16 Септември, 2024 10:27 1 255 19

Граждани със сигнали до депутата Калоян Методиев за нечовешки условия в психиатрията в Курило

  • калоян методиев-
  • граждани-
  • сигнали-
  • нечовешки условия-
  • психиатрия-
  • курило

Независимият народен представител с въпрос към здравния министър Галя Кондева какво се случва в Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“

Граждани със сигнали до депутата Калоян Методиев за нечовешки условия в психиатрията в Курило  - 1
Снимка: NovaNews

Независимият народен представител Калоян Методиев отправи въпрос до служебния здравен министър Галя Кондева след като граждани сигнализираха за множество проблеми и нечовешки условия в Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“ в Курило.
Ето пълния текст на въпроса на Калоян Методиев, входиран на 16.09.2024 г. в деловодството на Народното събрание:
„Уважаема г-жо Кондева, народен представител съм от 25 МИР-София. На територията на моя избирателен район се намира Държавна психиатрична болница „Св. Иван Рилски“, гр. Нови Искър. Граждани постоянно ми сигнализират за тежки проблеми, свързани с функционирането на държавното лечебно заведение. Според разказите на някои от тях условията там са повече от трагични. Възрастен мъж директно ми заяви, че е като в романа „Полет над кукувиче гнездо“. Направих си труда и проверих, че другите психиатрични клиники на територията на София (Военномедицинска академия, Александровска болница) са несравними като начин на управление, материална база, работа с пациентите и подобрение в сравнение с ДПБ „Св. Иван Рилски“ в Курило.
В тази връзка искам да ви попитам:

Какъв контрол осъществявате върху ръководството на болницата? Кога, как с какви средства?
Имате ли сигнали и доклади за нередности свързани с насилие, тормоз, малтретиране на пациeнти, толерирани от ръководството неформални йерархии, лоши практики на отношения към и между пациентите в ДПБ „Св. Иван Рилски“? Какви са, какво съдържат, колко са, какво е предприето по тях?
Купуват ли се подаръци и правят ли се дарения от роднини като „такса спокойствие“, за да не се бият и тормозят близките им настанени в държавната болница?
Информирани ли сте, че миналата седмица в болницата е имало външна проверка? Кой, защо и какво е проверял? Имате ли данни или доклад от нея?
Имате ли информация кога директорът на държавната болница Цветeслава Гълъбова работи и отделя време за управление на проблемното лечебно заведение с цел подобряване на неговото професионално и материално състояние, при положение, че много често дава интервюта (основно за т.нар. жълти медии), участва във всякакви политически инициативи, комитети, листи, конкурси за красота, пише по форуми в интернет, чест участник е в публични и Фейсбук скандали и пререкания?
Имате ли информация за политически чадър над ръководството на болницата, което стои години наред въпреки видимите резултати от работата му?

След трагичния случай на вързан и изгорял жив пациент в психиатричната клиника във Варна, обществото започва да придобива повече чувствителност за тази проблематика. Не смятам, че трябва да се чакат трагични събития или смъртни случаи, за да се обърне внимание на случващото се в ДПБ „Св. Иван Рилски“ в моя избирателен район.
Моля да ми отговорите писмено“.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    6 2 Отговор
    Много си ми е добре там.
  • 2 Пратете

    15 2 Отговор
    служебната министърка да поживее една седмица там !

    Коментиран от #7

  • 3 честен ционист

    13 3 Отговор
    За невменяемите е все едно дали ще са в Курило или в Риц. Министърката на Здравето да погледне областните болници, че направо се разпадат и са застинали някъде в 1980 год, а като влезеш вътре излизаш после с крата напред и в чувал.
  • 4 менталното здраве е в

    9 2 Отговор
    разрез с трагедии , инциденти , депресии и страдания . Да отварят още болници за откачили . Да слагат доктори на заплати . Сега спестиха от кризите с ковида . Но полуделите без много екстри си ги лекуват . те не са дълголетници . нямат право да гласуват . и постоянно се увеличават .

    Коментиран от #8

  • 5 Кака Мара

    16 10 Отговор
    Ами те там си имат една директорка,която повече се занимава с политика, отколкото с поверената лечебна болница ! Помним как игра следизборни хора за преизбирането на Радев! Кукавица ...
  • 6 Момчи

    15 8 Отговор
    Там е ад. Дете на моя близка беше бито от цигани, които са тартори на банда. Гълъбова толерира всичко това.
  • 7 Наблюдения

    16 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пратете":

    Защо само той, те 3/4 от политиците са за въдворяване и в Курило и в Карлуково и на 4ти км. Откровено имат нужда от лечение горките, но не ходят на лекар.
  • 8 име

    10 6 Отговор

    До коментар #4 от "менталното здраве е в":

    Извинявай, но аз не искам от моите пари да се дава за лечение на евроатлантици и соpoсоиди. Жалко е че има толкова болни хора на които все някой им е виновет че са им изцапани гащите, но лечението е спиране на гпантовете и да почват работа на пазарен принцип, да нямат време да мислят и правят глупости. Иначе и у нас болните нетолерантни "либерали" ще почнат да стрерят по хората с раз. лично мнение, както на всякъде посвета правят.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 като някой направи тежка

    5 1 Отговор
    глупост и го уволняваха от казармата и го обявяваха за луд . да не са виновни военните и да покрият всико . така много донаборни ги пускаха . тогава Курило беше полувоенно .
  • 11 Един от многото

    5 6 Отговор
    Калоянчо господин за един ден си . Просто си много жалък със злобата която блика от теб. Но няма Нинова ,няма вече депутатско място.

    Коментиран от #13

  • 12 ЕДГАР КЕЙСИ

    9 9 Отговор
    ШЕФКА НА ПСИХИАТРИЯТА В КУРИЛО Е ................. ПРОСЛОВУТАТА Д-р ЦВЕТОСЛАВА ГЪЛЪБОВА(ПСИХОТО) ................ЛИЧНА ПСИХО ЛЕЧИТЕЛКА НА .................... МИСТЪР КЕШ .......,....,..... ФАКТ !
  • 13 Курнелянците по заповед на Курнела

    3 4 Отговор

    До коментар #11 от "Един от многото":

    Се занимават със клюкарства , сплетни и лъжи , с цел доунищожаване на социализма в България.

    Коментиран от #16, #17

  • 14 Иванов

    3 4 Отговор
    Нинова,този и другите от тяното котило бълват злъч и омраза.Ще гласувам срещу тях.

    Коментиран от #15

  • 15 те няма да участват

    2 3 Отговор

    До коментар #14 от "Иванов":

    За пореден път доказахте, че най-глупавите сте от лагера на боковистите!
  • 16 Анализатор

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Курнелянците по заповед на Курнела":

    Тълпите никога не са били жадни за истини. Те се отвръщат от неизгодната им очевидност и предпочитат да обожествяват грешката, ако грешката ги привлича.

    Който умее да заблуждава, лесно ги завладява; който се опитва да ги извади от заблуда, винаги им става жертва.
  • 17 Наблюдател

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Курнелянците по заповед на Курнела":

    Комплексарите яко ги друса авторитетът на Нинова. Всичко на което са способни примитивите го направиха - рейдърска инвазия и узурпиране на партията под командата на масонската ложа, противоуставно изключване на председателя без основание, използване на продажната съдебна система за противозаконни действия спрямо Нинова, купуване на всички медии за непрестанна гьобелсова пропаганда срещу нея.

    И пак сън не ги хваща и вият непрестанно лъжи и плювни заради комплексите си за малоценност на едни алчни нищожества, неспособни да опетнят достойния лидер.
  • 18 Налудник

    1 0 Отговор
    "След трагичния случай на вързан и изгорял жив пациент..."
    ----
    Тия са луди!
  • 19 Мунчо

    1 1 Отговор
    Въпреки депутатския си имунитет, не е ли редно г-н независимият депутат да спазва българското законодателство? Не е ли клеветата престъпление според НК в България? Колко пъти той е посетил въпросното лечебно заведение и какви точно доказателства има, за да разпространява подобни твърдения? Уведомил ли е прокуратурата за тези "факти"? Какъв принос има за подобряване условията в болницата, ситуирана в „неговия“ район? Какви законодателни инициативи е предприел лично този красавец за подобряване на условията в държавните психиатрични болници, където се изхвърлят най-тежките и неплатежоспособни пациенти, където се лекуват настанени от съда опасни болни, където персоналът е в пъти по-малко от стандартите, охрана няма, а заплатите са мизерни? Правил ли е той дарения за подобряване на битовото състояние на болницата? Има ли политически чадър върху неговата фекална инициатива?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол