9 Октомври, 2024 13:53 1 559 27

Илхан Кючюк алармира международната общност за безпрецедентната ситуация в България

  • илхан кючюк-
  • избори-
  • арест-
  • българия-
  • кмет-
  • политици-
  • дпс-
  • разцепление

От началото на предизборната кампания бяха проведени няколко "блиц акции" с показни арести

Илхан Кючюк алармира международната общност за безпрецедентната ситуация в България - 1
Снимка: Фейсбук

Евродепутатът Илхан Кючюк сезира с писмо за отстъплението на демокрацията и провалящото се върховенство на закона в България, цялата международна общност, в това число европейските институции – Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК, Дидиер Рейндерс, еврокомисар по правосъдието, Роберта Мецола, председател на ЕП, Лаура Кьовеши, главен прокурор на Европрокуратурата, председателя на комисията за граждански свободи и правосъдие в ЕП Хавиер Зарзалехос, председателя на групата на либералите в Европарламента Валери Айе, дипломатическия корпус в България, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Веницианската комисия и др.

В писмото се съдържа искане, в съответствие с поетите международни ангажименти, да се предприемат спешни и ефективни стъпки за прекратяване на безпрецедентните събития в България, които по думите на Кючюк се доближават до репресия, злоупотреба с власт и натиск от един човек, което води до парализа на институциите и отстъпление от върховенството на закона.

Ето какво се пише още в писмото:

"Събитията от последните седмици показват, че е изключително важно да осветим отстъплението на демокрацията и провалящото се върховенство на закона, които водят до предполагаемата употреба на полиция, прокуратура и съдилища в услуга на санкционирания по "Магнитски" Делян Пеевски".

Евродепутатът хронологично описва разцеплението в ДПС - от изключването на знакови фигури от партията, през изгонването на Ахмед Доган от "имотите, които ползва под наем от над 20 години" без предизвестие, до внезапните уволнения на хора, които работят в общински и държавни учреждения.

"Не на последно място - от началото на предизборната кампания бяха проведени няколко "блиц акции" на правоналагащи органи с показни арести или претърсвания в имоти на кметове, бивши кметове и дори депутат, ползващ парламентарен имунитет, които много правни експерти подложиха на сериозна критика по отношение на законността на тези действия", казва още Илхан Кючюк.

В заключение Кючюк призовава: „Като представители на институциите, които са символ на демократичната надежда на българското общество, призовавам ви да обърнете внимание и да реагирате в съответствие с инструментариума, с който разполагате, особено с оглед на организацията и провеждането на предстоящите парламентарни избори, като гарантирате, че международните институции наистина „забелязват какво се случва в България“.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 азизъ асанъ

    9 3 Отговор
    как ше преподавам на студентите ся ?

    Коментиран от #21

  • 2 Eдин

    29 5 Отговор
    Илхан се оплаква от българите и вика евроатлантиците да го въведат във владение ... Как да не го обичаш тоя ...!
  • 3 Буден

    12 2 Отговор
    Сляпо да прогледне? не ,че ми дреме!
  • 4 Перо

    35 7 Отговор
    Това ултранационалистическо, турско л…но, винаги е работил против интересите на БГ, вкл. и за Република Сръбска Македония /РСМ/! Хванат на калъп криминален престъпник от неговата партия с всички доказателства за корупция е представен от турския депутат в ЕС като политическа репресия и ни клевети при джендърията от ЕС!
  • 5 Българин

    36 3 Отговор
    Най-напред този лъжец да каже как с другарите му и Доган грабеха, феодализираха и доведоха в течение на тридесет и пет години до унищожение цели райони от страната. После да каже как многократно повтори преди месец по медиите, че ДПС никога не се е управлявало еднолично, но волята на Доган е над всички и всичко, и той го управлява еднолично. Нека обясни и как изисква заедно със Сокола да бъде признато от цялото общество, че това не е абсурдно противоречие.

    Коментиран от #15

  • 6 Опа

    36 5 Отговор
    Илхане, колкото и да мрънкате, момчето тепърва ще започва да прекалява.
  • 7 Червената шапчица

    23 0 Отговор
    Каква кръгла и топчеста глава има тоя...
  • 8 сноу

    23 2 Отговор
    Уха-а..кючека пак е раздрусал мазни кълки..
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Дааааа

    19 2 Отговор
    Тя ей сега ще тръгне да се занимава с него ?!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Това

    21 4 Отговор
    са вътрешно политически събития , бе , кой ще дойде от чужбина да ти ги оправя ?
  • 14 Тома

    17 7 Отговор
    Този направо ме изкора.Хванат с подкуп на място и бил невинен.
  • 15 Дурхан

    8 15 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Не ДПС е виновно за разграбването на държавните активи и обезлюдяването,а самата система ..ДПС прави всичко възможно да осигури фондове и инвестиции в смесените райони
  • 16 Галина Колева

    12 4 Отговор
    Как може такъв българомразец да представлява България.Как може на черното бяло да се казва.КАК МОЖЕ.ЯВНО МОЖЕ.
  • 17 Хахаха

    8 5 Отговор
    А, Илхан уведоми ли всичките от Европа за видеоклипа на Доган с призив за Джихад и възхвала на Хамас и клането от 07.10.2023 в Израел?

    Накрая ще взема да гласувам за Пеевски и тотално да ощави Доган и цялото ДПС
  • 18 Майора

    10 3 Отговор
    Много добре ти се знаят далаверите с Доган и останалите за тези 35 години! Така че първо погледни себе си и тогава говори! И когато фактите говорят и Боговете мълчат , но не и вие !
  • 19 Протестиращ

    7 2 Отговор
    Илхан защитава корупцията и обръчите от фирми и затова клевети България!
  • 20 Павел пенев

    6 1 Отговор
    Този шейтан кьопек да информира ЕС, че демокрация няма в неговата партия а не в държавата. Но коя е неговата партия не е ясно- ДПС или Алианс за права и свободи.
  • 21 пешo

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "азизъ асанъ":

    Вие си го избрахте
  • 22 Шляпалото

    3 1 Отговор
    Риви амбриаж, риви. Пеевски мама го държи.
  • 23 Поръсен с джоджен

    1 0 Отговор
    Тея ДПС принципно не са законна партия така или иначе, та нека се самоизяждат.
  • 24 Офффф

    1 0 Отговор
    Ами който крал в затвора! Ами вкарайте Шиши дето си го избракте ако можете. Ние дето не сме крали ще се радваме всички да ви съберат под един покрив. Писна ни!
  • 25 българка

    0 0 Отговор
    ДПС като партия чрез лидерите си са натоварени с толкова много престъпления срещу държавата и народа, че съществуването на това престъпно обединение противоречи както на закона, така и на морала. Така че г-н Кючук добре плаче пред "високите порти" за защита на клана Доган, но дава ли си сметка, че преди да иска справедливост, трябва да помисли за своята отговорност, че е търпял безчинствата на Доган години наред и се е възползвал от това. Но винаги злото си намира майстора, за съжаление от по-голямо зло, а не от доброто!
  • 26 Дрън дрън

    0 0 Отговор
    Добро утро, колко мандата имаш в европейския парламент,сега ли се сети
    че в България цари беззаконие. Твоя шеф е виновен за всичко.Кога ядохте кифтета не ревахте,сега ревете.Утивайте в Анадола там има правосъдие.
    Бок......ци.
  • 27 Дрън дрън

    0 0 Отговор
    Добро утро, колко мандата имаш в европейския парламент,сега ли се сети
    че в България цари беззаконие. Твоя шеф е виновен за всичко.Кога ядохте кифтета не ревахте,сега ревете.Утивайте в Анадола там има правосъдие.
    Бок......ци.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове