17 Октомври, 2024 10:17 1 391 15

Росен Петров: „Последният велик римлянин” е от Силистра?

  • флавий аеций-
  • римски император-
  • росен петров-
  • хуни-
  • атила-
  • победа-
  • силистра-
  • българия

Именно Флавий Аеций побеждава непобедимите хуни на Атила в грандиозната битка на Каталаунските поля през 451 г.

Росен Петров: „Последният велик римлянин” е от Силистра?  - 1
Снимка: Фейсбук

„Последният велик римлянин” е от Силистра? Няма грешка. Един от най-великите римски пълководци Флавий Аеций е родом всъщност от нашата днешна Силистра. Тогава (4 – 5 век от н.е.) градът се нарича Дуросторум и е основното седалище на 11-ти „Съзнателен и верен Клавдиев легион” – легендарна войскова част, създадена от самия Гай Юлий Цезар.

Именно Флавий Аеций побеждава непобедимите хуни на Атила в грандиозната битка на Каталаунските поля през 451 г. Заради тази победа, моралните му качества и огромните му други заслуги, той си печели прозвището „последният римлянин”.

Това пише във "Фейсбук" Росен Петров.

Пред историята на Аеций бледнее дори сценарият и на гениален филм като „Гладиатор”. Майка му е от богато семейство от Италия, а баща му най-вероятно е романизиран скит от Долна Мизия или Дакия на име Флавий Гауденций. Този „скит”, когото известният готски историограф Йордан нарича „знатен мизиец”, става началник на кавалерията на цялата империя.

Животът на младия Аеций започва с премеждия. Той прекарва няколко години като заложник при готите и хуните и там опознава живота, обичаите и воинските тактики на тези могъщи народи. Според историческите извори, станал „стремителен в ездата и изкусен в стрелата с лък”. Заради уменията си и позициите на баща си, Аеций става телохранител на император Хонорий, а след това става началник на императорската гвардия, изявен военачалник и три пъти консул на империята и неин ръководител на практика. Участва в жестоките римски междуособици и десетките войни с различни племена.

Аеций печели много победи, но през 454 г. е убит подло и собственоръчно от император Валентиниан Трети, който се страхува от славата на своя военачалник. Интересна подробност е, че синът на Аеций е бил сгоден за дъщерята на император Валентиниан, т.е. в случая сват убива свата си. Такъв сценарий и Холивуд и Боливуд не могат да родят. Само една година след смъртта на Аеций, вандалите превземат Рим, а след 20 години загива и самата Западна Римска империя.

Имаше един известен наш историк, който се шегуваше така извън ефир: „Какво да ви кажа за Аеций и Атила? Едното българче спряло другото. Българска му работа!” и избухваше в заразителен смях, но това е друга история, а ви разказвам тази по съвсем друга причина. Аеций е фигура с огромно значение в римската и дори в общоевропейската културна история. Например на основата на преданията за неговите битки с бургундите се ражда епическата „Песен за нибелунгите”. Заради своя сблъсък с прочутия Атила, той е изключително популярен и в масовата култура като персонаж от филми, компютърни игри и т.н. И ето този човек доказано е роден по нашите днешни земи, а баща му е определен „като знатен мизиец”.

И какво правим ние? Общо взето – нищо. Дали пък туристите например нямаше да идват от Варна до Силистра, ако можеха да видят нещо свързано с Аеций – „последният велик римлянин”? През 2019 г. имаше идея в Силистра да се построи поне някакъв скромен паметник или символ, напомнящ за него, но след това намерението потъна в забрава и тишина, както се случва с много от добрите идеи у нас. Съдбата на победителя на Атила, роденият в Дуросторум (Силистра) Флавий Аеций, е всъщност поредната забравена история от нашите днешни земи, която чака да бъде разказана на света.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Драго

    3 0 Отговор
    Естествено! Маджу!
  • 2 АБЕ РОСЕНЧО

    8 14 Отговор
    СТИГА С ТВОИТЕ АЛАБАЛИЗМИ,ЩО СЕ ПРАВИШ НА ПАТРИОТИЧЕН БЪЛГАРИН СЪЧИНЯВАЙКИ ИСТОРИЯ. ТИ ВЕРНО СИ БИЛ ПРОзД МИЛИЦИОНЕР.
  • 3 Галигео Галигей

    7 4 Отговор
    Флавий е градски на Маджо!?Респект!🙉🥳🤡👍
  • 4 Факт

    9 4 Отговор
    Скити е било сборно понятие за народите на североизток от Дунав и Черно Море.

    Коментиран от #7

  • 5 @@@

    6 8 Отговор
    Това вече е история, защо е известна в кръгове от 5 човека професори е съвсем друга тема.Иначе цял живот ни набиват простотии, а това че сме потомци и на такива хора остава неизвестно.

    Коментиран от #6

  • 6 демек нашто момче

    5 3 Отговор

    До коментар #5 от "@@@":

    и той в този тесен но"компетентен" кръг. Смях
  • 7 Оракула от Делфи

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "Факт":

    Колкото и да е сборно понятие, думата " скити" много добре показва , кои са тези хора, от къде са
    и какво са постигнали чрез експанзията си и разселването си по цяла Европа и Африка!
    Ако погледнем обичаите на Скитите, то те са 100% тракийски!
  • 8 РОСЕНЧО , ШЕФ НА ПОЛИЦИЯТА НЕ СТАНА

    4 2 Отговор
    НО КОЖЕНОТО ЯКЕ НА ЧЕКИСТ СИ ГО ПАЗИ , СЕГА Е ЯХНАЛ СТАТУЯТА ВЪПРЕКИ ЧЕ И ОТ АРХЕОЛОГИЯТА Е МНОГО ДАЛЕЧ ПОРАДИ ХРОНИЧНАТА МУ ТЪПОТИЯ И КОМПЛЕКСИ !
  • 9 И ТОЯ ИДИОТ НАМАЗА ОТ ПАРИТЕ НА КТБ

    3 1 Отговор
    ДОКАТО ЛЪЖЕШЕ ЗАЕДНО С ДУДУКА - РАДКА ПИРАТКА ! НАМАЗА КАТО СТАНА ДУПЕТАТ ЗА МАЛКО !
  • 10 Хаберий

    4 3 Отговор
    Росене, нищо друго не четеш, освен казионните ни историчари, масоните Иван Тренев и Сачев. В портала Факти на 15 Декември, 2021 е публикувана статия на изследовател на Атила, където се пишат съвсем други неща. Етофакти от там:
    Така нареченият Аеций в римските писания има хон-българско потекло с родно име Хайджи Яуджи ("Поетът воин"), откъдето се получава латинското име Аеций. Роден е в днешна Силистра и е брат на Бинаджи, майката на Атила, негов вуйчо. Когато Атила става император на Хон-Българската империя тойназначава Хайджи за управник на Бай Галидж (Големия Галич) - Галия.
    През 450 г. Кан-урумът (Константинополският император) обещал на Атилле да му осигури за женитба сестрата на кан-рамила (римския император) Кюннар ("Красиво Слънце", Хонория).
    Подкупени от кан-урума хора през същата 450 г. действително се сдобили със съгласието на Кюннария за брак с Атилле. Вуйчото на Атилле Хайджи Яуджи, или Яучи, като негов васален управник на Галия, получил от Туки нареждане да подготви Бай-Галидж (Галия) към преминаване под пряко българско управление в качеството на зестра на Кюннария. Но вместо това Хайджи започнал съвместно с Будар ("Божи Камък") - командващия рамилските сили в Бай-Галидж и улугбия на тургутите или дургутите (вестготите) Таудар, ("Голям камък", Теодорих) да подготвят на Атилле засада. Хайджи си мечтаел тайно да възстанови Урумската империя и да стане неин император, с тези мечти той се заразил от една лабъйтска секта (юдеите левити, талмуди

    Коментиран от #12

  • 11 последния вЯлик ромлянин

    5 1 Отговор
    е от максуда одесос
  • 12 Хаберий

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "Хаберий":

    Каталунската битка е спечелена от Атила, а не от галските метежници и Аейций. Доказателство за това е, че на следващата година Атила превзема най-силната крепост в Италия Акавъйл (Аквилея), а после стига до стените на Рим, където на колене му се явяват римския император и папата.
    В двудневната битка паднали най-много тургути (вестготи) и сургути (остготи) и заради това хон-българите нарекли тази местност на трьок-български Худ-Алан ("Готско Поле" ) В романските езици след фонетични промени се разпространява словосъчетанието "Каталунска битка" и "Каталунско поле". В географските карти на Франция днес Каталунското поле никъде не фигурира като наименование, както и със свои граници. Общо взето днес това е прословутата с пенливото си вино област Шампан.
    Хайджи, който обещал да предаде на Атилле в Бай-Галидж неговата невеста Кюннария (Хонория), но не изпълнил своето обещание, се скрил в дън горите в Бай-Галидж. Новоназначеният от Атила наместник на Бай-Галидж Илдар не успял да открие Хайджи, тъй като бил обидил рамилците в своята област с това, че екзекутирал значителна част от пленниците и курязите (християнските свещеници) за техните призиви в борба срещу българите и в отговор на това рамилците помагали на Хайджи да се укрива... В римската литеруатура пише, че през 454 г. в свада между император Валентиниан и Аеций заради домогване до женитба на синовете им с дъщерята на Теодосий ІІ, императорът убива Аеций.
  • 13 По Полека

    5 1 Отговор
    Да не задминем македонците и украинците.
  • 14 Анджо

    4 0 Отговор
    В тази битка , каталунската, няма победител и двете армии се оттеглят ,защото имат голями загуби. Атила обещава , че ще отмъсти, но когато тръгва следващата година,в северна днешна Италия избухва някаква епидемия и той се отказава от похода и след това умира.
  • 15 !!!?

    1 1 Отговор
    Българските земи са част от Римската империя, а не на възникналата преди 8 века Монголска Орда !
    Затова е логично и българското население да е наследник именно на населението което е живяло по тези земи !
    Това че чрез набезите на монголотатарски орди час от тях са останали в българските земи и дори са успяли да наложат името на държавата ни не означава, че българите са част от тях !
    Крайно време е българите да се еманципират от московските братушкови теории !
    !!!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове