътища, и хора получили купена диплома, без знания и не можещи-корупция. Та за всичко сте си виновние вие самите и държавата какато сте си я наредили.Корупцията убива
  • 32 00001

    3 0 Отговор
    Центъра на София, зад министъра едни нараскании и с надписи фасади на къщи, да не бе някой да не си помисли че България вече не е гето
  • 33 Нехис

    1 0 Отговор
    Как няма да жали? Като ме глобявате с 200лв, че съм минал с 80 вместо 60, докато пияни, дрогирани и селски дебили с изгнили гробници хвърчат и убиват невинни. Така ли?
  • 34 Шопо

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    МВР е ОПГ а прокуратурата и съда са продължение на ръката на МВР.
  • 35 Кирчо

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Камерите на пътя не намаляват броя на катастрофите, камерите на пътя увеличават броя на BMW в МВР.
  • 36 безпартиен

    1 0 Отговор
    Основната дейност е превантивна дейност на КАТ,но това НЕ се изпълнява! Колко рапорта от служители на МВР има за нарушено пътно покритие,маркировка,мантинели и съответно ПРЕДЛОЖЕНИЯ ОТ РЪКОВОДСТВОТО НА МВР до кметства и областни управители??? Предполагам че клонят към нула!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове