17 Октомври, 2024 15:50 1 030 26

ВСС: Неуспехът от неслучващата се съдебна реформа не може да ни бъде вменен

  • всс-
  • вас-
  • съдебна реформа

Внушенията за липса на морален интегритет са груба намеса в независимостта на съдебната система, заявява пленумът на съвета в своя позиция

ВСС: Неуспехът от неслучващата се съдебна реформа не може да ни бъде вменен - 1
Снимка: БГНЕС

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) разпространи своя позиция във връзка с конституционно установените му правомощия за избор на главен прокурор на България и председател на Върховния административен съд (ВАС).

„Висшият съдебен съвет е конституционно установен орган, в чиито правомощия е и задължението да направи в императивно определените в закона времеви рамки предложение до президента на Републиката за назначаване и освобождаване на председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд и главния прокурор“, се казва в позицията.

„ВСС изпълнява еднакво стриктно всички свои законови правомощия, сред които са и избор на административни ръководители на органите на съдебната власт, назначаване и освобождаване на магистрати, включително на висши магистратски длъжности и др.“, допълва пленумът.

Според Висшия съдебен съвет призивите от последните дни на представители на останалите власти и на НПО да не се провеждат или да бъдат спрени откритите процедури за избор на председател на ВАС и главен прокурор, по същество са искания към ВСС да наруши пряко основния закон и да прояви правен волунтаризъм, което е недопустимо и би поставило въпроса за отговорността на членовете на съвета.

„Принципът на върховенство на правото изисква в случаите, когато представителите на останалите власти и конституционни органи намират за нецелесъобразно изпълнението на определени законови правомощия на ВСС, да инициират изменение или отмяна на закона, или да упражнят признатите им от закона други средства за препятстване на това изпълнение“, пише още в позицията на ВСС.

„Законовите норми по дeфиниция са отражение на господстващия в обществото морал и затова изпълнението на конституционно установените правомощия на ВСС не може да бъде неморално. Всичко останало е демонстрация на правен нихилизъм и двоен стандарт, които невидимо рушат правовия ред и позволяват усещането за беззаконие да се мултиплицира във всяка част от обществото“, отбелязват кадровиците.

Според тях забележителен е фактът, че през 2023 г. когато ВСС е открил процедура за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, са липсвали възражения за нелегитимност и морален интегритет на съвета.

„Неуспехът от неслучващата се десетилетия законова съдебна реформа не може да бъде вменен на ВСС и съдебната система, които тенденциозно и непрестанно се третират като необходимия грешник за провала на всеки опит да се „прекрои“ системата по вижданията на една или друга обществена група, без да се търсят истинските причини за проблемите в работата на съдебните органи“, посочва пленумът в своята позиция.

„Внушенията за липса на морален интегритет и нелегитимност на състава на съвета, за зависимост от политическата конюнктура и др., явно са част от политическата реторика в условията на поредни предсрочни парламентарни избори, но представляват груба и безпринципна намеса в независимостта на съдебната система“, допълват кадровиците.

И припомнят, че функционирането на настоящия състав на ВСС при условия на изтекъл мандат не е по вина на ВСС, който по думите им е изпълнил задълженията си и е провел през 2022 г. избор на членове от съдебната квота.

„Но поради липсата на избрани от Народното събрание членове на съвета от парламентарната квота продължава да функционира и това е признато от Конституционния съд като „несъщинско удължаване“ на мандата, като „защитен механизъм …за продължаване на дейността на държавния орган“ и „допустим способ за възпиране на фактическо изменение на предвидения от Конституцията баланс на властите и органите на държавата“, гласи позицията.

От Висшия съдебен съвет подчертават, че решенията на Конституционния съд са задължителни за всички правни субекти в България.

„Апелираме към представителите на останалите власти и всички конституционно установени държавни органи да не преминават границите на правовия ред и в битката за надмощие на собствените им каузи да не обезсмислят базисните принципи на функциониране на правовата държава, защото това е бумеранг за всички нас“, призовават в заключение кадровиците.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Шарлатани ОПГ

    24 11 Отговор
    Да благодарим на предателите от ПП/ДБ за съдебната реформа! Чудесно се справиха !
    Писаха конституция заедно с Пеевски и избраха главен прокурор заедно с Пеевски!
    Сега ще направят и нова коалиция заедно с Пеевски.

    Коментиран от #15

  • 3 Ти пак ли

    3 9 Отговор

    До коментар #1 от "гробар":

    Полудя?
  • 4 ВСС Е

    36 1 Отговор
    БАНДИТСКА ОРГАНИЗАЦИЯ КОЯТО Е НЕЛИГИТИМНА В МОМЕНТА А ИСКА ДА ПРАВИ ЛЕГИТИМЕН ИЗБОР НА ГЛАВЕН ПРОКУРОР. ТОВА Е АНОМАЛИЯ И ИДИОТЩИНА.
  • 5 ОПГ избира

    17 1 Отговор
    нови членове на ОПГ.
  • 6 Николова

    20 1 Отговор
    От ВСС има хора който не искат реформи и всяват страх сред колегите си. СЛУЖБИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ РАЗДВИЖАТ И ДА СИ СВЪРШАТ РАБОТАТА.
  • 7 Гласуваш за тиквата

    25 2 Отговор
    Получаваш Шиши.

    Коментиран от #26

  • 8 ЗАРА

    17 1 Отговор
    ВСС не трябва да бъде бухалка на криминални партии и организации. Защото всяко начало има и край. Важно е как ще завърши края.
  • 9 Тома

    20 0 Отговор
    Защо всички от всс са с имоти и сметки в чужбина.Сигурно са много независими нали
  • 10 Простичко обяснено:

    16 1 Отговор
    ВСС на Боко и Шиши настоява да избере Сарафов на Боко и Шиши. Другото са думи, думи, думи...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Факт

    5 9 Отговор

    До коментар #2 от "Шарлатани ОПГ":

    ППДБ са единствените които се опитват да проведат последователна съдебна реформа, като за целта не жалиха нито усилия нито електорални щети. Пеевски се опита да си купи индулгенция от Магнитски като осигури гласове за гласуване на реформата, но когато не получи каквото искаше, се изметна и осуети реформата. На този провал се радва само мафията.
  • 16 володя

    3 7 Отговор
    Същноста на предлаганата "риформа" е съдебната система да стане частна собственост на един разградски олигар с розови бузи и много обичащ сорос. Така че, тая няма да е бъде и народа няма да допусне да се пипа последната независима институция в България!
  • 17 Мда

    10 0 Отговор
    Колко са нагли, народа им плаща заплатите да съдят според закона и правилно, а ги управлява еднолично частно лице олифарх, но те не са виновни, че нагло предтъпват закона е полза на олигарха.
  • 18 Анонимен

    11 0 Отговор
    Да ВСС не са инициатори на нищо. Те просто са жалки марионетки, придаващи си важност.
  • 19 Павел пенев

    6 0 Отговор
    На престъпници като вас, може да бъде вменена само вина.
  • 20 Гост

    5 0 Отговор
    Вие сте мафиотски елементарен слугинаж! Нищо повече! С вас или без вас е абсолютно все едно (за обикновения човек, не за мутрата, мафиота, политика)
  • 21 Жана Петрова

    5 0 Отговор
    Тези подлоги винаги са били зависими, от еврото , бизнеса, нотариуса и отново хитруват. Гнили ябълки и мишки ???
  • 22 Гост

    7 0 Отговор
    Само мърша в тоя всс
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 тези

    7 0 Отговор
    Трябва да бъдат разследвани за връзки с политическата мафия на герб и дпс
  • 25 Вие

    1 0 Отговор
    не сте ВСС,вие сте Виш престъпен съвет.
  • 26 Хасковски каунь

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гласуваш за тиквата":

    Отпред Шиши. Отзаде — Доган
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове