13 Октомври, 2024 14:21 603 33

Владимир Сиркаров: 1 януари 2026 г. е реалната дата за влизане на България в еврозоната

  • владимир сиркаров-
  • еврозона

Според него доста е разтворена ножицата между разходи и приходи в държавния бюджет и прогнозира, че през следващата година още повече ще се разтвори. Като пример той посочи компенсациите на тока за бизнеса и смята, че това ще се отрази на бюджета за 2024 г

Владимир Сиркаров: 1 януари 2026 г. е реалната дата за влизане на България в еврозоната - 1

Реално България може да влезе в еврозоната на 1 януари 2026 г., заяви икономистът Владимир Сиркаров в интервю за предаването "Неделя 150" на БНР.

За шансовете ни за следващата година той заяви:

"Реален шанс не мисля, че има, хипотетично може, а реалистичната дата да се целим е 1 януари 2026 г."

Според него доста е разтворена ножицата между разходи и приходи в държавния бюджет и прогнозира, че през следващата година още повече ще се разтвори. Като пример той посочи компенсациите на тока за бизнеса и смята, че това ще се отрази на бюджета за 2024 г.

"Това е ключова тема и за съжаление виждаме дисбаланси. Генерално като се погледне концепцията за зеления преход на Европа се вижда как се прави най-невъзможното по линия на срокове и технология, как процесът да се случи. Ключово е ресурсът, който имаме и не го използваме и какви мерки трябва да се вземат, за да имаме устойчиво икономическо развитие, да имаме енергийна сигурност. Всичко това минава през редица мерки и виждаме, че тази тема е свързана с политическата конюнктура, а тя не е цветуща в България и се блокират редица важни решения", коментира той.

И припомни, че досега имаме само едно плащане около 2,6 млрд. лв. през 2022 г. по ПВУ и "оттогава наблюдаваме дискусии и опит за стиковане на ангажиментите, които трябва да защитим и изпълнението им, и да направим план как и кога, за да вземем 1,3 млрд. лв.".

Той посочи, че не вярва до изборите да има диалог с партиите на експертно, стратегическо и държавническо ниво за управлението на публичните финанси.

"Числата и общата тенденция не са позитивни, защото ножицата между приходите и разходите се разтваря все повече. Числата на финансовия министър Петкова показват, че през 2025 ситуацията ще е утежнена. Ако текущите мерки се запазят, ножицата ще се разтвори още и ще отидем на дефицит около 18 млрд. лв., може и да е по-малко, или около 8 % бюджетен дефицит. За битка да достигнем за 3% трябват сериозни действия по разходните части. И за мен това е по-ефективното, но необходимо е да се търсят реформи по разходната част", препоръча икономистът Владимир Сиркаров.

Според него "със сигурност рязане на разходи ще е по линията на капиталовите програми" от инвестиционната програма на общините. И прогнозира съкращаване на проекти, "защото капиталовите разходи първи се пипат":

"Въпреки че от икономическа гледна точка е най-тежко, защото това са единствените ефективни разходи, ако се извършват както трябва. Не трябва да забравяме, че решенията се взимат на база политически и електорален интерес, другото е замразяване на публични разходи. Трябва да се предприемат такива мерки с определен мащаб и да има политически консенсус, за да се премине конструктивно този период."

Сиркаров коментира, че се отваря дискусията за увеличаване на приходите през промяна на данъчната система:

"Силно съм скептичен за позитивните ефекти, смятам, че ще са негативни. Има мерки в разходната част, но са свързани с политическа воля и консенсус, а такъв не се вижда на небосклона."

Според него една от мерките е изсветляване на икономиката и коментира бума на купуване на имоти с пари в кеш.

"Изсветляването на икономиката е труден процес, свързан с комплексна работа на всички институции. Смятам, че НАП направи доста неща. Ако няма корупция в държавната администрация, изсветляването на икономиката ще стане по-бързо, ако средата се подобри, стимулът ще е по-голям да се плащат данъци и осигуровки", коментира икономистът.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    11 3 Отговор
    На тази дата ще се въвежда турската лира.Дънди Прешъс продаде златните мини в България на символична цена на турски фирми и си тръгва до 2026 г.Сами си правете изводите.

    Коментиран от #15, #16, #20

  • 2 Човече

    9 2 Отговор
    Ние и сега сме готови, само дето все още не са препрани мръсните сиви пари. Има ги още в големи количества. Как да се лишиш от тях? Кажи ми как.
  • 3 име

    9 3 Отговор
    Е, как ще стане хем широко между пръстите и дефицит над 3%, хем в еврозоната?! Тоя сам си противоречи.
  • 4 пешо

    10 2 Отговор
    стигате с тая евро зона никой никъде няма да не вземе докато управляват тиквата и шиши
  • 5 Боруна Лом

    7 3 Отговор
    ДА .. ПЕЕ РА СИ ТЕ!
  • 6 нннн

    9 2 Отговор
    Реалната дата е ... друг път.

    Коментиран от #32

  • 7 Българка

    13 3 Отговор
    В Еврозоната искат да влезем една шепа богаташи, а за поне 80 процента от българите влизането в зоната на богаташите ще доведе до негативи. Кому е нужно бедните българи да сме солидарни с огромните дългове на разточителните богаташи и да ги погасяваме?

    Коментиран от #9, #23

  • 8 Тома

    5 2 Отговор
    Ма сигурно ли е батко защото дали ще сме живи до тогава
  • 9 Експерт

    7 4 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Напротив, БОГАТАШИТЕ НЕ ИСКАТ ЕВРОЗОНАТА, ЗАЩОТО НЯМА ПРАНЕ НА ПАРИ, НЕПЛАЩАНЕ НА ДАНЪЦИ, КРАЖБИ НА БАНКИ(КТБ) И КОНТРОЛЪТ Е ОТ ЕЦБ във ФРАНКФУРТ, А НЕ САМО БНБ в СОФИЯ!!! ОЛИГАРСИ И ПОЛИТИЦИ ИМИТИРАТ ЖЕЛАНИЕ ЗА ЕВРОЗОНАТА!!!
  • 10 колко да е реално?

    5 3 Отговор
    Т.е. реално е да изпреварим румънците с няколко години?
    Съседите казаха , че ще са готови за ЕЗ след 5-6 години.
    Ние като как ги изпреварихме?

    Шансът ни беше да лвезем въпреки икономическата логика по конюктурни причини. Ситуацията бее на наша страна.
    Но лидерите ни ни издъниха и отложиха "малко". Малко но достатъчно, за да влезем в нов период, когато ниукой няма да ни направи такива големи компромиси.
    Еврото ще си остане мираж.
    Опасавам се , че скоро може да има и преизчисляване на курса.
    ПС. Това гор ното е лично мнение с което не ангажирам никого и не е препоръка за финансови решения!
  • 11 Реалната Дата е Когато България .......

    6 1 Отговор
    Реалната Дата е Когато България .......Стане Правова Държава и се Установи Реална ! А Не Феодална Демокрация!
  • 12 хахаха

    4 0 Отговор
    Годината е една повече, но по-тъпото е, че другите вече ще са излезли от ЕС.
  • 13 Нашев

    6 0 Отговор
    Този да си хвърля дипломата! Теглят кредити и ще влизат в Еврозоната. Някой май му плаща,а?

    Коментиран от #31

  • 14 Сталин

    4 1 Отговор
    Финансовата пирамида на Ротшилд търсят нови жертви да плащат трилионите задължения на Италия Франция Гърция Португалия Испания,само Франция имат 3,2 трилиона дълг,като България не е похарчила и един цент от тези пари
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Kaлпазанин

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Може да влезем и в Брикс ,зависи Ердоган и Путин какво ще решат
  • 17 плюс минус

    4 0 Отговор
    Че то още ли ще го има еврогейският съюз начело с 69 годишната тогава Урсула?
  • 18 Сатана Z

    2 0 Отговор
    Взирайки се в снимката на лицето Сираков разбирам защо Македонците ни наричат кривокраки Татари.Това мургаво момче няма нищо общо със славянските черти на нашата народност.Еврото не ме интересува,но чистотата на българския ген е първостепенен въпрос.

    Коментиран от #24

  • 19 факуса

    1 0 Отговор
    тоз само за чистач на тоалетни става
  • 20 Хммммм

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Верно ли? Верно. Тогава финансовите потоци се осветляват, май..
  • 21 Айде да го

    1 0 Отговор
    Оставим за 1 януари 2027-ма както е тръгнало, точно за 20-годишнината от влизането ни в ЕС.
  • 22 всички археолози търсят монети

    1 0 Отговор
    от различни царства и империи което ги отличава от други царства и империи
    всяка монета има две страни така и с влизането ни в еврозоната има две страни
    както и с лева има две страни добра и лоша
  • 23 Нужно е

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Понеже след 50-60 години ако Европа не е единна, САЩ и Китай ще ни смачкат напълно икономически. То и сега изоставаме, но след половин век съвсем няма да сме фактор. Но за това се изисква далновидно мислене, а не цепене от колектива “за родино”. Само на Калифорния БВП погледни колко е и колко държави в Европа могат да се състезават с нея и американската икономика като цяло.
  • 24 Сталин

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Сатана Z":

    Няма такова нещо като български ген ,българина е микс от турски евреи и гръцки сигани,и малко отпадъчна западноевропейска кръв ,като 5 века анадолците са "обогатявали " българския ген,затова сега половината население слушат чалга- музиката на сиганите,а музиката е на генетично ниво
  • 25 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор
    Вижте преди 3 години във вашия сайт,какво съм написал за влизане в еврозоната ,по скоро датата и причините.Този за разлика от вас се е запозналс написаното от мен!Очаквам войната да свърши края на тази година,а разпада на просия да започне 2025г.от това следва и влизането на бг-роб в ес!
  • 26 бай Гъдю

    0 0 Отговор
    Не може ли да излезем съвсем, преди да сме влезли някъде?

    Коментиран от #33

  • 27 бушприт

    0 0 Отговор
    Защо Англия излезе от ЕС и Еврозоната,отхвърли еврото и си запази лирата/паунда? Това не трябва ли да ни подсказва нещо?
  • 28 Сиркаров??? Какво е това животно??

    0 0 Отговор
    Я върви на М. А. Й. Н. А. Т. А. С. И!!
  • 29 печатницата на БНБ е половината френска

    1 0 Отговор
    като влезем в еврозоната ще остане само френската част на печатницата
  • 30 скандинавските страни що не влезат

    1 0 Отговор
    в еврозоната и централноевропейските също
  • 31 някой му дава кредити а ние

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Нашев":

    ще плащаме кредитите
  • 32 ганю

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "нннн":

    ще влезете ама друг път
    т.е на куково лято
  • 33 ганю

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "бай Гъдю":

    референдум гласувай за костадина
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове