23 Септември, 2024 03:35 488 11

Главчев в Ню Йорк: Да модернизираме и подмладим ООН

  • димитър главчев-
  • оон-
  • среща на върха

Премиерът говори на Срещата на върха за бъдещето. Прием по случай Деня на независимостта бе организиран в българското консулство в Ню Йорк

Главчев в Ню Йорк: Да модернизираме и подмладим ООН - 1
Снимка: NOVA

„Трябва да модернизираме и подмладим Организацията на обединените нации, за да гарантираме, че тя остава актуална и способна да отговаря на предизвикателствата на 21-ви век. Това включва и реформиране на Съвета за сигурност, за да отразява по-добре текущата глобална реалност. България е за насърчаването на международното сътрудничество и на съвместната работа за постигане на нашите общи цели. Нека се обединим около сътрудничеството и да действаме решително. Нека не разочароваме младите и бъдещите поколения”.

Това послание отправи министър-председателят Димитър Главчев по време на Срещата на върха за бъдещето в Ню Йорк, съобщават от правителствения пресцентър, предаде NOVA.

Форумът е основното събитие през т.нар. Седмица на високо равнище на ООН, в която участват държавните и правителствени ръководители от цял свят. В чест на днешния официален празник - Деня на независимостта на България, премиерът Димитър Главчев произнесе речта си на български език.

Главчев специално акцентира върху амбициозния Пакт за бъдещето, който въплъщава почти 80 години многостранен и национален опит, имащ за цел по-безопасен, по-устойчив и по-справедлив свят. „В основата на тези усилия е върховенството на закона, което е от съществено значение за спазването на международните норми, справедливостта и насърчаването на глобалното сътрудничество", посочи Главчев и изтъкна още значението на спазването на човешките права.

Въздействието на новите технологии също беше във фокуса на изказването на българския министър-председател. „Даваме си сметка за предизвикателствата на цифровото неравенство и се застъпваме за увеличаване на инвестициите в дигитални умения и за бърза адаптация към технологичните промени", отбеляза Главчев. Премиерът заяви подкрепа за Глобалния цифров договор, който се стреми към ориентирано към човека, базирано на правата цифрово бъдеще, което използва изкуствения интелект за постигане на напредък и гарантиране на информационния интегритет.

„Трябва да включим възгледите и интересите на младите хора в нашите политики, като активно се вслушваме в тях", добави още Главчев. „Подкрепяме специалната Декларация за бъдещите поколения, следваме Националната стратегия за младежта, за да ангажираме и овластим младежите в оформянето на бъдещето както в Европа, така и в световен мащаб", заяви българският министър-председател.

Премиерът Димитър Главчев сърдечно благодари на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за организирането на Срещата на върха за бъдещето. Според министър-председателя настоящата инициатива е от огромно значение предвид сложни проблеми като агресията на Русия срещу Украйна, конфликти в Близкия изток, Африка и други части на света, отдалечаващото се постигане на целите за устойчиво развитие, климатичната криза и продължаващи неравенства, предават още от правителствената пресслужба.

Прием по случай Деня на независимостта бе организиран в българското консулство в Ню Йорк. Официални гости бяха служебният премиер Димитър Главчев и служебният министър на външните работи Иван Кондов, предаде БТА.

Главчев поздрави българските граждани по случай празника и изрази задоволство, че визитата му в САЩ е съвпаднала с Деня на независимостта и именно на тази дата може да се срещне с българската общност в Ню Йорк.

"Съединените щати са символ на демокрацията и независимостта и вие сте се доказали във възможно най-конкурентната среда", заяви служебният премиер.

"Опитваме се да създадем условия, така че който пожелае да се върне в България, да се чувства добре там", добави той.

На събитието присъства и българският посланик в САЩ Георги Панайотов, който заяви, че "в днешно време българите са свободни да взимат своите решения, да пътуват и да изразяват мнението си".

"Това е една от най-ценните свободи - индивидуалната свобода", изтъкна той.

Посланикът ни отбеляза, че тази година Световната банка за първи път е включила България в списъка на най-богатите страни в света.

"Вече сме част от най-богатите страни в света и сме там, защото мъдри български политици и държавници са взели мъдрото решение България да бъде член на НАТО и ЕС и да е приятел и стратегически партньор със САЩ", обясни дипломатът.

Служебният министър на външните работи Иван Кондов заяви в словото си, че днес по време на срещите си в рамките на Общото събрание на ООН е видял как много държави разчитат на България и очакват тя, като страна с влияние, да им помогне.

Той обърна внимание, че вече много българи избират да се върнат в родината си, което отново говори за това, че страната напредва в развитието си.

По-късно в залата на консулството бе изпълнен и националният химн на България.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    12 1 Отговор
    Не напразно се казва Празноглавчев!
  • 2 Шоко

    10 0 Отговор
    Тоя за кво е там да плямпа дивотии
  • 3 Дали

    7 0 Отговор
    на английски им говори Главанака ?
  • 4 Абе тези

    6 0 Отговор
    т.н. "международни организации " са гола вода!
    Олигархията отдавна ги е купила всичките....
  • 5 Обединена нация

    9 0 Отговор
    Тук щото всичко е наред, че ще оправяме и ООН.
  • 6 Винкело

    8 0 Отговор
    Да подмладим... да модернизираме... да отговорим на...
    Ми... тъпо. Тринадесети конгрес. На бе-ка-пето.
  • 7 Имало ли е

    3 0 Отговор
    Някой в залата?
  • 8 Kaлпазанин

    5 0 Отговор
    На този трябва бая да ги е развеселил ,за какво служи това ООН ,след като във 21 век се избиват невинни жени и деца затворени и окупирани на тяхната си земя ,
  • 9 шекер

    4 0 Отговор
    Глобален ум, планетарни планове!
  • 10 Уса

    1 0 Отговор
    Всички са се посмяли на главестия за безсмислената реч
  • 11 Уса

    0 0 Отговор
    Големоглавите българи не са никак умни, пример Бойко тиквата и герберската паплач
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове