6 Октомври, 2024 13:51 783 46

С над 640 хил. души ще намалее населението на България до 2035 година

  • българия-
  • население-
  • намаляване-
  • нси

Прогнозата е на НСИ

С над 640 хил. души ще намалее населението на България до 2035 година - 1
Снимка: БГНЕС

Последните седмици активираха (отново) дискусията за начина на определяне на минималната работна заплата, продължаващото поскъпване на работната сила и проблемите на пазара на труда в най-общ план. Доколкото размерът на МРЗ вече механично следва средната работна заплата, очаквано вниманието е насочено към ръста на възнагражденията. По темата говори икономистът Лъчезар Богданов от ИПИ.

Към средата на годината България е втората страна в ЕС (след Хърватия) по нарастване на индекса на разходите за труд на годишна база. В сравнение с второто тримесечие на 2023 г., възнагражденията у нас са се повишили с 15,4%, докато средно за ЕС нарастването е 5,1%. Запазва се тенденцията заплатите в Централна и Източна Европа да растат значително по-бързо от тези в Западна – естествен процес на сближаване в един отворен пазар. Това не е нито инцидентно, нито отскоро – за последните шест години в региона на Централна и Източна Европа възнагражденията са нараснали с 80%, а България е на трето място след Литва и Унгария с близо 97%. За сравнение – през същия период средно в ЕС разходите за труд нарастват с 24,7% – или четири пъти по-бавно от България.

Всичко това налага състоянието на пазара на труда да се разглежда отвъд видимите краткосрочни числови показатели. Търсенето на работещи решения, включително формиране на програма за реформи и мерки, трябва да отчита (поне) няколко дълбоки, структурни и често – с дългосрочен генезис – проблеми:

Спад на населението в трудоспособна възраст

Човешкият капитал е основен фактор за постигане на висок икономически растеж, който е необходим за продължаване на конвергенцията на България към средноевропейските нива на доходи и развитие. В същото време българската икономика е изправена пред сериозни предизвикателства, свързани с дългосрочните демографски процеси и имащи значимо въздействие върху пазара на труда, състоянието на работната сила, инвестициите и разширяването на производствения потенциал.

Преброяването през 2021 г. показа, че България е загубила над 840 хил. души население за едно десетилетие (или 11,5% спад), като малко повече от половината от спада се дължи на естествен прираст, а останалата част – на миграционни процеси. Задълбочават се тенденциите за застаряване населението, като делът на лицата над 65-годишна възраст доближава 24%. За десетилетието от предходното преброяване населението в трудоспособна възраст (от 18 до 64 г.) се свива с близо 890 хил. души – с цели 18,4%, а според текущите данни на НСИ до края на 2023 г. спадът в тази възрастова категория е с още над 40 хил. лица.

Неблагоприятната динамика е в значима степен резултат от дълбоки демографски промени, започнали още през 1970-те години. Те са фактор и за трайно поддържане на негативен естествен прираст в последните десетилетия от средно над 6 промила. Плахото до момента подобряване при раждаемостта през 2022 и 2023 година не може все още да доведе до обръщане на тенденцията.

Дългогодишното поддържане на отрицателна нетна външна миграция се отразява както на моментната демографска картина, така и на очакваното развитие на раждаемостта и възрастовата структура на населението в близко бъдеще. Коефициентът на механичен прираст е отрицателен в продължителен период до 2020 г., когато пандемията доведе до положителна нетна миграция. През 2022 ги 2023 г. притокът на население към България се дължи в по-голяма степен на граждани на други страни, предимно извън Европейски съюз, отколкото на завръщащи се български граждани.

Това предполага запазване на неблагоприятната динамика в краткосрочен и средносрочен план, на която ще бъде изключително трудно да се повлияе с мерки на социална или икономическа политика. Официалната демографска прогнозата на НСИ предвижда в базовия сценарий спад на населението до 2035 г. с още над 640 хил. души, като с близо 420 хиляди ще бъде свиването във възрастовата група от 15 до 64 години.

Недостиг на квалифицирани кадри

Неблагоприятното въздействие върху пазара на труда и бизнес средата като цяло е значимо и се потвърждава от всички анализи и проучвания. Според редовните наблюдения на бизнес климата на НСИ, недостигът на работна сила е вторият най-важен фактор, затрудняващ дейността на предприятията, посочен съответно от 33% от фирмите в промишлеността, 29% от фирмите в търговията и над 26% от фирмите в услугите. Същевременно последното проведено проучване на потребностите на работодателите от работна сила на Агенция по заетостта разкрива очаквано търсене от бизнеса на 243 хил. специалисти с висше и 244 хил. специалисти със средно образование в следващите 3 до 5 години.

Проблемите на пазара на труда заемат все по-важно място в редовните анализи на Европейската комисия за България в рамките на Европейския семестър. Според доклада за 2024 г. "страната среща сериозен недостиг на работници заради свиващата се работна сила, ниска икономическа активност сред уязвимите групи в населението, липсата на адекватни на потребностите умения и неефективни политики на държавата“, като "недостигът на труд и квалификация рискуват да се влошат поради демографските тенденции“.

Редица показатели за състоянието и динамиката на пазара на труда потвърждават наличието на сериозни структурни предизвикателства. За едно десетилетие от 2013 г. до 2023 г. работната сила – общият брой на заетите и лицата, търсещи работа – спада с около 300 хиляди, като във възрастовата група под 45 години намалението е с около 500 хиляди. Ако през 2013 г. делът на лицата в работната сила до 45-годишна възраст е бил близо 57%, през 2023 г. той вече е 47%.

Ръст на разходите за труд

Увеличаването на търсенето на работна сила при свиващо се предлагане означава и изпреварващ ръст на разходите за труд на работодателите. През последните 7 години по данни на Евростат България е с най-голямо нарастване на индекса на разходите за труд в икономиката. В периода от 2017 до 2023 г. средната работна заплата на наетите нараства с 94%, докато БВП – със 79%. Макар до момента този процес да не е довел до ограничаване на международната конкурентоспособност на българските глобално ориентирани предприятия благодарение на структурни подобрения в продуктивността, в средносрочен план предизвикателствата ще нараснат чувствително.

Изправени пред тези реалности, работодателите трябва разчитат във все по-голяма степен на работници в по-напреднала възраст. Ако през 2013 г. делът на заетите лица над 55-годишна възраст според наблюдението на работната сила е 18,3% от общата заетост в икономиката, то през 2023 г. той вече доближава 25%; след 2021 г. броят на заетите лица над 55 години вече е по-голям от броя на заетите на възраст до 35 години.

Ниска безработица и неизползвани резерви на предлагането на труд

Продължителният период на икономически растеж, почти непрекъснат от шока на пандемията през 2020-2021 г., доведе до чувствително подобряване на основните показатели за състоянието на пазара на труда. Коефициентът на заетост във възрастовата група от 20 до 64 години се повишава от около 63% преди десетилетие до 76,2% през 2023 г. – стойност, надхвърляща средната за страните от Европейския съюз. Коефициентът на безработица намалява трикратно за последните десет години, като през 2023 г. достига до 4,3% от населението над 15-годишна възраст – стойност, значително под средната за ЕС, и нареждаща България сред 10-те икономики с най-ниска безработица в общия пазар. Трябва да се отчитат и значителните регионални различия, фрагментиращи пазара на труда, като в някои област и общини се наблюдава почти пълна заетост с близка до нулева безработица, докато в други части на страната има голям брой трайно безработни или неактивни лица.

Икономическият растеж, повишаването на производителността и глобалната конкурентоспособност през последните години доведоха до все по-пълно използване на трудовите ресурси. С включването на все по-широк обхват групи на работната сила в заетост, работодателите ще се сблъскат с все по-ограничени неизползвани резерви на предлагането на труд. По данни на НСИ, трайно безработните лица (над 12 месеца) са повече от половината от всички безработни, много от тях са с ниска квалификация и пригодност за заетост. Броят на обезкуражените лица е спаднал от близо 210 хиляди преди десет години до едва 38 хиляди през 2023 година. Общо неактивните лица на възраст между 15 и 64 години са спаднали с над половин милион за десетилетието, като към момента в тази група са останали предимно ученици, грижещи се за малки деца и болни членове на семейството и хора с увреждания и намалена работоспособност.

Възрастовата структура на населението дава и неблагоприятна перспектива за очакваната динамика на предлагането на труд. Коефициентът на демографско заместване, отчитащ съотношението между навлизащите в трудоспособна възраст (15-19 г.) и излизащите (60-64 г.), е 69 на 100, като в много области той е далеч по-нисък (до и около 50 на 100). Това предполага в дълъг период от време започващите работа млади хора да са значително по-малко от тези, които прекратяват трудовия си живот поради пенсиониране.

Нарастваща тежест на осигурителната система

Неблагоприятните въздействия върху осигурителната система също се задълбочават. По данни на НОИ, коефициентът на зависимост, отразяващ съотношението на пенсионерите към осигурените лица е 72,4 към 100. Общите разходи за пенсии се увеличават от 9,3% към БВП през 2022 г. до 10,4% през 2023 г., като се очаква да достигнат 10,8% през 2024 година. Независимо от ръста на броя на осигурените лица в последните години и чувствителното нарастване на осигурителния доход, недостигът във фонд "Пенсии“ на държавното обществено осигуряване расте и се очаква да достигне 10,8 млрд. лева през 2024 година.

Как да се отговори на дисбалансите?

Тези, а и много други структурни дисбаланси трябва да мотивират както краткосрочни, така и дългосрочни промени. Подобряването, най-общо, на производителността на човешкия капитал и разширяването на предлагането на труд може да се постигне с различни инструменти. Така например, относително по-бърз ефект биха имали освобождаване на част от заетите с непродуктивни дейности в публичния сектор, които незабавно могат да бъдат на разположение на частния сектор, а така също и облекчаването на достъпа на работна сила от трети страни до българския пазар на труда. България, впрочем, не е единствената страна в региона на Централна и Източна Европа, изправена пред тежки демографски предизвикателства – само за последните две години Чехия, Румъния, Словакия (а и други) предприемат стъпки за по-лесно привличане на работници.

Повишаване пригодността за заетост на неактивни лица в работоспособна възраст е един от средносрочните отговори, макар това да зависи в известна степен и от усилията на частния сектор. Отделно, разрешаване на наглед тривиални проблеми пред участието на пазара на труда – например, липсата на места в детските градини в София, липсата на услуги за дългосрочна грижа за хора в затруднение и др. под. – би "върнало“ няколко десетки хиляди хора в активна възраст на работа. Разширяване на дуалното обучение за децата в професионални гимназии също ще даде резултат до няколко години, когато тези ученици навлязат на пазара.

Дългосрочните решения са по-сложни и практически по цялата "карта“ – образование, здравеопазване, цялостната социална инфраструктура и качество на живот, и т.н. Общото повишаване на образователните резултати, включително чрез намаляване драстично на най-слабо представящите се ученици се пренася в бъдещата производителност на работната сила. Повече хора в добро здраве са повече и по-дълго заети в продуктивна дейност. Съвсем отделно, производителността не се увеличава само чрез подобряване на човешкия капитал – от "другата страна“ на уравнението са инвестициите в нови технологии и капитал, а това изисква благоприятстваща предприемачество, иновация и поемане на риск институционална среда.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    13 2 Отговор
    Кое население?Бялото или цветното?
  • 2 Хахахаха

    9 18 Отговор
    Ако раша ни окупира, населението ще намалее с 4 млн за ден!

    Коментиран от #9

  • 3 Няма да намалее

    14 6 Отговор
    Колкото и отчайващо да звучи, ще почернее. Българския език ще се опрости, ще има само един род. Един вафла, един бира, двама швепса, едни кило железу, ако остане железу. Коня и каруцата ще са основния транспорт на новоизлюпените "прабългари"!

    Коментиран от #38

  • 4 Вероятно

    13 3 Отговор
    Германия, ще прати всичката си ненужна арабско-африканска и3мет и ще допълни населението на България и ще стане държавата с най-много инженери на глава от населението от университетите Меркел и Урсула!

    Коментиран от #40

  • 5 Кеф за Бил Гейтс

    11 3 Отговор
    Сбъдва се мечтата на мега-капитала!

    Ликвидация на човешкия род, до не повече от 500 млн. световно население,за да им е зелана планетата на свръх богатите капиталисти.

    Коментиран от #6, #29

  • 6 В Германия

    14 2 Отговор

    До коментар #5 от "Кеф за Бил Гейтс":

    е планирано населението да е не повече от 24 милиона.

    А в САЩ - не повече от 100 милиона.

    Спете спокойно деца идиотчета!

    Комунизмът си отиде!

    Дойде сатанизмът.
  • 7 така си е

    3 2 Отговор
    и как намаля а всяка година повече коли
  • 8 Българка

    16 2 Отговор
    В България има работна ръка. Питам защо сме на първо място в света по държавни чантаджии на глава от населението? Вина за това има основно ГЕРБ. Тази групировка разду щата до милионна армия неможачи, случайници, шуринейки, баджанаци, пенсионери, работещи срещу интереса на гражданите, но пък до чистачката назначени и зависими от ГЕРБ. Така ГЕРБ печелят изборите. А това си е купен вот с нашите от данъци пари.
    Веднага над 50 процента съкращаване на кърлежите на държавната трапеза. Обединяване, закриване на министерства, комисии, агенции, дублиращи се служби от чантаджжии, които не борят престъпността, а я съпортват. Така ще има пари за здравеопазване, образование, повишаване на пенсии и доходи. И най-вече стотици хиляди ,кото могат най-сетне да поработят

    Коментиран от #17

  • 9 Раша

    10 4 Отговор

    До коментар #2 от "Хахахаха":

    Когато бяхте под съветско ръководство, как беше а ? Колко милиона бяхте 1950 година, колко бяхте 1989 година и колко сте сега ? И в детската градина вече не вярват на тия глупости

    Коментиран от #14

  • 10 име

    8 3 Отговор
    Намаляваме с 80 хил на година. И това е въпреки увеличената раждаемост на индианците. Отворете търсачката на сайта и прочетете статията "Алтернативна стратегия за детето" от май месец 2019г. За съжаление, нито една политическа сила която имаше власт, не понечи да направи нещо за бългаските семейства.
  • 11 Последния Софиянец

    10 7 Отговор
    Миналата година са се родили 20 000 българчета а са умрели 120 000 българи.Янките ни унищожават като индианците с евтина огнена вода, болести и отнемане на земята и добитъка.

    Коментиран от #16

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Затова всички Капейки

    5 9 Отговор
    Бягайте към
    Руззия.

    Ще оцелеете , какво чакате още.
  • 14 възрожденски копеец евроцентаджия

    8 4 Отговор

    До коментар #9 от "Раша":

    Мога да ти дам пример от 1989г. Само за пет месеца тогава НъРъБъ-то напуснаха 300-400 хил. от нас. Ненадминат рекорд.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 възрожденски копеец евроцентаджия

    5 9 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    Откога "братушките" станаха "янки"?

    Коментиран от #28

  • 17 име

    9 1 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Чантаджиите не стават за работа, те не са свикнали да се напъват, нямат за цел да бъдат производителни и съвестни като работници. Тяхната цел е да си кютат на заплатка без да се кахърят докато се пенсионират. Чантаджиите заедно с онези цветните на помощи и онези нехранимайковци, които не работят, са тотал щета. Работещите в частния сектор ще трябва да ги издържаме.
  • 18 Бетона обаче нагоре до безкрай😅😅

    7 1 Отговор
    Купувайте щото бетоновата и банкерска мафий имат нужда от вашите пари за техния охолен живот...няма значение предлога те ви го измислят и втълпяват иважното е вашитепарични потоци през живота ви да отиват в техните жобове

    Коментиран от #30

  • 19 Винкело

    4 1 Отговор
    Намаляване с 640 000 означава от днешното съотношение минус милион българи и плюс 400 000 мигани.
  • 20 възрожденски копеец евроцентаджия

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "Сталин":

    В България не съществува западна демокрация, а продължаващ десетилетия наред криминален постсоциализъм от постсъветски тип, който журналистите иронично наричат "преход".
  • 21 НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕМ

    2 3 Отговор
    Никога докато не си промените ЗАКОНИТЕ.
    Не искат да се връщат и всички наши близки и познати.
    ПРИЧИНИТЕ :
    1. Законите и наредбите по които живеете са НЕСПРАВЕДЛИВИ.
    (Заплащането е на последно място по важност. А вие го слагате на първо. Това е грешка , но ваша си работа .)
    2. Данъците на недвижими имоти се определят НЕПРАВИЛНО.
    3.Такса смет при вас се определя НЕСПРАВЕДЛИВО. При вас се плаща според данъчна оценка.
    При нас се плаща според количеството отпадък.
    4. При нас можеш да подадеш документи за данъци и такси по Ел. Поща.
    При вас за имот който не се ползва се подава ЛИЧНО декларация.
    Направено е НАРОЧНО трудно , за да не се изпълнява и да има глоби и по високи такси.
    5.При нас ако си платил повече по погрешка , ти се обаждат да ти върнат парите.
    При вас ако си платил повече , чиновниците се крият като църковни мишки и нищо не връщат докато се откажеш да си искаш своето или не пропуснеш някой срок.
    6. При нас във всеки закон е записано че СПРАВЕДЛИВОСТТА е задължителна за всеки член и алинея , а при вас думата СПРАВЕДЛИВОСТ не е записана в нито един закон.
    7. При нас има култура и ценности заложени в законите , а при вас всички е подчинено на една единствена ценност - ПАРИТЕ.
    8.При нас когато събираме отпадъци разделно става чисто , а при вас е чиста само устата ви.

    Според нас , българите ще напускат страната с много по бързи темпове.
    Как може да промените това ?
    Борете се за промяна на законите.
    Като са неспособни вашите

    Коментиран от #25

  • 22 Васил

    7 3 Отговор
    Аз залагам че до 2035 населението ще е с един милион по малко!
  • 23 Как да се отговори на дисбалансите?

    4 1 Отговор
    Просто е.

    Обичайте се по нормален начин, а не по извратените начини.

    Не си правете сметка как ще си осигурите децата, защото сметките ви ще излязат криви.

    Бог има грижата за децата.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Естония е пример

    2 4 Отговор

    До коментар #21 от "НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕМ":

    Голяма част от законите в Естония са пълно копие на закони от френски, немско , австрийско законодателство.
    Естония е много напред в развитието си.

    Коментиран от #32

  • 26 Моля НСИ да обясни

    10 1 Отговор
    Защо цените ни са по високи от европейските, а заплатите ни 5 пъти по ниски?
  • 27 Тома

    4 0 Отговор
    Важното е депутатите винаги да са 240 а че хората намаляват няма проблем защото крадем с г.за си
  • 28 Последния Софиянец

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "възрожденски копеец евроцентаджия":

    От 1989 г.
  • 29 Искаш

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Кеф за Бил Гейтс":

    да сме като Буркина Фасо ли? Там населението расте супер бързо!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Стотици хиляди държавни чиновници

    3 0 Отговор
    нищо не правещи, да бъдат освободени и пренасочени към частният сектор!
  • 32 Последния Софиянец

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "Естония е пример":

    Население на Естония 1989 г 2 млн,а сега 1 млн.

    Коментиран от #36

  • 33 Ццц

    1 0 Отговор
    Не и в избирателните списъци. Там цифрите са доста оптимистични и не търпят промяна. За това и изборите няма как да донесат промяна, ако се разбираме правилно.
  • 34 експерт

    8 0 Отговор
    първо поне 40% от държавните рантутници трябва да се съкратят,,така в частния сектор ще влязат над 110 000 свежа работна ръка,която няма да източва държавата и да симулират че извършват трудова дейност а ще вършат реална и полезна работа
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 В Естония се живее добре.

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Последния Софиянец":

    Стига да не се взираше в МРЗ , в пари ...
  • 37 Били сме по напред от Унгария.

    1 1 Отговор
    Кеееее лелее
    Бръмбари имат в главите тези които го твърдят.
  • 38 Бай Мангао

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Няма да намалее":

    Виж сега,ти сега се правиш на много умен,но ние циганите като отидем в леглото единствено ползваме Ах,Ох......и се увеличаване. А ти явно и в леглото се правиш на даскал. Не се чуди тогава защо единственото ти дете е мургавичко .
  • 39 Децата след 18 напускат България

    3 1 Отговор
    И се връщат само за отпуска ,или ваканция.
    Като създават семейства извън България , си купуват къщи с дългогодишно изплащане , привличат родителите..
    .
    Ето така става.
    И защо да се връщат като от времето на тяхните баба и дядо в правилата за живот има много малка промяна.
    Причината е в отношението на държавата към своите граждани.
    Чуждите държави имат пи-човешко лице.
    Ако я карате така , нямате бъдеще.
    И проблемите ви не са нито в МРЗ , нито в средната заплата. Изобщо не са в парите.
    И 10 000 евро да се получават на месец , пак младите ще ви напускат.
    Когато го разберете това ще намерите правилните решения и хората които могат да ги изпълнят.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Българин

    0 0 Отговор
    С джендарчета държава се не гради,а само се руши,на англосаксончета замясаха,за х.у.й се хващат и за момички хич не мислят,а за да се множим на баби и дядовци трябва да се молим,че те работата как се върши знаят .

    Коментиран от #45

  • 42 Мила родино, ти си земен рай !

    0 3 Отговор
    За Червените Мародери

    Дерзайте, братя българи ,
    с нас Москва е в мир и бой !
    Мафия велика води,
    нашия гайдушки строй.
  • 43 Абе некадърни са управниците.

    0 2 Отговор
    Като не могат да го измислят , да препишат законите на европейците и всичко ще си дойде на мястото.
  • 44 Поне милион ще са напуснали

    1 0 Отговор
    Цветущата не-държава България я напускат поне 100 000 ниско платени роби на година, търсещи достоен живот и заплащане някъде другаде. Затова редовно няма робска ръка да работи на минимална заплата, докато политици и олигарси обират държавата.
  • 45 кукуш

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Българин":

    Я кажи ти колко деца имаш и твоите колко ще имат
  • 46 Българин

    0 0 Отговор
    Народът го е казал,на калпав х.у.й вълната му пречи,на едни правителството,на друг абдал комунизма,да ама оно време гонихме 10 000 000,и детски имаше ,та и ергенски данък, а днес само скопци под и над път
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове