29 Септември, 2024 11:49 745 12

Тончо Краевски: Правилникът на НС последните няколко парламента се нарушава все по-усърдно от мнозинствата

  • тончо краевски-
  • народно събрание-
  • правилник-
  • нарушаване-
  • мнозинства

"По последни данни ще гласуват около 2 милиона. При това положение са възможни всякакви гърчове. От една страна, няма партия или организация, която да събере надеждите, да превърне омерзението в надежда. От друга страна, хората, които мислят сериозно за политиката, малко или много също се дърпат от нея и те не отиват да гласуват", коментира социологът Кольо Колев

Тончо Краевски: Правилникът на НС последните няколко парламента се нарушава все по-усърдно от мнозинствата - 1
Снимка: Euronews Bulgaria

Скандали, песни и изтръгнати кабели - така приключи работа 50-ият парламент. С какво друго ще го запомним и ще бъде ли различно след седмите поред избори? В ефира на "Добро утро, Европа" на старта на предизборната кампания политологът Тончо Краевски и социологът Кольо Колев представят своя анализ.
"Правилникът на Народното събрание последните няколко парламента се нарушава все по-усърдно от мнозинствата. Най-напред си изобретиха съвсем нови начини за конструиране на мнозинства. В нормалния случай мнозинството се създава, за да образуваш коалиция, да направиш правителство. Последните няколко парламента ние виждаме мнозинства, които са скрити или по-скоро открити, но такива, които докато гласуват заедно и провеждат някаква обща политика, твърдят, че не са заедно и така нататък. Това налага все повече експлоатиране на вратички в правилата, на скриване зад определени формални решения", отбеляза Тончо Краевски.

"По последни данни ще гласуват около 2 милиона. При това положение са възможни всякакви гърчове. От една страна, няма партия или организация, която да събере надеждите, да превърне омерзението в надежда. От друга страна, хората, които мислят сериозно за политиката, малко или много също се дърпат от нея и те не отиват да гласуват. Остават агитките, остават чисто емоционалния изблик", коментира Кольо Колев.
"Оттук нататък е абсолютно възможно всякакви такива и малки в това число формациите да влязат, тъй като изборния праг при под 2 милиона гласуващи пада под 80 хиляди гласа", допълни той.

"Говори се, че могат да влязат до 9 партии. Никога не е имало толкова много в Народно събрание. 9 би бил абсолютен рекорд и това означава, че задачата спрямо предишния и по-предишния парламент не се улеснява, а се усложнява, защото най-вероятно ще трябва може би 4 партии да го образуват. И никой не може да посочи, кои ще бъдат те", сподели Тончо Краевски.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 С чие активно лобиране?

    12 1 Отговор
    Шопаря и Данчоу Ментата проправят път на ГЕРБ към голямото лапане.
  • 2 Червената шапчица

    1 0 Отговор
    Тончо е хубавец, мил и нежен...
  • 3 Точен

    6 3 Отговор
    Не е вярно твърдението на Червен Кольо, че няма партия, която да обнадеждава България за по-добро бъдеще. Има такава партия и тя е ВЪЗРАЖДАНЕ. Никога не са предавали избирателите си, а и нямаха никакви караници за листите, както стана в ПП/ДБ, ДПС-тата, БСП, че дори и в ОПГ ГЕРБ. Стабилността на ВЪЗРАЖДАНЕ може и трябва да стане стабилност и в цяла България.
  • 4 де го чукаш де се пука

    4 0 Отговор
    До началото на миналия век държави са се създавали чрез обединение на населението в определени райони, а целта е била отстояване и защитаване на общи интереси. Само преследване на обща цел може да обедини множество от хора с еднакви интереси и да изгради общество, което да съхранява, отстоява и само когато всички заедно са отдадени на защитата на общите ценности. От началото на миналия век на много места по света започва сериозен сепаратизъм, който има стремеж да раздели обществата на различни противопоставящи се една на друга фракции. Раздялата е на различни принципи, на наши и ваши, на управляващи и подчинени, на право имащи и право нямащи, привилегировани и непривилегировани, разделяне на основа етноси и какви ли не други похвати. Целта е едни да доминират над други, а основната маса от хора да е в услуга на шепа консуматори от общата софра. Това е на много места, но е особено ясно изразено в бившия Източен блок, а най много и нас и в Русия. Целенасоченото разделяне на обществото на различни категории, още от дълбока древност, е предизвиквало разпадане на не една или две империи, но поука от това никой не си е взел. Няма държава само от управляващи политици, които сами да решават съдбата на целия народ. Дори и Швейцария не е държава само от управляващи макар, че всички взимат участие във вземането на решения. И точно там е разковничето, че народа не е разделен от управляващите, а всичко е едно цяло. При нас е точно обратното и все повече усилия се пр

    Коментиран от #6

  • 5 ТаУмВзе

    3 0 Отговор
    Видехме, че улавото сборище и до бой едвам не стигна, за да Краде волно де!
  • 6 де го чукаш де се пука

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "де го чукаш де се пука":

    P. S.
    При нас е точно обратното и все повече усилия се правят в тази посока. Всяко разделение на обществото на повече на брой фракции, независимо с каква цел, води до неизбежното му разпадане.

    Коментиран от #11

  • 7 Те рушат , грабят , ходят по посолствата

    6 0 Отговор
    Опраскаха конституцията. Мамят и купуват народеца да им гласува феодалното право. Та за един правилник ли?
  • 8 Тъмен субект

    0 0 Отговор
    Законодателният орган (!!!!!!) нарушава системно и безскрупулно закони и правила. Каква държава, каква демокрация, какви пет ле ва?!
  • 9 Те не се Свенят да

    1 0 Отговор
    Те не се Свенят да Нарушават Закона и Конституцията!.......

    Ти ми говориш за Някакъв си Правилник!
  • 10 гост

    1 1 Отговор
    Хора, ГЛАСУВАЙТЕ ! Негласувалите вдигат рязко процента на Пеевски. Ако не искате да живеете в кочината МУ ГЛАСУВАЙТЕ !
  • 11 Трифонов

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "де го чукаш де се пука":

    Дам, напълно правилен анализ. Но по-важно е какво ще се случи с България в краткосрочен план. Редовно правителство в следващите 2 години няма да има. Дори да има, то ще е като това между ПП и ГЕРБ преди 9 месеца и би изтраяло точно, колкото изтрая - 6, максимум 9 месеца. През това време ще ни управляват служебните правителства на Радев (сега вкарва още 2 негови конституционни съдии и ще събори промените в К относно служебното правителство) и ще правим избори след избори, на които 80% от хората няма да гласуват, защото българите просто се отказахме от държавата си. Всеки се оправя както може и не разчита за нищо на държавните институции. Това, което плащаме като данъци, всички го възприемаме като рекет - за да си нямаме проблеми. Точно, както е, когато те рекетира местният гангстер. След две години, когато мандатът на Радев приключи, ще направи партия, с която ще се яви на избори. Вероятно няма да направи 121 депутата, но заедно с Възраждане, ще успее да създаде правителство. След това ще ни закачат отново за Русия и точка. Нито ЕС, нито САЩ ще се мръднат и пръста, за да попречат на това. На тях не сме им важни. Ако могат да ни имат без усилия - добре. Ако обаче трябва да се борят с Русия за нас - благодаря, но все пак не. Както е било винаги в исторически план. Та, комуто не му харесва тая переспектива, да стяга багажа. Защото това ще се случи, нямайте съмнение!
  • 12 От нас🇧🇬

    1 0 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ НЯМА ПРАВИЛА ТЕ НАРОДА НЕ ПОЧИТАТ КАКВО ОСТАВА ЗА НС САМО КАТО ВИДИШ ЗБЪРКАНАТА БГ🇧🇬 КОНСТИТУЦИЯ НА ОРЪФАНАТА ДЪРЖАВИЦА ВИ СТАВА ЯСНО ЗА УПРАВНИЦИТЕ ИМ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол