Last news in Fakti

26 Март, 2014 08:14 701 0

Всички срещу държавната политика в енергетиката

  • електромер-
  • пари-
  • помощи

Преглед на печата

По-малко българи вземат пари под масата, оптимистично отбелязва "Труд"
Едва 5% от българите казват, че са работили в сивата икономика, но всеки трети има познат, който не декларира всичките си доходи пред държавата, за да спести от данъци и осигуровки. Това показва изследване на “Евробарометър”. Анкетата е направена през 2013 г. сред повече от 26 000 жители на Европейския съюз. Резултатите показват, че по дял на работещи в сивия сектор България е в “златната среда”. Този вид заети са най-много в Латвия, Холандия и Естония - 11%, а най-малко - в Германия, Португалия, Кипър, Италия, Ирландия и Малта. Делът на хората, които не декларират труда си у нас, остава непроменен в сравнение с 2007 г. Онези, които познават заети в сивия сектор обаче, са намалели с 6 процентни пункта. По-малко са и българите, които получават част от заплатата си под масата. През последните седем години делът им е намалял от 14% на 6%. По намаление на тази група сме сред първенците в ЕС, но въпреки това оставаме като една от страните с най-висок дял на нерегламентираните възнаграждения. Порочната практика е разпространена по-широко единствено в Латвия, Хърватия, Гърция, Словакия и Румъния.

Германия погва измамите с помощи, информира "24 часа"
Германското правителство представя днес законопроект, с който иска да попречи на злоупотребите със социални плащания от имигранти. Предложенията за законови действия за пресичане на злоупотребите, най-вече от страна на българи и румънци, са включени в доклада за т.нар. миграция по бедност в Германия. Специална комисия трябва да представи окончателния вариант през юни. Едно от предложенията е да се спре повторно влизане в Германия на лица, злоупотребили със социални помощи. Предлага се и да бъде ограничен срокът на разрешителните за пребиваване на търсещите работа в Германия. Те ще имат право да остават само 3 месеца в страната и ако не намерят работа, трябва да я напуснат, писа “Франкфуртер алгемайне цайтунг”.

Сухопътните войски се тресат от корупционен скандал за набиране на войници, пише "Сега"
След скандала около цената на оградата с Турция облаците около Сухопътните войски продължават да се сгъстяват. Повод за това стана сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за корупционна схема при набирането на професионални войници в пехотата. Военноокръжната прокуратура в Пловдив е започнала проверка на старозагорската бригада. Сигналът е подаден от жена, която е била кандидат за професионален войник, но отпаднала от надпреварата. Тя е сигнализирала за редица нередности в подбора на кандидати. Според haskovo.net жената е платила солидна сума, за да бъде приета на служба, но й било отказано, тъй като била навършила пределната възраст от 32 години. Засега от Министерството на отбраната не коментират. От Сухопътни войски казаха за "Сега", че не е било подавано оплакване до командването и засега няма назначена вътрешна проверка. Мълчанието на пехотата обаче е странно, след като в понеделник близо 100 войници от хасковското поделение 52 740 са били извикани на разпит. Войниците са от двете последни попълнения през май и ноември м. г. При последното набиране на войници са били приети и близо 10 жени. Войниците са били разпитани от военен следовател, а самата проверка на прокуратурата е започнала преди месец.

НСА влиза във владение на базата си в Несебър, информира "Новинар"
Националната спортна академия „Васил Левски” (НСА) окончателно си връща спорната спортна база в Несебър. Днес от 11 часа съдия-изпълнител официално ще въведе във владение ръководството на НСА съгласно решението на Върховния касационен съд. НСА спечели съдебната битка за скандалния имот, за който се точеха спорове от години. През 2012 г. протестиращи студенти пък бяха бити от тумби роми, изпратени от инвеститор с апетити към мястото. В края на февруари съдебната сага за владението на 2600 кв. метра от терена приключи окончателно в полза на НСА. В годините на проточилите се съдебни спорове на мястото на терена изникна хотел, собственост на фирата инвеститор „Империал бул тръст", зад която стои общинският съветник от Несебър Георги Георгиев. „Въпреки че ще получим владението, за нас перспективата в бъдеще не е много добра, защото фирмата инвеститор рано или късно ще докаже собствеността си и по този начин ще ни премахнат от имота”, коментира управителят на спортно-тренировъчна база Несебър доц. Христо Константинов.

Всички срещу държавната политика в енергетиката, акцентира "Капитал Daily"
С последните си действия в енергетиката кабинетът "Орешарски" явно е изнервил доста хора не само сред производителите и доставчиците на ток. Подготвя се отворено писмо до управляващите с безпрецедентна по своя обхват коалиция - от работодателски, професионални, потребителски и синдикални организации през инвеститори във възобновяеми източници (ВЕИ) и мрежови компании до различни международни асоциации. То ще призове управляващите да приключат с популизма в сектора. Исканията най-общо са за реформи с международна експертна и финансова подкрепа, диалог и цялостно стабилизиране на сектора, както и по-ефективно разпределение на енергийните помощи за най-бедните. В предварителен текст на писмото, което официално ще бъде представено до дни, се настоява главно за три неща: държавата да спре натиска върху енергийните компании; да се създаде т.нар. енергиен борд с консултативни функции и подкрепа от международните финансови институции и цените на тока да отразяват действителните разходи за производството и доставката му (виж още предложения в карето). "Популистката ценова политика декапитализира предприятията от енергийния сектор, включително държавните предприятия в него", пише в писмото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове