4 Октомври, 2024 05:37 2 140 30

Шаламанов: Руски натиск предизвика бързата реакция на Иран

  • велизар шаламанов-
  • иван анчев-
  • израел-
  • иран

Израел ще се стреми към деескалация на конфликта, смята Иван Анчев

Шаламанов: Руски натиск предизвика бързата реакция на Иран - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените американски щати и Г-7 предупредиха Израел да не атакува ядрените обекти на Иран.

"Нетаняху ще се вслуша по три причини. Израел показа, че дори 200 ракети да бъдат изстреляни срещу държавата, могат да бъдат спрени, заедно със съюзниците. Израел също показа, през последните месеци, че може да достигне всяка цел, всеки един отделен човек, който пожелае да ликвидира, така че няма защо да бърза. И трето - непосредствената заплаха за Израел е "Хизбула" и терористичните атаки от Ливан срещу граждани на Израел. Едно по едно, Израел ще се съсредоточи върху ликвидиране на тази заплаха, а Иран ще бъде ударен, когато Израел реши".

Това коментира бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че бързането от страна на Иран е под натиск на Москва и натиск от прокситата на Иран, но Израел няма да се поддаде на този натиск.

"Ескалацията не може да бъде безкрайна, тъй като ракетите са определен брой, те не са безкрайно количество, но разумен и реципрочен отговор наистина е въпрос на калкулация взависимост от целите, които трябва да бъдат постигнати. Ако Иран, след тази ескалация, задържи своите действия и позволи Израел да се справи с непосредствената терористична заплаха, без създаване на допълнителни рискове за Израел, това ще намали силата на отговора и ще го забави", каза Шаламанов пред Bulgaria ON AIR.

Бившият министър споделя, че "всичко е въпрос на вероятности" и подчертава, че дори най-съвършените противоракетни системи не могат да гарантират 100% защита. Той акцентира, че дори при значителен брой изстреляни ракети, съществуват ограничения и предизвикателства.

Шаламанов изрази мнение, че Русия и Китай, заедно с Иран, играят важна роля в региона и могат да повлияят на ескалацията на конфликта. Той подчерта, че терористичните организации, като "Хамас" и "Хизбула", имат интерес от ескалация на напрежението, но посочи, че това може да доведе до конфликти между тях и Иран.

На въпрос относно готовността на България за най-лошия сценарий, Шаламанов коментира, че като член на НАТО и Европейския съюз, България е в добра позиция за защита. Въпреки това, той подчерта, че страната трябва да бъде подготвена за потенциални заплахи, идващи от информационни войни и възможни саботажни действия.

Ситуацията в Близкия изток е сериозна. Русия имаше нужда от отклоняване на вниманието след успешната лятна операция на украинската армия. Това накара Русия да провокира чрез Иран атаката на "Хамас" от 7 октомври 2023 г. Това провокира удар на Израел в Ивицата Газа. Израел е в много специфична позиция, коментира съпредседателят на Атлантическия съвет в България Иван Анчев.

Според него Израел се интересува от световното мнение и не иска да поема репутационен риск. По думите му администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е колеблива по темата с Израел, а Саудитска Арабия, Египет и Бахрейн имат сдържана позиция. Анчев е на мнение, че Израел и Западният свят искат да запазят разумни граници, но да не изглеждат слаби.

"Израел ще се стреми към деескалация на конфликта. Не трябва да се преекспонират заплахите, за да не се създава чувство за несигурност. Имаме много добро ниво на сътрудничество с нашите международни партньори. България има заплахи пред своята сигурност, но по линия на контратероризма не трябва да правим своеволни изказвания. Спящи клетки има навсякъде по света. Считам, че ние сме подготвени и имаме ресурса да противодействаме на подобен тип заплахи", каза Анчев пред Bulgaria ON AIR.

Гостът засегна темата и с купуването и продаването на гласове у нас, като подчерта, че МВР трябва да се бори и да установи тези лица.

"Продаването на гласове е огромна язва в нашето общество. Има отдели, които не си вършат работата, щом допускат да има пробив в обществената структура. Трябва да се знае кои са тези мрежи. Щом не се превежда в действие, значи няма лидерска воля или има някакво притеснение, или има нежелание. И двете са недопустими. Вярвам, че в един момент системата ще се изчисти от всички зловредни елементи и ще дойдат хора, които поне се опитват да си вършат работата. Ако има ясна политическа подкрепа за изяло нови лица в МВР, има някакъв шанс", посочи Анчев.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 404

    53 4 Отговор
    Не само краварите си имат куку

    Коментиран от #26

  • 2 Чорбара

    62 4 Отговор
    ШАМИ,ШАМИ,простотията и слагочеството ти са безгранични.
  • 3 Деций

    60 7 Отговор
    Брадвежите на един болен мозък,залитнал по финанси убеждения в тази посока.Иран е достатъчно самостоятелна държава,и действията и са в състояние на принуда!Никой освен ционистите не иска война.А това ,че Иран и Русия си партнират се факт който дразни определени фактори живеещи в миналото,и изживяващи се на хегемон!
  • 4 Аман

    49 4 Отговор
    от нашите "капацитети" !
  • 5 а стига бе

    55 7 Отговор
    Язък че тоя охлюв е бил министър . Къде вида 200 прехванати ракети ? На клиповете ясно се вижда как се сипят от небето без никой да може да ги спре .
    И второто му твърдение че ракетите не са безкрайни . Ами същото важи и за евреите - танковете , самолетите , ракетите не са безкрайни . А и Иран унищожи над 20 ф35 .
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Само питам

    44 5 Отговор
    Тоя дали лъже или е природно п р .о с т .
  • 8 Бонев

    40 2 Отговор
    Болен мозък не може да се лекува. Казват хапчетата помагали, ама и те били до време.
  • 9 1914

    46 3 Отговор
    Голямо лизане, голямо навеждане. Смешник
  • 10 Ванката

    19 5 Отговор
    Все пак не се знае за Иран дали няма ядрено оръжие?
  • 11 Боруна Лом

    33 2 Отговор
    ООО, ШАЛАМАНОГЛУ И ТИ ПТИЦО ПРОКЛЕТА! ПОДМЕТКА!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Язъкк

    19 3 Отговор
    Саламов е психопат и откаченБоклук
  • 15 Дядо Йоцо гледа

    22 4 Отговор
    Да иде този в Бейрут , да види какво прави Израел !
    Не да говори глупости и медиите да ги разнасят !
  • 16 Не се

    19 2 Отговор
    трае тоя наглец , завършил в СССР и все на държавни хранилки и постове от голям на по - голям ! Дърт бояджия ! Срам ! След огромната трагедия и смъртта на двамата пилоти , мир на душите им , пръв се изока , че нямали необходимата подготовка ! Ей , тоя !
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Хахаха

    6 3 Отговор
    , тоз е голям фантазьор.😃
  • 19 а не бе

    4 9 Отговор

    До коментар #17 от "Коки":

    и за децата е очеизвадно, че руските групировки се раздвижиха, когато русия почна да закъсва в Украйна. ХАМАС, Хизбула, "палестинска държава", "македонска империя" и т.н руски проксита. Не стига, че КГБ ейци ги управляват, ами ги зареждат с оръжие, тренират и т.н и т.н ТОВА ОТРИЧАШ ЛИ ГО? Щото дори и руснаците не го отричат. Торбалаците само в москва се признават и само там ходят на отчет и за помощ.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Байрактар"70

    6 2 Отговор
    И тия се мислят за знайковци след, или преди да нагълтат по някое уиски! Наистина е много смешно. Къде е истината? Кой е проблема, който докараха до тук тази война? Защо? Защо са създадени ,,Хамас", ,,Хисбулла" и подобни? Да, знайковци! Пишете истината! Много-добре го знаете!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Чудя се защо

    6 3 Отговор
    мине немине ден и тоя шапшал току цъфне из медиите и почва да ръси мъдрости? А тая Москва му е обсебила и малкото акъл, който има в междуушието... Свършиха ли свестните хора в тая страна, че опряхме до разни подлоги да се опитват да ни учат на ум и разум, дето те самите нямат?
  • 24 Баба

    5 2 Отговор
    Шалом-анов е родоотстъпник! Да се преименува чисто на Шаломов.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Къде ги намират?

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "404":

    Според него Израел се интересува от световното мнение и не иска да поема репутационен риск.

    50 000 цивилни жертви какво са?
  • 27 Шишман

    2 0 Отговор
    Докога ще бъдем умна нация с не умни политици особенно бивши
  • 28 Аква

    2 0 Отговор
    Кой идиот твърди, че има деескалация? Агресорът Израел изпепели палестинците, разора ивицата Газа и изби всичко, де що мърдаше. Агресорът Израел си отвори огнената паст , нападна Ливан и изпепели всичко. Кои са тия бе? Че и вие ги подкрепяте - В КОЕ? АБСОЛЮТНО НЕПРЕДИЗВИКАНА ВОЙНА!
    И ИРАН ВЗЕ ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВИЛНО РЕШЕНИЕ - РАЗЦЕПИ И УНИЩОЖИ ЖЕЛЕЗНИЯ КУПОЛ И УНИЩОЖИ ВОЕННИ ОБЕКТИ НА ЕВРЕИТЕ!
    Мислете с главите си даже когато ръкопляскате на психично болен премиер. Той не е за аплаузи, а за съд. Защото утре океанът от арабски бежанци ще ни помете !
    И д- р Оскар да се занимава повече със здравето на българите, вместо с политическа некомпетентност!
  • 29 Хаха

    0 0 Отговор
    Все едно слушам пасито.
  • 30 Констатация

    0 0 Отговор
    Този идиот напълно е изкукуригал.
    Същият като наркомана Зельо.
    Представя желаното за реалност.
    Живее в някакви розов сатанински свят
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове