13 Октомври, 2024 14:53 739 39

Владимир Николов: Не е проблем, че има една кандидатура за главен прокурор

  • владимир николов-
  • главен прокурор

Трябва да гледаме това, което е законно. При различни избори е имало отново само една кандидатура, но, когато това е касаело съда, никой не е поставял толкова остро този проблем

Владимир Николов: Не е проблем, че има една кандидатура за главен прокурор - 1
Снимка: БНР

Важното е членовете на ВСС да проведат една максимално открита и прозрачна процедура.

Това каза пред БНР Владимир Николов, председател на Асоциацията на прокурорите в България, като подчерта, че от организацията наблюдават процедурата за избор на главен прокурор и следят "всички процеси от близо:

"Ще ми се дебатът да бъде професионален, а не на полето на някакви клюки, интриги и внушения, каквито сме наблюдавали в годините назад".

По думите му не е проблем това, че има една номинация за обвинител номер едно, защото е законно:

"Трябва да гледаме това, което е законно. При различни избори е имало отново само една кандидатура, но, когато това е касаело съда, никой не е поставял толкова остро този проблем. Би била нелепа ситуацията да има фиктивни кандидатури, едва ли някой би имал интерес от подобно нещо. Фактът, че имаме една кандидатура, не е проблем. Въпросът е, че трябва да бъде избран достоен кандидат, който да оглави прокуратурата".

Владимир Николов изказа мнение, че казусите с "Осемте джуджета" и "Нотариуса" са отвратителни явления:

"Ние категорично смятаме, че те нямат място в съдебната система, а трябва да бъдат проведени разследвания и трябва да бъде изчистено името на институциите. Всички хора, които са замесени и имат някакви зависимости, не следва въобще да работят в съдебната система и в прокуратурата. Но нека това стане по съответния ред - когато имаме факти, да ги коментираме, а не да коментираме внушения".

Корупцията е в политиката, в изпълнителната власт, изтъкна Николов и коментира:

"Тези кръгове се опитват по всякакъв начин да влияят и да не допускат правоохранителните органи да си свършат работата. Няма невинни в тази ситуация, но всеки трябва да поеме своята отговорност".

Председателят на Асоциацията на прокурорите в България отказа да коментира случая с Джейхан Ибрямов и подчерта, че преценката за задържането му е на съда:

"Две инстанции на съда потвърдиха задържането му под стража. ... Казусът не трябва да има никаква политическа окраска, а да сме на полето на закона и на Конституцията".


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гешев е радост

    11 0 Отговор
    Точно така!
  • 2 Последния Софиянец

    23 3 Отговор
    Има ли още някой който не се е убедил че само Народния съд може да раздаде справедливост в България?

    Коментиран от #29, #31

  • 3 Асдф

    21 0 Отговор
    Даже по времето на комунизма е имало две партии за парлама БКП и БЗНС, Бойко ги е задминал.
  • 4 Плевенския и

    17 0 Отговор
    той наколенчил!
  • 5 Шиши

    17 2 Отговор
    Един ви стига.Откъде да намеря двама?
  • 6 Мафията си има държава

    25 1 Отговор
    Тоя Сарафов снимки вадеха с оня от Седемте джуджета и нищо чак главен прокурор стана що за държава е това ?

    Коментиран от #24

  • 7 Българка

    22 1 Отговор
    Прокуратурата в момента действа като ОПГ, взета на абордаж от Пеевски. Недопустимо е деветото джудже да е единствен кандидат за Главен прокурор. Сарафов отдавна трябваше да се разследва като съучастник на Петьо Еврото
  • 8 напротив

    19 1 Отговор
    Да няма алтернатива в избора е голям проблем. В България прокурорите са около 1500. Несериозно е да се твърди, че само един от тях отговаря на условията да бъде главен прокурор.
  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    17 2 Отговор
    Не е проблем , че има една кандидатура, проблемът е чия е кандидатурата ‼️
  • 10 Българка

    22 1 Отговор
    Основният проблем не е ,че има само една кандидатура. Проблемът е в това,че Сарафов няма маралните и професионални качества ,за да работи дори като редови прокурор. Да не забравяме,че зад всички безобразия// престъпления на Прокуратурата, начело с Гешев стои и Сарафов, който не само бе заместник на Каскета, но и публично напълно го подкрепяше. Да припомня и изтеклия запис, в който Сарафов казва на Гешев, че се ПРЕГРУПИРАТ. Хора, прегрупират се мафиоти, а не държавни служители, на които ние плащаме гоооолеми заплати ....
  • 11 име

    8 1 Отговор
    Няма проблем да е един коня, само процедурата да е толкова открита и прозрачна, че гарантирано да бъде одобрен коня. Така излиза щом никой не засяга въпроса какво става ако не бъде одобрен.
  • 12 Ние не сме

    10 1 Отговор
    балъци. За какво поле на закона и конституцията без политическа украсиха говори този тарикат прокурор, при положение, че закона и конституцията се правят от политиците? След като има само един кандидат за поста при това действащ, за какво всъщност е конкурса, просто се преназначава документално и това е, или на конкурса ще проверяват какви са му качествата в момента като действащ. Пълни глупости.
  • 13 Проблем е!

    9 0 Отговор
    Проблем е, че има една кандидатура за главен прокурор, и то голям! Мислите ли, че няма други кандидати? Има! Но явно са ги заплашили!
  • 14 Казуар

    2 0 Отговор
    Не е проблем да има един кандидат за прокурор, не е проблем да има един кандидат за строителствво на държавен обект, но какво може да става в задкулисието.
  • 15 Не е Законно

    3 0 Отговор
    Не е Законно Прокуратурата да не завежда Преписка!

    Но Го Прави!
  • 16 Оригиналничиш ми нещо майче

    7 0 Отговор
    Тия явно се имат за много умни..пък народонаселението за много тъпо..

    Абе прокурорите иначе сте хиляди куфари..кво се зорите да му гласувате на тоя кандидат..направо му разписвайтв трудовия договор да не губим ценно време..

    Докато не се поправи закона всяка областна прокуратура да представя свой кандидат..мафията ще си назначава прокурорите..това е положението в бг
  • 17 Гост

    5 0 Отговор
    И тоя клекнал и ближе ли ближе. Дано дойде видов ден за такива БОК" луци като тоя. Как не е проблем, че няма втора кандидатура бе? Нали сте хиляди прокурори????

    Коментиран от #23

  • 18 Да,бе

    5 0 Отговор
    Една кандидатура не е никаква кандидатура,по-близкият термин е коронация или назначаване на партиен вожд при социализма.В крайна сметка се оказва,че тогава имаше повече демокрация
  • 19 Тома

    2 0 Отговор
    Проблема е че тези които искат да станат гл.прокурор не им дават
  • 20 Много Още Неша.....

    2 0 Отговор
    Много Още Неша..... Не са Законни!

    Но Министерство на Правосъдието ги Прави!
  • 21 Буха ха

    5 0 Отговор
    При наличието на глухонеми и слепи главни прокурори, може да коментираме или дела на трупчета, или внушения. О не само, може и да коментираме Пепи Еврото, Димитър Франтишек и кака Любена. Кажи какво да коментираме бе, мили ми господине Владимир Николов
  • 22 Вярно е

    5 0 Отговор
    Не е проблем че мафията си има прокуратура
  • 23 Шобето........

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Шобето........ Е Голям Страх !
  • 24 Леля Гошо

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мафията си има държава":

    Не сме видели снимките с Любена, с тях ги държат на къс повод.
  • 25 МАЛОУМНИКА

    1 0 Отговор
    Съученика от Нашето училище е МНОГО ТОЧЕН!
  • 26 Сатана Z

    4 0 Отговор
    “Владимир Николов, председател на Асоциацията на прокурорите в България”
    Прокурор ,прокурору очи не вади—е казал народа
  • 27 Владимир Николов???

    2 0 Отговор
    Нее Никакъв Проблем? Този си го Избраха! По Пидходящ от тоя Няма!! Разбира се???
  • 28 Ицко

    1 1 Отговор
    Не е важно, колко кандидата за главен прокурор има. Важното е избраният, да се разправи с мравоядите, които искат да овладеят съдебната система!
  • 29 М да

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Не народен а военно-полеви и да започне с комунистическата номенклатура и нейните наследници преди да ститне до треторазрядните им слуги като Шиши и Боко
  • 30 Армията не прави грешки

    4 0 Отговор
    Предлагам следната поправка в закона
    След като явно не е конкурс с гласуване
    фактически да се замени "кандидат"
    със "лице имащо голямо желание да работи главен прокурор"

    Иначе след като ВСС явно не избират нищо
    Процедурата да се преименува на "одобрение на лицето имащо желание да е главен прокурор"
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Демократ

    3 0 Отговор
    Какъв избор е когато има един кандидат, защо юристи се опитват да ни убедят, че това е правилно. От кого избират? Това се нарича назначение по решение на мафията. Прокуратурата е прикриватура на престъпленията на мафията срещу народа и държавата. Никой да не се хаби да ни убеждава ,че това е правилно. Това безобразие, което се случва с прокуратурата толкова много години- от 2009 г. досега с управлението на мафиота престъпник Борисов докара България до под дъното, направи я най-корумпиратата държава в ЕС, предаде изцяло националните интереси и трябваше отдавна е зад решетките, но прикриватурата го пази. БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!
  • 33 Тиквун

    1 1 Отговор
    Киро Тракториста, Христо Иванов и Агнешките глави да предложат сатрапа Никола Филчев за главен прокурор!
  • 34 Тук няма процедура

    0 0 Отговор
    за избор на главен прокурор, тъй като няма и избор.При един кандидат за какъв избор може да става въпрос. Това си е чисто назначавани без конкурс и по волята на ....., не е трудно да се досетите на кого.
  • 35 краси

    0 0 Отговор
    А това ,че е приятел с Пепи Еврото не е ли проблем?Милиционерът Сарафов е 8-то джудже!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Направете Пепи еврото

    0 0 Отговор
    главен прокурор и цирка ще е пълен.
  • 38 ежко

    0 0 Отговор
    Напротив!Много голям проблем е!Ако има само една кандидатура -какво избирате тогава?!?Това просто означава,че прокуратурата е поставена под вътрещен натиск!
  • 39 тхът

    1 0 Отговор
    Е как да не?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове