10 Октомври, 2024 18:02 1 052 70

ИТН: Ако "Мариците" бъдат затворени, България може да трябва да мине на режим на тока през зимата

  • итн-
  • мариците-
  • режим на тока-
  • зима

Това са балансиращите мощности

ИТН: Ако "Мариците" бъдат затворени, България може да трябва да мине на режим на тока през зимата - 1
Снимка: БГНЕС

Затворят ли "Мариците", зимата ще има режим на тока

“Ако "Мариците" бъдат затворени, България може да трябва да мине на режим на тока през най-студенти зимни месеци”, предупредиха кандидатите за депутати от "Има такъв народ" Тошко Йорданов, Драгомир Петров, Павела Митова, Станислав Балабанов и Александър Вълчев.

Те направиха обиколка около Маришкия басейн и се обявиха против окончателното спиране на производството на ток от въглища до 2038 г. и затварянето на тецовете. Край Маришкия басейн и сега има огромен фотоволтаичен парк.

"Ако слушаме ГЕРБ и ПП-ДБ, това тук са работни места. Колко миньори и енергетици виждате тук да работят?", попита Тошко Йорданов. "Аз виждам около 30 000, скрили са се обаче", шеговито му отговори Александър Вълчев, оглеждайки пустата поляна, съобщава “24 часа”.

Павела Митова припомни, че за това се е борила и парламентарната им група в последния работен ден на 50-то НС преди ваканцията за предизборната кампания. "За това се борихме и през изминалите две години, защото това не е нещо, което се случва от днес или вчера, а е един невероятно дълъг план на ПП, ГЕРБ и ДПС да затворят целия Маришки комплекс, тецовете да спрат да работят, да се превърнем в нетен вносител на електроенергия, 30 хиляди души и техните семейства да загубят работните си места, а всеки един български гражданин да усети ефекта от това в сметките си за ток", обясни Митова.

Според плановете на Министерството на енергетиката трансформацията на въглищните централи трябва да стане плавно, затова паралелно ще се произвежда необходимото количество въглища за работата на централите и ще се възстановяват терените, за да бъдат подготвени за бъдещи икономически дейности, което ще се управлява от ново дружество.

"Новото дружество по рекултивация, което трябва да се създаде, ще бъде с борд на директорите членове на синдиктите, т.е шефовете на синдикатите ще отидат на едни прекрасни заплати като шефове на енергийно дружество, а на никого не му пука какво ще правят работниците след това", обясни Митова. Тя изтъкна и друг проблем - че никой не казва какво ще се случва със земята след рекултивацията. "Тя ще отиде в това дружество, а какво ще става с нея ще решат синдикалните лидери", посочи още Митова.

"Това са балансиращите мощности, а ние се лишаваме от поредните си балансиращи мощности със затварянето на тецовете. Това означава, че тези фотоволтаици не могат да произведат енергия, когато няма слънце или когато има сняг", обясни Митова, а Вълчев допълни: "Мариците" държат една постоянна честота, която е важна не само за нашата преносна система, а въобще и за Балканите".

"Ако се затворят, много хора и експерти казват, че може в най-тежките зимни месеци да сме в режим на тока, защото няма от къде да се поддържа нивото на електропреносната ни мрежа", допълни Балабанов.

В момента ПАВЕЦ "Чаира" не работи, шести блок на АЕЦ Козлодуй е в непрестанни непланови ремонти. А в Маришкия басейн се произвеждат около 30% от произведената енергия в България. Въглеродният отпечатък пък е 0,02% от европейските емисии.

ИТН са против и либерализация на пазара на ток, тъй като би довело до 3-4 пъти по-високи сметки за ток.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фори

    46 11 Отговор
    Нищо не става от ниския чалгаджия!
  • 2 Здрастии копейкиИИ 🤪🤡

    18 21 Отговор
    Ще гласувам за костя късото и цомчо мекото за да гледам цирк в Парламента.
    Моля някой да подкрепи слафчо, че да гледаме и тошко в маймyнарника в Парламента.
  • 3 Чичака

    11 19 Отговор
    Възможно е да се случи.
  • 4 факти.ру

    25 11 Отговор
    Костя Копейкин основен спонсор на факти.ру.

    Коментиран от #7

  • 5 Без

    40 10 Отговор
    тия номера с Матрици и всякакви трикове за лов на гласове ! И тоя , и учиндолския и цялата селска театрална трупа са аут ! Престъпни постановки !
  • 6 Последния Софиянец

    13 9 Отговор
    По време на война всеки използва ресурсите които има.Ние имаме въглища.
  • 7 Копейкин е бастун на Бойко

    21 8 Отговор

    До коментар #4 от "факти.ру":

    Защо само на костя късото публикациите са със забранени коментари ?
    Да не би патерицата на ГЕРБ, Копейкин да се страхува от гласа на народа ?
    Да не би толкова да му е спаднал рейтинга, че да се притеснява народът да разбере какъв измамник и продажник е?

    Коментиран от #60

  • 8 бегайй

    36 8 Отговор
    Б О К Л У К Украйна е във война и няма режим на тока, този събира електорат като се прави на плашило.
  • 9 Реалист

    34 5 Отговор
    Хубаво е, че тези чалга клоуни вече няма да ги има в Парламента.
  • 10 Това е вярно

    12 20 Отговор
    80% от тока в България, е от Козлодуй и Мариците!
  • 11 ба хаа

    21 5 Отговор
    Това ли роди маймуняшкото ти КПД?
  • 12 Истината

    26 5 Отговор
    Слафчо развали единственото Правителство, чв което не участваха ГЕРБ-ДПС.
    После не бил малкото ДПС. Хайде на копейките тия.

    Коментиран от #17

  • 13 Бълг

    17 5 Отговор
    Джуджаци лъжци и руски помаци!
  • 14 Стига лъга ве.....

    13 4 Отговор
    Маймунско иЗП.... Р@.....жНЕ....ниЕ...
  • 15 Браво на ИТН и Възраждане

    8 26 Отговор
    че спасиха България от поредният обир на 2 милиарда от мафията ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС! Също така и България да има ток и не оставиха 30 000 българи на улицата!
  • 16 Купи

    12 3 Отговор
    си свещи , стават за всякакви случаи при нужди ! И стига зяпа щуротии по микрофоните !
  • 17 Не лъжи

    6 22 Отговор

    До коментар #12 от "Истината":

    Малкото ДПС ПП и ДБ в скута на пеевски видяхме всички! А, че свали правителство на лъжци, крадци и национални предатели като ПП и ДБ, а не заигра с мафията зад тях и сега дружно да ни лъжат и крадат, може да им кажем само голямо браво на ИТН!
  • 18 Дрън дрън

    15 5 Отговор
    "може да трябва" Тошко да гледа парламента отвън, където му е мястото.

    Коментиран от #20

  • 19 дом

    21 4 Отговор
    Това на сниммката е една от малкото хлебарки която си има три имена и ЕГН.
  • 20 Що бе

    5 13 Отговор

    До коментар #18 от "Дрън дрън":

    гадно ти е, че пречи на мафията ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС да те остави без ток ли? От къде ще им драскаш лъжите тогава бре? :))
  • 21 сийка

    6 13 Отговор
    Фирмите на ГЕРБ, ПП и ДБ и ДПС на Шишко се бяха нагласили да ограбят 2 милиарда евро и да си напълнят гушките, а за българите са приготвили "зелен" ток и безработица. Една шепа негодници стават милионери, пълнят си чекмеджетата и дебелеят, а за българите глад и лъжи за светлото бъдеще. Добре че в последния момент по тъмно не можаха да си прокарат закончетата, че 300 хиляди души щяха да са на улицата безработни. А иначе сега на изборите пак се кандидатират безсрамните крадци от ГЕРБ, ПП и ДБ и ДПС на Шишко. Искат да продължат да крадат и лъжат. Слава Богу на изборите българите могат да изразят гнева си и да изритат крадците дето лъжат като сигани, има алтернатива, има Величие, има Меч, има и други дето не са лъгали и крали, мИрси.

    Коментиран от #30

  • 22 ИТН

    16 6 Отговор
    са плашило за непросветените. Мариците и сега не работят, защото са икономически неефективни. А ток може да си купим отвсякъде, все пак сме в пазарна икономика, и има достатъчно пазари. ИТН и Възраждане са мракобесни партийки, създадени да обслужват путинисти и мафиоти.
  • 23 И Киев е Руски

    3 5 Отговор
    Германия официално влиза в рецесия, това сочи ревизираната правителствена прогноза, представена вчера от министъра на икономиката Роберт Хабек. Сред причините за това е дългогодишната политика по "Декарбонизация", която направи енергията в Европа 3 до 4 пъти по-скъпа от тази в САЩ, а от там и индустрията й неконкурентноспособна.

    На фона на това основни политици в България, водени от вечния комсомолски инстинкт да се докарваме на официалната идеология, тепърва ще ни "декарбонизират".

    Било то преди 89-та или след, най-отблъскващата черта на българските политици е да се правят на лоялни към текущата партийна линия и идеология в Метрополията. Тогава това беше Марксизъм-Ленинизъм, сега е езическия култ към Декарбонизацията, либералното и мултикултурното. И сегашната идеология ще свърши със същия, неизбежен крах. Въпросът само е колко щети ще си причиним този път, преди това да се случи.
  • 24 Само при диверсионно

    5 0 Отговор
    Терористичен акт, на Путин, както през 1990 година това може да се случи, когато бяхме дискотека, за да си изпълняваме задълженията по износ! Ей за това не искам да сме износители! А и защото износът отива в кадиевци, а народа..
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Хахахха

    11 2 Отговор
    Ей не спряха да мелят простотии тия говеда.
  • 27 Незнам

    11 2 Отговор
    Кой гласува за тия чалга мен

    Коментиран от #29

  • 28 Дребните

    10 1 Отговор
    Са много злобни
  • 29 Ами всеки

    4 6 Отговор

    До коментар #27 от "Незнам":

    честен и достоен човек, който не би гласувал за шарлатани и измамници да го лъжат и крадат!
  • 30 А коя партия държи

    6 0 Отговор

    До коментар #21 от "сийка":

    Енергетиката и фармацията ? С най голяма рентабилност отрасли. Сега му викат, не знам защо, Добавена стойност!
  • 31 ЖУЖЕТО

    9 1 Отговор
    и от енергетика разбира.
    ОСВЕН ОТ ЧАЛГА.
  • 32 тооше

    11 1 Отговор
    Оди да те гушне свинята и да ти отпере една бургия.
  • 33 Търновец

    5 0 Отговор
    Аз съм бил на студентска бригада на Марица Изток около 1982 - работихме поддръжка на релсов път на големите роторни багери и в съседство имаше затворници и въоръжена охрана, веднъж ни наблъскаха е един автобус. Матриците отдавна трябваше да се затворят и там да има голям язовир както прави Ердоган до границата. А България колко ток дава на Украйна? Соломон Паси и братовчедка му затвориха ядрени реактори за милиарди
  • 34 Аре бегай

    2 1 Отговор
    Режим на тока, кеф, романтика, свещи, и бродещи услужливи хора с черни (ковис) маски подпиращи се на кози крака, защото им тежат чувалите на гърба . Звучи ли ви някак си познато- демократично ?
  • 35 ТаУмВзе

    3 0 Отговор
    Не ако а Когато краварчето ни затвори и Матриците бре пациентче на учиндолския! Хаахха
  • 36 Ночко

    8 1 Отговор
    Лъжеш Тошко лъжеш.....този път няма да влезнете!
  • 37 ЕС иска

    5 3 Отговор
    Мариците да са изключени за да купуваме ток от междусъюзническите държави това е балканската енергийна война
  • 38 Магнито

    9 2 Отговор
    Казаха експертите по енергетика и производство на електричество Тошко Йорданов - сценарист, Драгомир Петров - сценарист, Павела Митова - "специалист" по международни отношения, Станислав Балабанов журналист и Александър Вълчев сценарист.
  • 39 предизборни номера

    5 1 Отговор
    Тръгнали са на лов за гласове.Ти кажи сега,че без мариците няма да има ток и спечели гласове, пък ако има ток ,майна ..му.Важно е да се вържат балъците.
  • 40 Защо?!

    7 1 Отговор
    Защо лъжеш като дърт циганин и плашиш хората бе, орангутан долен и нечистоплътен чалгар, дето ти викат Хаджи Тошко Африкански! Лъжеш нагло, безочливо и с потресаващ цинизъм, точно както сакатото учиндолско нищожество се гавреше с достойни политици и хора на изкуството в просташкото си и порнографско шоу! Не вярвайте на лъжите на каруцарина Хаджи Африкански с просташкия език, българи! Ток ще има, няма да бъде увеличен, ще има достатъчно! А маймуната на снимката да отиде да живее до "Мариците", та децата му да дишат отровния въздух! Заради национални предатели и лакеи на кремълското чудовище, такива като чалгарската сбирщина, България е на път да загуби стотици милиони! Нито един глас за чалгарската сбирщина на сакатия от Учиндол, нито един, бългаир!,
  • 41 ЕДГАР КЕЙСИ

    4 1 Отговор
    НАИСТИНА ТОZИ ПРИМАТ ................ ZСЛУЖАВА ИМЕТО , ТОШКО АФРИКАНСКИ ........,..... ФАКТ !
  • 42 енергетик

    3 1 Отговор
    Тошко ли да слушам? Който не различава киловат от киловатчас. Не си губете времето.
  • 43 Майора

    1 1 Отговор
    Ало Тошко и сие от ИТН , затова ли бяха цирковете ви в НС , за да не могат да се осигурят 500 млн лв за ТЕЦ ? Стига с тия оплаквания , от чалгари нищо не става!
  • 44 Абе Тошко

    0 1 Отговор
    Ти мислиш ли че можеш да манипулираш дори един човек че се напъваш с лъжите си?Ти нямаш харизма за тази работа и единственото което можеш да правиш в този живот е да гледаш дългия в очите и да му бъдеш верен или шиши да те дундурка както видяхме.
  • 45 Казуар

    1 1 Отговор
    Тошко, Малчо, стана голям специалист и политик. Скоро беше, твоят съселянин Волен Сидеров каза, че България ще загуби един трилион долара от добива на злато.
  • 46 Бай Митьо съм

    1 1 Отговор
    Тошко Йорданов, Драгомир Петров, Павела Митова, Станислав Балабанов и Александър Вълчев са най-големите специалисти и разбирачи в енергетиката.

    Коментиран от #50

  • 47 Тошко

    1 1 Отговор
    Такъв злодей като теб друг няма защото лъжеш и плашиш хорицата които те избират.

    Коментиран от #51

  • 48 Стига лъжи бе, каруцарино!

    2 1 Отговор
    Тези мръсни лъжи, с които плашиш хората и с които се мъчиш да оправдаеш просташкото си и отвратително поведение на трибуната на Парламента по-миналата седмица, няма да ти помогнат, Селяндурино, каруцар и наглец, дето ти викат Хаджи Тошко Африкански шимпанзето! Понеже мутрата ти много прилича на шимпанзе! Да прощават приматите за сравнението! Чалгарската сбирщина на сакатото учиндолско нищожество е вече на бунището, където българският народ веднъж я изпрати, но после агентът на КГБ и ДС - сарайското чудовище Аамед Доган плати луди пари за гласове на Сакатия и чалгарите пак се озоваха в Парламенвта! За срам и позор на България!
  • 49 Киловат

    2 1 Отговор
    Как го сметна бе Тошак. Сигурен съм, че нямаш и най-малка идея какво е Ват Киловат. Кажи си кой ви е спонсорът и мастера, на кого се кланяте.
  • 50 Абе тъз глупост специалисти не знам

    0 2 Отговор

    До коментар #46 от "Бай Митьо съм":

    Ама казват истината за мафията ПП, ДБ и ГЕРБ и са плъзнали безродници да ни отвращават с лъжите си и простотията си от ПП, ДБ и ГЕРБ! Като мразите България, с мафията ПП, ДБ и ГЕРБ я напускайте! Българите не щем безродници, лъжци и крадци да ни лъжат, крадат и продават!
  • 51 Кое е лъжата

    0 2 Отговор

    До коментар #47 от "Тошко":

    Каза ли ти мафията ПП, ДБ и ГЕРБ? Много ли ти е зор да ти откраднат 2 милиарда и да си бедна и нещастна, драскаща простотия и лъжи за някоя троха от мафията ПП, ДБ и ГЕРБ! Без ток на какво ще ни гнусиш?

    Коментиран от #62

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Киро Шприца

    0 1 Отговор
    Супер. Нали това е целта бе Тоше? Така ни нареди Хаитянеца.
  • 54 Срамота

    0 1 Отговор
    А ако ви слушам вас (малкото дпс) само вие ще ни спасите от апокалипсис.

    Коментиран от #56

  • 55 мемед

    0 1 Отговор
    Дънди Прешъс продаде златните мини в България на турски фирми и бяга.Учете турски Тошко
  • 56 Малкото ДПС ПП и ДБ

    1 4 Отговор

    До коментар #54 от "Срамота":

    не слушай никога! Долни лъжци са! Добре, че бяха ИТН и Възраждане, че ни спасиха мафията ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС да ни открадне два милиарда и да ни остави без ток!
  • 57 Рап

    1 1 Отговор
    Нова ЛЪЖА ОТ МАЙМУНА!

    Коментиран от #58

  • 58 Коя е тая лъжа

    0 3 Отговор

    До коментар #57 от "Рап":

    Това безродниците на мафията ПП, ДБ и ГЕРБ като папагали повтарят лъжи и простотията на мафията! Гадно ли ти е, че имаш ток и ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС не те обраха с два милиарда?
  • 59 Срамота

    3 0 Отговор
    На година в България умират 10 000 души от мръсния въздух. Един град като Берковица, Бяла Слатина, Елхово, Кнежа, Костинброд, Каварна, Мездра, Несебър, Радомир, Раднево, Стамболийски, Червен Бряг и още и още изчезват.

    Коментиран от #61

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Ами умират

    0 2 Отговор

    До коментар #59 от "Срамота":

    С мафия като ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС да те краде и лъже и по 20 000 ще умират!
  • 62 Аман

    3 1 Отговор

    До коментар #51 от "Кое е лъжата":

    Имаш ли малка идея за тия 2 милиарда. Заради тошковци ще ги изгубим. Обратно ще ги получим ако постепено минем на по-екологична енергетика. Аман от просги хопа, които дори не са си направили труда да разберат за какво става дума.

    Коментиран от #64, #65

  • 63 Тоширо Африкаанс

    2 1 Отговор
    Енергиен експерт... 🤣🤣🤣😀
  • 64 Верно ли

    1 0 Отговор

    До коментар #62 от "Аман":

    А имаш ли идея, че тока в България 80 % е от мариците и Козлодуй? А, че след като САЩ ти провали проекта Белене, на Козлодуй му остават няколко години! После по колко ще внасяш ток? Ти българин ли си? Държава без енергийна независимост, не е държава! Безродници! Не се ли замисляш, защо мафията ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС искаха в последната минута да гласуват това, като имаха месеци наред? България не е за продан и няма нужда от безродници с продадени бъдеще! Като имате желание да ви лъжат и крадат, заминавайте по островите с мафията!
  • 65 Какво ще получиш бре

    0 1 Отговор

    До коментар #62 от "Аман":

    Ти от фирмите на мафията Пп, ДБ, ГЕРБ и ДПС ли си, че ще ги получиш?

    Коментиран от #69

  • 66 Милен

    0 0 Отговор
    Ако ще затваряме ТЕЦове, трябва да започнем със софийският, че той е единственият с колосални загуби.
  • 67 Това не е вярно

    0 1 Отговор
    Пълни тотални глупости. Абсолютна пропаганда.

    Коментиран от #68

  • 68 Кое е пропагандата

    0 0 Отговор

    До коментар #67 от "Това не е вярно":

    Че гледам ИТН и Възраждане ни спасиха от обир на мафията ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС.

    Коментиран от #70

  • 69 Оху боху

    1 0 Отговор

    До коментар #65 от "Какво ще получиш бре":

    Май ти си от мафията. Ама се правиш на невинен. Първо прочети за какво става дума и после цапай интернет пространството. Само с просташки коментари не става. Трябва и аргументация. Иначе ще си умреш в мръсния въздух.
  • 70 Смях

    1 0 Отговор

    До коментар #68 от "Кое е пропагандата":

    Ха ха. Смешко.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове