7 Октомври, 2024 13:41 728 41

Проф. Милена Стефанова: Партиите не могат с нищо да спечелят вниманието на хората

  • милена стефанова-
  • партии-
  • внимание-
  • хора-
  • дебат

"Трябва ни стабилно НС, за да излъчи стабилна изпълнителна власт и институциите да заработят. Ще има опити за въздействие върху институции и ако контролните институции не заработят, няма да се отървем", коментира политологът

Проф. Милена Стефанова: Партиите не могат с нищо да спечелят вниманието на хората - 1
Снимка: БГНЕС

С нетърпение очаквам последната седмица на предизборната кампания, защото ситуацията е една и съща, но не виждам до момента дебати между лидерите и дискусиите. Партиите не могат с нищо да спечелят вниманието на хората, каза в интервю пред БНР политологът проф. Милена Стефанова, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

"Трябва да се намери начин да се предизвика интересът на избирателите. Мисля, че в последната седмица ще се опитат да предизвикат интереса, иска ми се национален дебат, но да не включва традиционните послания. Нека ги чуем, какво биха направили – първо, второ, трето и с кой. И ето такива неща биха спечелили вниманието на избирателите", коментира проф. Стефанова в предаването "12+3".

Според нея с акцията днес в София на СДВР и арестите показва, че МВР стремят да неутрализират това негативно и престъпно явление, като купуването и продаването на гласовете на хората.

В столицата тя посочи, че рисковите места са кварталите Суходол и "Христо Ботев", а в страната, изследвания показват, че има толкова много рискови места и там е интересно какво се случва.

Проф. Стефанова коментира защо трябва да се гласува и да бъде висока изборната активност:

"Колкото повече хора гласуват, толкова пада купеният вот. Като гласуваме повече и не продаваме гласовете си, толкова по-малка е тежестта на купения вот и той губи значение. По-висока избирателна активност, защото няма да се свали прагът от 4% в реални гласове. Третата причина да се гласува е да има легитимност на институцията и зависи от високата избирателна активност. И колкото по-малко са партиите в НС, толкова по-лесно ще се формира коалиция за управление."

Политологът препоръча да мислим самостоятелно и да не чакаме месия, който ще ни оправи за 800 дни.

"Трябва ни стабилно НС, за да излъчи стабилна изпълнителна власт и институциите да заработят. Ще има опити за въздействие върху институции и ако контролните институции не заработят, няма да се отървем. Има инспекторати и механизми, които законодателят е предвидил, все пак сме страна членка ЕС, тези институции са в паника, страх и не работят, завладени са. Трябва стабилна парламента демокрация и правителство, което знае, как се управлява, а не правителство от експерти, доведени отнякъде, трябва ясен план и контролните институции да заработят", каза проф. Милена Стефанов.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рашко и айше

    15 1 Отговор
    Ей лельо не лъжи, бат тлъстьо пейовски веднага ни взе вниманието с 300лв
  • 2 Могат

    12 3 Отговор
    С концерт на центъра и кебапчета...
  • 3 Чуйте песента

    7 2 Отговор
    Кайсиева градина - Кебапче
  • 4 В такъв

    10 3 Отговор
    скучай трябва на политическия терен да излязат отново:Азис, Митьо Пищова, Луна, Барни Ръбъла, Бони, Софка..... Така си мисля, че вниманието на суверена ще бъде грабнато отвсякъде, да еее а таз "професорка "да е.аа.
  • 5 Коня Солтуклиева

    12 1 Отговор
    Еми досега само се арестуват,
    последната седмица може и да се стрелят
    за "привличане на вниманието"....
  • 6 Гориил

    14 1 Отговор
    Струва ми се, че съзнанието на лидерите на парламентарните партии е замъглено от антидепресанти. Четох някъде, че България е сред първите десет потребители на антидепресанти и е една позиция пред Дания, въпреки че Финландия е пред България. Изобщо пълен мрак и безнадеждност.

    Коментиран от #27

  • 7 гласоподавател

    10 6 Отговор
    Висока ще е избирателната активност...има няма 30-40%. Няма изобщо да си загубя времето да гласувам за ид--ти

    Коментиран от #19

  • 8 По точно казано е:

    16 0 Отговор
    Мафиотите с имунитет не могат с нищо да спечелят вниманието на хората
  • 9 Ако

    7 4 Отговор
    Соца се беше запазил, моята пенсия щеше да е 550 лв. По закон 55 прц от заплатата за последните 3 години. Сега пенсия по стандарта 1 : 10 би следвало да е 5500 . Тя е сега 1600. Който ми обещае , че до 3 месеца ще е трикратно по голяма, боко, Пеевски, Доган, Атанасов и тн в затвора, за него ще гласувам.

    Коментиран от #15

  • 10 СЗО

    10 0 Отговор
    Трябва, трябва, трябва.....трябва едно единствено нещо: тези политици да бъдат изметени от триъгълника на властта.
  • 11 избирател

    15 3 Отговор
    Само слушам гласувайте, гласувайте...гласувам вече 32 години и до сега никога не съм гласувал за някой с чиста съвест "ЗА". Гласувам не, че много харесвам този, а защото много не харесвам другия. Последните 2 години изобщо не гласувам. То хубаво гласувайте...ама за кой!? Ненавиждам ги безплатно всичките!
  • 12 Две страни,

    9 0 Отговор
    В ЕС, са в сивият списък, по корупция: Хърватия и България ! Турция и ОАЕ, са вече извън списъка! А само , три, държави са в черният списък! А защо?! Заради кои?!
  • 13 Мозъчен тръст

    7 1 Отговор
    Всички партии да се разпуснат
  • 14 Абе могат....

    8 3 Отговор
    Как да немогат да спечелят вниманието на гласоподавателите, трябва само повече фантазия и креативност, например Костя може да отиде на предизборна среща с копейките облечен с униформа на руски десантчик и загърнат с флага на НАТО, Цончо да си пусне брада като чеченец и да скандира...Ахмат сила, а тошка и балабана да изядат по една торба кюмюр от Мариците и да покажат че са съпричастни с тях, Шиши може в знак на помирение да подари на почетния председател чифт белезници и раиран костюм, а Баце да изфучи с 200 за Барселона и да не се завърне, впечатлението ще е страхотно, гласоподавателите ще пеят и ще гласуват.
  • 15 Значи си взимал ,

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ако":

    Космическа заплата от над 1300/хиляда и триста/ лева заплата? Е, като какъв си “ работил”?! За сегашната ти пенсия от 1600 лева, пенсионерите мога само да мечтаят! Сто процента по заслужили от теб, без всякакво съмнение! Па и по три, а? Наглост!

    Коментиран от #29

  • 16 Анонимен

    6 1 Отговор
    Вярно е, за да нямат тежест купените гласове, трябва да се гласува масово. И един дебат между лидерите на партиите би бил много интересен. Да си представим един до друг Борисов, Петков, Костадинов, Чакъров, Пеевски, Зафиров, Трифонов. Невъзможно.
  • 17 Тома

    4 0 Отговор
    Защо ма како.Те ни спечелиха с това че хората се отказаха да гласуват
  • 18 тиририрам

    3 0 Отговор
    Това обаче няма да спре хората да ги пренаредят!
  • 19 Охо!

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "гласоподавател":

    Две етнически партии ще се борят за място в парламента, а ти няма да гласуваш? НЕ СИ БЪЛГАРИН!
  • 20 оня с коня

    0 4 Отговор
    може и да е права госпожата че партиите не можели с нищо да спечелят вниманието на Избирателя,но Моето и НАШЕТО внимание на Избирателите на БОРИСОВ е спечелено ОТДАВНА И ЗАВИНАГИ.Затова и ще отидем под Строй до урните,пък другите партии - ...Кучета ги яли!:)

    Коментиран от #23, #28

  • 21 Чакаме Следващите Избори!

    3 0 Отговор
    Чакаме Следващите Избори! - Не Сегашните!
  • 22 Никой

    0 1 Отговор
    Появи се нова политическа формация ДПС - Москва. Да те легитимира Бареков - " идеолога " на Цензурата. Пропандиста е свикнал на всякакви измами и фалшификации. Промотира Агент " Сава ", " Ангелов и " Сергей " като единствения българин дръзнал да се противопостави на Тодор Живков и неговия тоталитарен и безчовечен режим. След разцеплението на ДПС , комунистите, агентите на ДС и номенклатурата / дерибеите / останаха при Доган. Но това не пречи същия да се изживява като жертва. Схемата която пробутва на българските турци е проста - Доган няма визия за връщане и реално присъствие в политическия живот освен мерака да се заиграе със стария изтъркан номер, етническия мир.
  • 23 Майн Рид

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "оня с коня":

    На теб по убеждение винаги ти слагам минус.

    Коментиран от #24

  • 24 оня с коня

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Майн Рид":

    СПОЛАЙ ТИ,защото ми плащат не на +,а на -
  • 25 Павел пенев

    3 1 Отговор
    Точно така,дори отблъскват хората тези политически боклуци. В коя държава Шиши, Боко, Доган, Кирчо или Кокорчо могат да бъдат лидери и премиери? От Африка ще ги изгонят тези прости алчни идиоти.

    Коментиран от #30

  • 26 Никой

    1 0 Отговор
    Стига експерименти ! Време е за екстременти . Гласувай за " В:зраждане.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ходи, ходете,

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "оня с коня":

    Но си в грешка, че ще продължи по същият начин! На източване! Всичко си има край! Няма бескрайно щастие! Да се дават проценти по веригата: ЕС , МС България , местни феодали! Благотворителното дружество ще се затвори! Виж контрола от 2025 година ! Кой крал, крал!
  • 29 Никси

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Значи си взимал ,":

    ако е бил пилот на Самолет , моряк , миньор , локомотивен машинист , стройтел ,Хирург , Учител , Акушер и т.н.що да не взима къв ти е проблема та кукуригаш тука че хората са бачкали едно време дето сега не ги уважавате , ти родители възрастни нямаш ли ?, ще дойде някога време да се пенсионираш и ти , тогава като те започнат да те плюват децата дето все некой им пречил епилираните жълтопаветни пергели и прайдове те тогава ще са още по лоши и невъзпитани , тогава ще усетиш какво е е нещо пенсионер , по белите държави там хората са на почит защото са се трудили за държавата си , на вас тука ви пречат , еми спрете да крадете и пари ще има за всеки един ,и да се ширите с тая мащабна корупция в схеми и далавери за милярди Евро , на пенсионерите това са им заработени пари и те трябва да си ги получат , както на тебе отдържат данъци , така и на тях също съм им одържали за предишни пенсионери , дето една част вече ги няма !!!.

    Коментиран от #31, #32

  • 30 Щото Сергей Станишев ,

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Павел пенев":

    И останалите партии са стока ? За теб кои са кадърни , необходими, полезни партии и политици?!
  • 31 Мини в лево,

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "Никси":

    ….. всички описани, от теб , господине, взимат по-малка пенсия от теб ! С гаранция ! Многословен си.

    Коментиран от #33

  • 32 За всички изброени,

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Никси":

    Отеб професии, мога да ти изброя логични, железни аргументи, за незаслужен и пенсии! Марко работа, много брак, често Летален!

    Коментиран от #34

  • 33 Кои тия взимат по малка пенсия

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "Мини в лево,":

    посочи , не говоря за тези по болест а редовните , и тук не става въпрос кой колко взима , а защо се подигравате на Пенсионерите и злобеете от яд и завис , да си работил и ти бе кво ми ревеш като ученичка написали и двойка в бележника , я съм бачкал в една мина и асвалтова база и транспортни други фирми в България ,що къв е проблем че все съм гълтал отровата , калта и прашуляка , само това не могат да ни платаят нещастниците и това че прецакаха категория за труд , което беше важно за мен , а и тези по болест никой нарочно няма да се разболее и да тръгне по Болници ,Хемодиализи и разни Терапии да бъдат оперирани с разни болести като един вид не излекувани или осакатени от некадърност на медицината за цял живот, тия другите където се уреждат за ТЕЛК си е техен проблем , за това има служби от наблюдаващи хора с проверки по домовете !!!.

    Коментиран от #35

  • 34 Да може и да има и текива

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "За всички изброени,":

    лентяи където цял живот си клатеха краката и се чешат за предните дисаги , има знам и познавам едни такива летящи Холандци , за сметка на бачкаторите, един колега ми казваше има три групи народ; Бачкури , Чантури и Клатик...и , схващаш ли разликата , това ги е имало има ги и сега , а я съм от първите бил , Бачкурите защото са нема здраве !!!.

    Коментиран от #36

  • 35 Деветдесет процента,

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Кои тия взимат по малка пенсия":

    От българите с над 48 години осигурителен доход получават от 584 до 640 лева пенсия! Е, кой се подиграва?! Ти , господине! Какво си “ работил” за 1600 лева пенсия! Кажи си иване!

    Коментиран от #37

  • 36 Може, ама ти си,

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Да може и да има и текива":

    От благата надница, за нищо правене! Знаеш ли какво е труд, а единица за работа? А на конвейр? Питай някоя шивачка! Ако намериш! Защото, без съмнение, си от номенклатурата!
  • 37 Папагал ли си къв си

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "Деветдесет процента,":

    казах ти хората дето са работили отговорни работи , като летци , машинисти ,моряци , в Армията , и разни други що да не взимат 1600 лева , ти знаеш ли колко е пенсията на първа категория труд , тавана май е освободен и ако ти кажем че едни взимат и 5000 лева сигурно и това ще ти е чудно , но зависи кой какво е работил , я ти гълтай гущерите у облаците горе да возиш пътници и товари па да те питам защо ти е такава висока пенсията , кое не разбрахте , пияни ли сте дрогирани ли сте , глава ли ви боли ,и ли нещо се преяли та ви се повръща или жена ви не ви е дала сутрин щото е у ме...ис (цикъл),пак ме питайте глупости !!!.

    Коментиран от #39, #40

  • 38 Над 70 процента,

    0 0 Отговор
    От избирателите, не само с впечатление, а по вътрешно, категорично убеждение не одобряват политиците
  • 39 Дърт съм,

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Папагал ли си къв си":

    Не съм поляк! Ама много дърт и огромен жизнен опит, във всички сфери на българската икономика ..
  • 40 Отговорни?

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Папагал ли си къв си":

    Ма няма отговорни длъжности, в България ! Справедлива съдебна отговорност? За кокошка няма прошка, за милиони няма закони!
  • 41 българка

    0 0 Отговор
    Развръзата ще дойде по-късно, когато "момчето на мама" установи, че всичките му усилия до момента не му носят желаната власт. Тогава с ненаситна лакомия ще започне да се оглежда от кое ОПГ/партия/ може да си присвои парче или цялата "торта"! И ще сме свидетели на драмата на някои позастарели политици/криминали или пък на нещо друго?! Просто тези избори са само прелюдия към развръзка и падение!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол