4 Октомври, 2024 19:10 1 061 16

Любослав Костов, КНСБ: Максималният осигурителен доход изкривява данъчната система

  • любослав костов-
  • максимален осигурителен доход-
  • данъчна система-
  • изкривяване

Ако не се осъществи вдигането на минималната работна заплата, ще има протести. Това е описано в Кодекса на труда, гласувано е в НС с абсолютен консенсус, коментира главният икономист на синдиката 

Любослав Костов, КНСБ: Максималният осигурителен доход изкривява данъчната система - 1
Снимка: NovaNews

Ако не се осъществи вдигането на минималната работна заплата, ще има протести. Това е описано в Кодекса на труда, гласувано е в НС с абсолютен консенсус. Това каза в студиото на "Денят на живо" Любослав Костов, главен икономист на КНСБ.
Според него максималният осигурителен доход изкривява данъчната система. "Коефициентът на заетост е на рекордно високи равнища - 77%. Нивото на безработица е в естествената си норма. Основният двигател на растежа е вътрешното търсене, а инвестиции няма. 60-70% от този растеж е резултат от потреблението на домакинствата, а такова има когато доходите се вдигат. На фискално ниво има проблем, въпрос на приоритет е да се реши. Настояваме да се вдигнат разходите за персонал с 10%, а къде ще отидат, да се реши от конкретния сектор, съобразно представянето на служителите и техните атестации. За второто тримесечие средната заплата е нараснала с над 17%, което идва от частния сектор", коментира той.
Икономистът посочи, че при митологията на изчисляване на линията на бедност базовата година е 2022, което е проблем, защото тогава инфлацията е тръгнала да расте. "Искаме да не се взима нейното общо равнище, а тази на малката потребителска кошница. Очевидно хората, които са на линията на бедност, си купуват най-необходимото", изрази мнение експертът.

По думите му плоският данък вече не работи, защото не е намалил сивата икономика, нито неравенствата. "Измести се фокусът върху косвените данъци. Заради това основната тежест понася обществото. До 30 октомври бюджетът за 2025 г. трябва да е вече в парламента. 14 млрд. бяха разходите за заплати преди 3 години, в момента са 18 млрд. Общо в бюджета са 80 милиарда, което е 9,5% от БВП. Той нарасна с около 40 млрд. лева номинално, така че разходите са номинални", посочи Костов.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    11 1 Отговор
    Само във бивша България има термина Работещи Бедни! Натам не ми е ясно кви експерти и ала бала се бучат по телевистан за Разкош! Друга е темата, че няма да има Живи да изплатят милиардите Гепени до са.
  • 2 Дедо Джо

    7 2 Отговор
    Хаха. Нещастници. Щели да напълнят хазната като вдигнат заплатите. По-голяма глупост не бях чувал. 80% от българетата са в сивия сектор. Като примахнете плоския данък ще изгоните останалите 20%. Гениални идиоти ни управляват.

    Коментиран от #4

  • 3 Дедо Джо

    5 5 Отговор
    Махайте книжните пари и сивата икономика изчезва. Ама и вие имате чували с пари в мазетата, не ви изнася.

    Коментиран от #12

  • 4 Милен

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дедо Джо":

    Ами много ясно, че като се вдигнат заплатите ще се вдигнат и приходите в бюджета. Всички плащат ДДС независимо дали са в реалния или сивият сектор, по-високи заплати=по-високо потребление, от там и по-високи приходи в бюджета.

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Я , авторът,

    5 0 Отговор
    Да поясни какъв вид данък, е осигуровката, та да влияе на данъчната система?
  • 7 Капиталиста

    6 3 Отговор
    До т ъпото комуне с костюмчето от снимката - че и заплашва протести да правел...

    Какви протести по-точно ще правите вие търтеите в държавната администрация - искате някой да ви плаща заплати без да работите ? За това ли ще протестирате ? И кой е тоя балък дето ще ви плаща заплати да стоите ??

    Комундел тъ п - набий си го в тъпата комунистическа тиква, че при капитализма без да работиш и без да произвеждаш продукт - няма заплата. Нито минимална, нито максимална.

    Трябва всички такива комунета като тебе, дето сте натикани в държавната администация и нищо не правите по цял ден, освен да ревете за минимална заплата, да бъдте изритани от бюрцата си и да бъдете натирени в частния сектор. Където хем ще се научите да работите и да произвеждате полезен продукт, хем ще започнете да плащате и осигуровки в бюджета... Комунета долни и нагли.. Винаги искат някой друг да им работи и да им плаща заплатите...

    Явно си тъ п и не знаеш, че комунизма фалира и се разпадна точно от такива идиоти като тебе, които само искаха заплати от държавата без да работят нищо..
  • 8 Дедо Джо

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Милен":

    Хаха. Епа супер младежо. Айде да печатаме чувалите и да раздаваме на килограм всеки ден, какво ще кажеш?

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Милен

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Дедо Джо":

    Е па айде де ама не ни дават тия дето ги печатат и подържат висок жизнен стандарт в страните си.
  • 10 Паричната маса,

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Дедо Джо":

    В България има стоково, не златно, не сребърно покритие ! Продукцията, стоките залежават, за това са й промоциите! Болшинството българи са с доходи, под жизнения минимум! Какво печатане те гони?!
  • 11 Като си вдигнете

    4 1 Отговор
    заплатите в държавния сектор, вдигаш инфлацията. Защото бизнесът не произвежда продукт с Висока Добавена Стойност. Понеже сме евтин суровинен придатък на ЕС. Това означава че приходите ви се вдигат от повишените цени и ДДС. Но потребление е СВИТО. Вдигате местни данъци с 50%, за да си увеличите заплатите в СОС с 300%. Само че малък и среден бизнес загиват, особено онзи разчитащ на евтини газ и ток. Частният бизнес ви изработва заплатите. Като вдигнете осигуровките, малък и среден бизнес ще фалира. Самоосигуряващите се разчитащи на заплата на работещо семейство ще спрат да се осигуряват, защото изборът е хляб или данъци. Теглете още заеми, за да покривате текущи разходи. ЕЦБ печата пари. Формулата за фалит на държавата.
  • 12 Милен

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Дедо Джо":

    Дедо и да те светна нещо сива икономика е имало преди нас, има и в момента и ще има и след нас. Ако трябва в натура ще я практикуваме ама ще я има. Сивата икономика се подхранва не от "високите" данъци а от безхаберното им използване и корупционните практики.
  • 13 Гост

    6 1 Отговор
    Изобщо как функционира подобието на държава... Шепа ентусиасти идеалисти издържаме стотици хиляди нищоправци на държавни и общински заплати и два милиона пенсионери. Всички останали го нема в целата схема, щото и стотинка данък не са платили през живота си.
  • 14 Хаха

    3 0 Отговор
    Какво точно изкривява максималният осигурителен доход? Хората плащат фонд за пенсия, здраве до лимит Х. Това е вид застраховки. Ако плащам осигуровки на 50000, ще ми дават ли 30000 пенсия и ще поемат ли в болница и 5000 за екип, 10000 за става и т.н. вместо по пътека 1000лв?
    След частта фондове за бъдеще и застраховане всички плащат 10% данък и, който печели 100 пъти повече, плаща и 100 пъти повече данък. На всичкото отгоре не ползва 100 пъти повече училище, пътища и т.н.
    Данъците не трябва да са с идея да наказват работещите повече. Целта им е справедливо да разпределят част от парите на хората за общи блага- нещо като тол таксите за магистрали, но събрани в едно плащану за цялата година.
  • 15 Не е истина, че инфлацията

    3 0 Отговор
    е тръгнала 2022 г. Инфлацията тръгна с 30% 2020, утрото след като Банкянският се хвалеше по медиите, че сме влезли в еврочакалнята. Само че за разлика от Дания, която подписа клауза да приеме еврото, когато е "готова", един Бог знае как ни е заробил Банкянският. Както с борса газ и закритите от него Белене, ЮП, БА. Малко хора знаят, че 2019 г. Банкянският се среща с Карстнес, на четери очи, управител БМР, втората по значение банка след Фед, преди ЕЦБ. Дори не си направи труда да уведоми българите, какви ги е бистрил. А сега вижте видеото с Карстенс цифровите пари, CBDC, цифрово евро и тоталният контрол чрез тях, човекът си го казва в прав текст. По случайност сехтември 2020 тръгват слухове за изнесени чували с кеш с правителствен авиоотряд.
  • 16 Най- голямата гавра

    1 0 Отговор
    на Банкянският е "референдум за Белене". Референдумът се провежда 2013 г., още от 2009, когато взима властта от Станишев на бюрото му е папката на Уестинг. Отлично е знаел, че Белене няма да се осъществи. И въпреки всичко провежда референдум, като противоконституционно променя Същността на въпроса, от "да се строи ли Белене", на "да се развива ли ядрената енергетика". Гласувалите дори не разбират какъв Противозаконен Акт е извършен. Преди това Станишев не подписва изпълнителят на Белене, договорът става необратим, вместо това заминава за Вашингтон. По "случайност", по-късно става шеф на ПЕС. Поредица от предателства, които пряко рефлектират върху българският малък и среден бизнес, и целия народ, с по-високи сметки за ток и газ, оттам всичко по веригата. А от януари 2026 идва борса ток за потребители ПВУ Василев. Може би цифрово евро и с 300% увеличение данък смет, наредба на Денков, дадена под съв във ВАС. Троен ценови и инфлационен шок.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол