10 Октомври, 2024 15:45 2 121 68

Проф. Иво Христов: Под тази политическа пяна се развиват драматични процеси, някои политици ги използват за страх

  • проф. иво христов-
  • партии-
  • избори-
  • парламент

Българската политическа система е фарс

Проф. Иво Христов: Под тази политическа пяна се развиват драматични процеси, някои политици ги използват за страх - 1
Снимка: Архив

Защо хората трябва да гласуват? Всяко действие трябва да има цел. Не може да участвате в действие, от което нямате полза. Българският среден избирател не вижда никаква полза. Заслужаваш скотския живот, който водиш, защото ти не си способен на нищо друго.

Наполеон е прав - големите батальони решават историческите въпроси. Българският народ преди 150 години е бил най-големият народ на Балканите, в момента сме се свили като шагренова кожа.

Така коментира очакваната избирателна активност юристът и социолог проф. Иво Христов в интервю пред БНР.

Той посочи, че в такъв тим "средиземноморско примитивни общества" идва диктатура.

"Колкото и да го агитиране, а тя агитацията е доста лицемерна, политическите централи са форми на съдружна дейност и нямат интерес от масов политически процес и масово гласуване. Хората няма да гласуват масово по простата причина, че тази политическа система не представлява техните интереси. Единственото, което може да ги мотивира е да бъде изметена тази политическа система. Но, тъй като не може да има такова послание, хората да излязат да гласуват", каза Иво Христов.

Неговото мнение е, че политическите програми на партиите "не се четат от тези, които твърдят, че са ги написали" и за авторите на копи-пейст програми от интернет каза:

"Ако ги питаш какво е ляво и дясно в България, те ще стоят като добичета пред 2 купи сезон."

Българското общество той го оприличи на руското – "общество каша" и допълни, че България няма фундаментални предпоставки за политика, за да представлява интересите на социални групи – поземлена класа, буржоазия, средна класа и т. нат.

"Българската политическа система е фарс. За да се харесат политиците, обясняват, че такава система е възможна, защото масата я прави възможна. Българската обществена маса с нейния мързел, страхливост, неграмотност, апатичност е с нежелание да поеме отговорност за живота си. Не, защото масата ще стане и ще направи революция, а защото ще се срути по нейната неуместност", обясни проф. Христов.

Според него нищо няма значение, когато нямате политика, а я замествате с технология, но тя не може да замести липсата на политика.

"Има ли значения дали с хартия или машина ще изберете чума или холера. Гласуването ще е актуална тема и следващата година по това време", прогнозира социологът.

За липсата на лидерски дебати той смята, че причината е "има процес на сриване на човешкия и политическия капитал":

"Вижте какъв аршин хора имаше преди 30 години, какви са сега - антропологични нищожества. Представете си това, нещо да дефилира по екраните ви всяка вечер. Ефектът ще е точно обратният и лидерите са го усетили."

Проф. Христов заяви, че "под тази политическа пяна се развиват драматични процеси, на които малко внимание се обръща. Някои политици ги използват за страх". И посочи, че това е демографската и структурата на България е като страна от третия свят - икономика и демографска характеристика, но без раждаемостта.

"Изпразването на територията в центъра на Балканите и колко време мислите, че геополитическата физика ще търпи това. Има геополитически фактори, които няма още много дълго да ни търпят. Наполеон е прав - големите батальони решават историческите въпроси. Българският народ преди 150 години е бил най-големият народ на Балканите, в момента сме се свили като шагренова кожа", аргументира се проф. Христов.

"Заслужаваш скотския живот, който водиш, защото ти не си способен на нищо друго", каза той за всички, които чакат да дойде месията, за да ни оправи.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Минувач

    32 52 Отговор
    Как пък веднъж не каза нещо позитивтно за България този професор. Това ли му е професурата, вечно да бълва прокоби и безнадеждност?

    Коментиран от #36

  • 2 Край

    28 20 Отговор
    Жесток е. По някой път не по мярка. Българите с нищо не сме по-лоши и по-калпаво общество от гърци, сърби, италианци и пр. южняци. За едно не е прав. С мажоритарни избори в два тура избирателната активност ще се вдигне и хората ще видят смисъл да изпратят човек на когото имат доверие да ги представлява в парламента.
    Без промяна в избирателната система ще дойде диктатура. Неминуемо.

    Коментиран от #7, #8, #38, #58

  • 3 Хибридници,

    18 35 Отговор
    Пийте си антидепресантите и не давайте оценки на народа!

    Коментиран от #59, #60

  • 4 завод

    6 15 Отговор
    Пяната е за прозорци. Като се сменя дограмата.

    Коментиран от #15

  • 5 Българин

    56 10 Отговор
    Няма коментари защото всичко казано от Иво Христов е истина! Бай Ганьо не разбира, че с масово гласуване(независимо за кого) над 60% ще изметем купения вот и след това ще премахнем партиите вредни за българите и страната!!! Сега с тези 32-33% МАФИЯТА танцува върху бъдещето на децата ни и бавно ни вкарва в блатото на мизерията. Срамно е, че сме член на ЕС, а не можем да осребрим членството си!!!

    Коментиран от #11, #14, #22

  • 6 За първи тПът

    9 13 Отговор
    “ професорът” малко ми хареса, но не е достатъчно категоричен ! Явно е, да се хареса, да не обиди и не бъде забравен.
  • 7 системата в два тура

    17 6 Отговор

    До коментар #2 от "Край":

    Подло предложение, което не е в интерес на избирателите, защото ще намали парламентарно представените партии и ще позволи на купувачите лесно да постигнат мнозинство. Слави Трифонов ли ще ви учи как да се избира парламент? Неговите депутати ясно показаха с вулгарно поведение, че не уважават тази институция!

    Коментиран от #12

  • 8 Дедо Пене

    28 3 Отговор

    До коментар #2 от "Край":

    Знаеш ли колко процента гласуват гърци, хървати, австрийци, французи.... всичките над 65%, а ти си баеш за мажоритарна система на мързеливите ни съграждани?

    Коментиран от #16, #31

  • 9 ТаУмВзе

    6 22 Отговор
    Професорчето удобно се намести във 80те процента, които само изобрети! ХАХАХАХХА Иде реч за едни Кинти Гепия и нищо повече, както винаги! Кви уж изборчета се бълнуват през 6 месеца със Същият Крадлив матрял не ми е известно. Натам, нема матрял на територийка, който да Гласува щото или се Евакуира или е на Оня свет. Тия около 5 милиона са лесни за премахване, когато ни спретнат Войната срещу Русия и тва е. Поздрави от Галя от Посолството!

    Коментиран от #30, #64

  • 10 Да,бе

    14 30 Отговор
    А ти какво направи за България,професоре?!Освен да оплюваш народа.Личният пример е важен....

    Коментиран от #39

  • 11 Я да ти видя,

    9 7 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Акъла, моля кажи за кого да гласувам, че от 30 и повече, не съм гласувал! Но и поеми лична отговорност, за предложението си! На ход си!

    Коментиран от #40, #61

  • 12 Истината не е вулгарна

    11 6 Отговор

    До коментар #7 от "системата в два тура":

    Вулгарно е да гледам лъжци като кир и компания!
  • 13 Трандафор

    10 16 Отговор
    Само в държава, описана от уважаемия бивш депутат и известен с 80/20 дебили, може лице с неговите качества да "изкласи", както казваха едно време старите хора т.е.
    да се изучи, па и с професорска титла да се окичи! Липсата на елементарни изисквания и стандарт направиха България последна във всичко, но първа по професори! Кошмар!
  • 14 провинциалист

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    На тебе като ти сеRат в кацата с мед сигурно допълваш мед докато изметеш насRаното...
  • 15 Никси

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "завод":

    става и за гасене на пожари !!!.
  • 16 провинциалист

    6 4 Отговор

    До коментар #8 от "Дедо Пене":

    и преди половин година: "Хърватия е с най-ниска избирателна активност от страните-членки на ЕС на състоялите се вчера избори за Европейски парламент. До урните са отишли ​​едва 21,34% от хърватите," опааа... за другите да търся ли?

    Коментиран от #19

  • 17 Този е професор,

    10 17 Отговор
    В Пловдив по една абсурдна наука, ка то за номенклатура и руски агент!
  • 18 Читател

    20 2 Отговор
    Абсолютно прав е човекът,и не са 80 а 90 процента
  • 19 Хърватия и България ,

    11 1 Отговор

    До коментар #16 от "провинциалист":

    Са двете страни, в ЕС, по корупция, в сивият списък!
  • 20 Зрее

    7 0 Отговор
    Времето на и за гласуване изтича. Идва времето на слепите. Какво ще е повод да отключи слепите не знам , но усещам с кожата си , че това време зрее.
  • 21 Отстрани

    18 6 Отговор
    Българите трябва по-често да чуват и да се вслушват в думите на професор Христов, той никога не говори случайни неща. Мъдър човек!

    Коментиран от #25

  • 22 И престани да

    2 10 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Ни натякваш, за Бай Ганьо, измислица на комплексираният грандоман Алеко Константинов ! То и Иво Христов , е като Алеко, Бойко , коцето , оният от възход …

    Коментиран от #23

  • 23 Бате ти бойко

    10 3 Отговор

    До коментар #22 от "И престани да":

    може да го сравняваш с другите про паднали лъжци и крадци в ПП и ДБ, а не с професора! На светлинни години са!

    Коментиран от #27, #41, #47

  • 24 немо

    18 2 Отговор
    Прав беше професора за онези 80% debili у нас. Даже процентът е по-голям
  • 25 Щом за теб

    5 9 Отговор

    До коментар #21 от "Отстрани":

    Е мъдър… слушай го! За мен е син на майка си, която е супер амбициозна и връскарка! Тип Христо Иванов, Васил Велев и много други
  • 26 Гост

    9 11 Отговор
    Абсолютен манипулатор-хибридчик, целящ да внесе чувство на безнадеждност и предопределеност на съдбата. Опитва се с псевдо-научни думички да звучи като учен, а в твърденията му няма грам научност защото нищо не се базира на емпирични данни. Като му слушаш 5 интервюта, виждаш как от години си повтаря едно и също.
  • 27 По какво е професор,

    3 11 Отговор

    До коментар #23 от "Бате ти бойко":

    Иво Христов ? Не знаеш! По въздух…

    Коментиран от #28

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Твърде лично

    7 14 Отговор
    Пълен идиот! Крайно време е да му извадят статистика за сеене на руска пропаганда и опити за разрушаване на правовата държава и заедно с комунистите и проруските партии, както златна зора да се извадят тактично и да се затворят!
  • 30 Твърде лично

    2 8 Отговор

    До коментар #9 от "ТаУмВзе":

    Младеж, тя рзЗия отдавна го е написала сценария! Въпросът е кой ще и позволи нека се пробват - сигурен съм че от 6 мил. БЪЛГАРИ ще излезе поне 800к армия и ще ги пратим точно там къфето им е мястото!

    Коментиран от #37

  • 31 Няма мързеливи,

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Дедо Пене":

    има отвратени съграждани.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Блез Паскал

    1 0 Отговор
    "добичета пред 2 купи сезон."
    С две думи г-н професор визирате "Магарето на Буридан"

    Коментиран от #34

  • 34 Да допълня

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "Блез Паскал":

    Ако тези 2 купи сезон са идентични, магарето ще гладува до смърт защото не може да избере от коя да се храни!
    Това е валидно за компютърното магаре,
    но за разлика от него, живото ще започне да яде и от двете без да се замисли !
  • 35 Не, безродник

    4 8 Отговор

    До коментар #28 от "Важното е":

    Е , Иво Христов ! Да окачестви българите, че за дебили, а той, Съветският възпитаник, какъв е? И някои хора, тук, му се възхищават! На въжето! И да си купи съпунчето! Бългановразез учи децата Ви! Позор!

    Коментиран от #46

  • 36 факуса

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Минувач":

    ами като няма как да каже бе,аде заминавай
  • 37 ТаУмВзе

    3 5 Отговор

    До коментар #30 от "Твърде лично":

    Усети ли се, че професорчето е родено във Киеф или нещата ти бегат по тъча чиче? Натам би трябвало да ти е Ясно за кво иде реч.
  • 38 факуса

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Край":

    ами истината е жестока,и кой чакаш да смени изборната система,на тез сегашните продажници им е много удобна,а те са удобни на онез с ценностите,всичко е в ръцете на гъбарите и рибарите,излезсте и гласувайте за когото и да е без атлантиците боко шишко доган ала балалите и дебилите
  • 39 факуса

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Да,бе":

    ами каза истината дет други освен него и волен не я казват а плещят ес ценности и демокрации
  • 40 факуса

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Я да ти видя,":

    ами шишко и боко ще те черпят кебапче,пак не гласувай
  • 41 Въпрос на оценка,

    3 3 Отговор

    До коментар #23 от "Бате ти бойко":

    А достоверността, на оценката зависи от образованието, възпитанието , личният жизнен опит и култура! А какво е култура? Защото Иво Христов не може да се похвали с висока култура! Груб , надменен и нагъл индивид! Според постъпките му!

    Коментиран от #48

  • 42 лекуващ лекар

    4 4 Отговор
    Каква вина има проф. Иво Христов, че народа ни е сведен до "електорат" ???!!!А Месия няма да дойде, защото просто го НЯМА !!! А ще дойде чичо Сам и ще ни угаси ЛАМПАТА !!!

    Коментиран от #50

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този човек,

    2 3 Отговор
    Трябва незабавно да му бъде забранено да преподава! Да го видим как ще се изхранва, некадърника, папагал, латерна, българомразец! А българите да му пълним пеликан ската гуша! Защо? Та ходи на прекфаликация.. Но и за обща с не става!
  • 46 Ами безродника

    3 1 Отговор

    До коментар #35 от "Не, безродник":

    вие в лъжите на мафията ПП, ДБ и ГЕРБ! А Иво Христов има силата да каже истината! И да българина явно е дебил, щом търпи кирчовци, кокорчовци, бойко борисовци да го лъжат и крадат! Безродника мрази истината! Защото е безродник! Дъно в обществото!
  • 47 Какво мога и какво

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Бате ти бойко":

    не мога, не е твоя работа! Ясно! Ти не си ми се бия! А Христов е пресечена нула! Лично мнение! Твоето си е твое!

    Коментиран от #51

  • 48 Е какъв да е

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "Въпрос на оценка,":

    с лъжци и крадци като бате ти бойко и кирчовци и кокорчовци! Благ и нежен ли? В кой клас си, че градиш изречение на глупави опорки на мафията ПП, ДБ и ГЕРБ? Много ли мразиш бъдещето си, страната си и истината?

    Коментиран от #53

  • 49 Румен

    3 1 Отговор
    В момента всички анализатори са се заели да откажат хората от гласуване. Тук виждаме и нещо друго, обидни определения и обобщения, сякаш изговорилият ги не е част от този народ. А правилното е, ако толкова милее за България, да мотивира хората да гласуват.
  • 50 Сигурен ли си?

    2 1 Отговор

    До коментар #42 от "лекуващ лекар":

    Че чичо Сам ще загаси лампата? Абсурд! Няма интерес! Лекар ли си, наистина? Ако да, твоето не се лекува! Божа работа е, нали знаеш?
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Факти

    3 1 Отговор
    Червеният професор без да иска каза една голяма истина - преди 150 години българският народ е бил най-големият на балканите. Разбира се този най-голям народ е живеел на най-голямата територия, обозначена на картата като "Българска екзархия" в рамките на Османската империя - около 215 хиляди кв. км с излаз на Бяло море. След това идва "освобождението" и изведнъж България губи по-голямата част от народа и територията си, като се оказва навряна между Дунава и Балкана. Май "освобождението" ни е нанесло повече щети от робството. Добре, че поне успяхме да се Съединим сами, ВЪПРЕКИ Русия, че сега щяхме да сме нещо като Македония.
  • 53 Бе правнуци имам

    1 1 Отговор

    До коментар #48 от "Е какъв да е":

    Защо искаш да знаеш в кой клас са? Да не искаш да ги отвлечеш? Що ли? А какво е “ опорки” ? Моля обясни, ама подробно, ката за пожилой человек! Благодаря, предварително! Черпя боза от 5стотинки

    Коментиран от #54

  • 54 Абе трагедия ще е

    0 2 Отговор

    До коментар #53 от "Бе правнуци имам":

    ако някой имащ правнуци, гради изречение върху глупави опорки на мафията ПП, ДБ и ГЕРБ, с детски интелект!

    Коментиран от #56, #57

  • 55 Пешо от панелката

    1 0 Отговор
    Едно народонаселение което вече 15 години избира една примитивна, елементарна, проста, необразована, недодялана бивша мутра да го управлява (и пак ще Го избере) заслужава всичко изречено от професора.
  • 56 А какво е интелект?

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "Абе трагедия ще е":

    Не знаеш! Интелекта , умът е даденост, свисше, не нам топим пунтам, че не мога да те видя пад сталам

    Коментиран от #66

  • 57 Разлика мужду

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "Абе трагедия ще е":

    Интелект и разсъждение, явно не правиш, а се правиш на последна инстанция! Какво е мисловен процес ? Я да те видя…

    Коментиран от #67

  • 58 Социолог

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Край":

    Мда ще изпратят 200 гербаджии и 40 депесери.. нали кметските избори са мажоритарни бе 90% ги печели гроб 😆😅🤣😂😂
  • 59 Германец

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хибридници,":

    Това все едно да дадеш празен лист на контролното на госпожата и да й кажеш не ми давай оценка 😂😂😂
  • 60 Германец

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хибридници,":

    Май не ви харесва истината.. а балгаренца? 😉
  • 61 Юрист

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Я да ти видя,":

    За Величие
  • 62 Бойко Българоубиец

    1 0 Отговор
    Аз ще ви погреба неслучайно викат, че моята партия е гроб хехе ГЕРБ ПОБЕДА!
  • 63 Програмист

    0 0 Отговор
    Професорът директно ви каза,че след 10 години няма да ви има на картата и ще паднете под турско робство за втори път, ама айкюто ви е твърде ниско за да го разберете
  • 64 Исторически парк

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "ТаУмВзе":

    То ти откакто си се родил си в 80те процента
  • 65 Факти

    0 1 Отговор
    Цоцал с две ръце от грабежа на държавния Кремиковци, сега се кафтри по погубената българска индутрия!
  • 66 Какво е интелект ли

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "А какво е интелект?":

    Ами нещо, което липсва на безродник градящ изречение върху глупави опорки!
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Цздкщши

    1 0 Отговор
    СИСТЕМАТА В БЪЛГАРИЯ Е БОКЛУК ОТРАЖЕНИЕ НА МАНТАЛИТЕТА НА ПРОСТИЯ И ТЪП БЪЛГАРИН НЕГОВОТО ФАЛШИВО АЗ И ПРОСТОТИЯ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове