3 Октомври, 2024 13:06 1 436 29

Прокуратурата поиска сваляне на имунитета на Джейхан Ибрямов

  • джейхан ибрямов-
  • корупция-
  • купуване на гласове-
  • прокуратура

До края на днешния ден от ЦИК и парламента се очаква отговор ще бъде ли свален имунитета на Ибрямов

Прокуратурата поиска сваляне на имунитета на Джейхан Ибрямов - 1
Снимка: БГНЕС

Държавното обвинение поиска сваляне на имунитета на кандидат-депутата от „Алианс за права и свободи“ Джейхан Ибрямов, който беше задържан късно снощи, съобщи БТВ.

Софийската градска прокуратура вече е уведомила ЦИК и парламента за ареста. В момента тече разпит на Ибрямов.

От прокуратурата казаха за bTV, че още снощи по телефона са уведомили ЦИК и Народното събрание за задържането на депутата Джейхан Ибрямов и са поискали разрешение за сваляне на имунитета му.

Обвинението срещу него е за купуване на гласове и подкуп. Той е задържан за 24 часа до „Пирогов“ с част от поискани 400 хиляди лева.

Според източници на bTV, белязаните банкноти са били 100 хиляди лева. Има и запис на неговия глас, според държавното обвинение.

До края на днешния ден от ЦИК и парламента се очаква отговор ще бъде ли свален имунитета на Ибрямов.

Припомняме, Ибрямов като кандидат-депутат се ползва с имунитет от момента на регистрацията на съответната партия или коалиция. Според разпоредбите на Изборния кодекс регистрираните кандидати не могат да бъдат задържани от регистрацията до обявяване на изборните резултати без изрично разрешение на ЦИК. Регистриран кандидат може да бъде задържан за 24 часа по неотложност и в момента на извършване на престъпление.

Според "24 часа" акцията е била на ГДБОП, като задържането е станало в рамките на предишното разследване за пране на пари чрез мрежа от фирми с фиктивна търговия със зърно и торове. Тази операция се проведе на територията на София, Монтана, Враца и Плевен, бяха задържани девет души, обвинения бяха повдигнати на шестима.

Тази схема бе обявена още преди месец, макар и без директно да бъде обвиняван Ибрямов - неофициално той бе свързан с акцията с автомобил, който е ползвал с договор за наем.

По информация на БНР именно лице от престъпната група е проговорило пред разследващите. По негови твърдения от години Ибрямов получавал облаги срещу достъп на фирмите от престъпната схема до обществени поръчки.

Припомняме, че Джейхан Ибрямов бе депутат от ДПС, но стана един от първите изключени от парламентарната група в 50-то Народно събрание, избирайки да подкрепи почетния председател Ахмед Доган. Ставайки независим депутат, той продължава да се ползва с имунитет.

Независимите депутати, напуснали ДПС на Делян Пеевски, нееднократно алармираха, че срещу тях и техни привърженици се оказва натиск от страна на КПК, МВР и прокуратурата, а институциите се използват като бухалки за саморазправа във войната за ДПС.

Въпреки двойния имунитет на Ибрямов Конституцията разрешава задържане до 24 часа, когато става дума за арест в момент на извършване на тежко умишлено престъпление.

За да се стигне обаче до повдигане на обвинение НС и ЦИК трябва да дадат разрешение.

В нито от една от двете институции засега няма отправено искане от главния прокурор за сваляне на имунитета на Ибрямов, по информация на БНР. В ЦИК ще се съберат веднага, когато то постъпи, и ще се вземе решение.

Не е много ясно какво би станало в Народното събрание, тъй като депутатите са в предизборна ваканция. Вероятно решение трябва да вземе председателят на НС Рая Назарян.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 джедай ибрямов

    9 1 Отговор
    предизвиквам шиши дугануф на дуел
  • 2 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    21 5 Отговор
    Прокуратурата или Шиши?
    Уточнете!
  • 3 Иначе

    8 1 Отговор
    Как сте?
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 3 Отговор
    София,
    02.10.2024 17:13
    (БТА)
    Министерският съвет на днешното си редовно заседание прие решение, с което одобри подписването на Споразумение за сътрудничество в областта на сигурността между България и Украйна и присъединяването на страната ни към представения по време на таз годишната Среща на върха на НАТО във Вашингтон „Компакт за Украйна“. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.🥸🥸🥸🥸🥸

    Коментиран от #21

  • 5 Последния Софиянец

    14 6 Отговор
    Прокуратурата на Шиши.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ДС⚡ПС (ДЪРЖ. СИГУРНОСТ⚡ПАРТ. СИГУРНОСТ)

    8 0 Отговор
    Задържането е станало в нова кооперация в гр. София, ж.к. Гоце Делчев, ул. Луй Айер (точно до кръстовището ѝ с бул. Тодор Каблешков).
    Доколкото знам, в нея живее и Азис!

    Коментиран от #8

  • 8 ДС⚡ПС (ДЪРЖ. СИГУРНОСТ⚡ПАРТ. СИГУРНОСТ)

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "ДС⚡ПС (ДЪРЖ. СИГУРНОСТ⚡ПАРТ. СИГУРНОСТ)":

    Ул. ЛУИ АЙЕР 73
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 първа кръв

    18 2 Отговор
    първата жертва на Момчето - ама га ядохте кифтета, не ривахте депесари, а???
  • 11 Провансалец

    14 1 Отговор
    Шиши мачка дирибеите 2 - ри епизод
  • 12 Българин

    16 0 Отговор
    Няколко основателни въпроса. Къде е "философът" Ахмед Доган, за да защити своя човек? Защо Андрей Райчев ни внушаваше чрез медиите, че почетният им председател се връща към своя изконен образ и работи с гласоподавателите всеки ден? От десет дни Доган не се е показвал пред хората. Как Джевдет Чакъров, който от десетилетия феодализира цели райони със съратниците си, не се срамува да иска сега подкрепа от обществото за себе си?
  • 13 Хорейшио

    17 1 Отговор
    Шиши отстрелва верните на Доган един по един. Почетния председател да си приготви чантичката с личните принадлежности и чехлите и да е готов да му дойдат на гости да го арестуват всеки момент...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Делянчо удари Доганчо

    17 5 Отговор
    Вече и на децата е ясно Кой организира тези акции - г-н Магнитски ….най големият евроатлантик ! Завладяна на 1000% държава …
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Мое мнение

    22 0 Отговор
    Шиши до вчера беше техен човек и знае много добре отвътре как стават нещата. Знае кой, кога и колко купува, продава, заменя и т.н. Направо им бръкна в ауспуха с боксова ръкавица туй охраненото момче. Храни куче, да те лае, казва народа. Обаче този не само лае, но и хапе.
  • 18 ГКЕДАЧКАТА

    6 2 Отговор
    Я ФЕНОМЕНА ГОСПОДИН МАГНИТСКИ ШЕТА.
  • 19 Стара чанта

    4 1 Отговор
    Алоууу, ПрокураТурката, допитахте ли се до Почетният Председател, Философа Д-р,
    Баничаря- раздавач ? Ще има смени , размени, подмени...Не се научихте бе, еййй !
  • 20 ХанКо

    1 3 Отговор
    Ако Пеевски продължава така, ще има етническо напрежение в България. Много съдий и прокурори на хранилка създават преследване срущу опонентите на шишо.
    Надявам се от Данс да се самосезират иначе може да стане късно.
  • 21 Tётя Myтpoфaнoвa

    0 3 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Скопируйте его еще 87 раз и получите целую коробку собачьего печенья.

    Коментиран от #23, #24

  • 22 😁.........

    3 3 Отговор
    Шиши тричи здраво агите🤣, за сега сеира е пълен, но Шиши не е глупав, няма да барне старият алкохолизиран оскубан бухал бай Амет, за да не го героизира и направи мъченик, и като свърши сеира на 27ми не се знае какъв тайфун ще ни завърти в последствие😜.
  • 23 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Tётя Myтpoфaнoвa":

    тичкАйте с компа на фронте‼️
    Пратени от НЕбългарските, НЕнародни, НЕпредставители‼️
  • 24 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Tётя Myтpoфaнoвa":

    НИКО.КРАД.ЧО, като ти казват по десет пъти по НЕбългарските телевизии какво е решил МС съвет пак ли Митра търсиш бре ❓
  • 25 НИЩО

    2 0 Отговор
    Лошо и объркващо ще кажа за шиши магнитски.... ТОЙ ТОЯ СИ ТЪРСИ МЯСТО
    ПОД СУРДИНКАТА. ТОЯ С МАЙКА ОТ КОМУНИЗМА ЗАХЛЕБЕЛА БЪЩА ПИЧ. НЕЩО СЕ Е ОБЪРКАЛ. ТЕ ВЕЧЕ ПИЛЕ ШАРЕНО СА ТЕ НАШАРИЛИ ПО МАГНИТСКИ КОЛКО И ДА СЕ ПРАВИШ НА АНТИ РУС ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ СЕ ИЗЛАГАШ. НЕ ТИ ВЕРВАМ.. !!!!???!.
  • 26 Шиши ги е подкарал на

    1 2 Отговор
    къс фистинг... Браво!
  • 27 ДПС

    2 0 Отговор
    Е в София шопите ли ги е подкупвал нещо не се връзват нещата ,може да си е вземал парите но откъде на къде е купувал гласове
  • 28 2626

    4 0 Отговор
    Защо същата прокуратура не поиска имунитета на Д.П., когато го санкционираха по Магнитски?
  • 29 Сарафов

    0 0 Отговор
    Боби , а кога ще почнете купувачите на Пеевски ?


    Не може само бай Доган да тормозите , или не ти дават другаде да гледаш …

    Прокурори топ мафиоти
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове