18 Октомври, 2024 15:36 1 047 46

Инж. Иван Иванов: Цената на водата да стане двукомпонентна

  • инж. иван иванов-
  • цена-
  • вода

Това не е допълнителна такса, а е различен подход в ценообразуването, обясни председателят на Българската асоциация по водите

Инж. Иван Иванов: Цената на водата да стане двукомпонентна - 1

Цената на водата да стане двукомпонентна - предложението е на инж. Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите.

Става въпрос за това да има такса "Водомер", която да се плаща от всеки, без значение дали ползва вода или не. Пред БНР инж. Иванов обясни, че това е добра практика, която се прилага в много държави.

"Идеята е да има една компонента, която е обвързана с имотите. Това дава устойчивост в приходите и според нас е и по-справедливо, тъй като цената на ВиК операторите се формира в следствие на техните разходи".

Според него така ще бъде по-справедливо разпределението за покриването на разходите за осигуряването на услугата.

Това не е допълнителна такса, а е различен подход в ценообразуването, обясни инж. Иванов в интервю за предаването "Хоризонт за вас". По думите му това е едно преразпределение на одобрените от регулатора разходи в двете компоненти.

"Хората, които имат 1 имот, ще имат по-ниска цена. А хората, които имат 2 имота, пак ще имат по-ниска цена, но ще плащат за 2 имота и сумарно ще плащат малко повече", даде пример той.

Дали ще има двукомпонентна тарифа или такава, която да е обвързана с употребените количества вода, ВиК операторите няма да станат свръх богати, категоричен бе инж. Иванов. Според него с такава такса те ще могат по-лесно да си събират приходите, а дружествата ще имат малко по-голяма финансова устойчивост. За потребителите пък ще има по-голяма яснота - какви инвестиции къде и как трябва да се правят, добави той.

Проблемът с липсата на вода до някаква степен е в ръцете на ВиК операторите, но имат ефект и климатичните промени, подчерта още специалистът. Той отбеляза, че все още се отчитат много високи загуби на вода по водоснабдителните системи. Според него именно в това е потенциалът за решаване на проблема с безводието.

Пари за инвестиции има по различни линии, въпросът е дали точно се определят приоритетите и дали бързо се инвестира, смята инж. Иван Иванов. По думите му процесът на осъществяване на инвестициите е бавен, така мрежата продължава да старее с по-бързи темпове отколкото се подновява.

Първото, което трябва да направим, е национална програма за намаляване на загубите на вода, категоричен бе той, като обясни: "Тя трябва да пренапише мерките, които трябва да се взимат, и да се подпомагат ВиК-тата методически и експертно".

Достатъчно средства има, но трябва да се усвояват целенасочено и фокусирано, като знаем какъв е планът, категоричен бе Иванов и заяви: "Не можем да очакваме резултати при хаотичен процес".

По думите му предложението евентуално ще влезе в очаквания специализиран закон за водоснабдяването и канализацията. То може и да не бъде прието, каза той и предупреди:

"Но ако продължим по същата схема, не виждам какъв е позитивът - ние затъваме".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зевс

    50 0 Отговор
    Иване, да те е б е кой дето те фане!
  • 2 Трол

    60 1 Отговор
    Може да се облагат отделно и гумичките, кълчищата и резбата.
  • 3 Потърпевш

    48 1 Отговор
    Абсолютни глупосто. Пореден опит да обир от властимащите!!!
    Не стига, че ме задължават да си го купувам, а сега и такса.
    Затвор за такива….
  • 4 ГЕНОЦИД НАД ПАЛЕСТИНА

    43 1 Отговор
    Такса и за трабите ще иска някой ден !
    Винаги трябва да се пръкне някой цирей и да бръкне в джоба на народа.

    Коментиран от #22

  • 5 ГОЛЯМ БОЙ

    28 0 Отговор
    Ама този много убедително реве само за
  • 6 Боклуци

    35 1 Отговор
    Аз имам второ жилище в което живее детето ми, защо трябва да плащам тази допълнителна такса? Малко ли са ви данъците с които ни товарите та искате още?

    Коментиран от #8

  • 7 химик

    21 0 Отговор
    Трикомпонентна требе да е,от три атома е молекулата й-два водородни и един кислороден. Мъ-хъ!
  • 8 Закс

    17 1 Отговор

    До коментар #6 от "Боклуци":

    Имаш възможност да изявиш недоволството си на изборите !
  • 9 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    22 0 Отговор
    И ТОЯ Е ЗА ПРИ БАЙ СТВРИ А МОЖЕ И ЗА ПО-НАГОРЕ
  • 10 ти ли бе

    11 0 Отговор
    келеш!А не пращам вода през ВИК не изполвам !Аз си купувам от магазина!
  • 11 факуса

    16 0 Отговор
    най добре на брой регистрирани на имота,особено сега преди изборите
  • 12 Любопитен

    4 30 Отговор
    Задължително трябва да се въведа такса водомер или както искате я наречете за необитаемите имоти. Примерно ВИК операторът да изисква минимално задължително потребление на вода от всеки абонат, което се плаща винаги дори и да не си потребявал нищо. Примерно за София тази такса трябва да е поне 50 лв на месец. В Западна Европа тези имоти се изземват от държавата/общините по съдебен път и в тях може да се настаняват бежанци, бедни хора или търсачи на убежище без да се плаща наем на собственика. След като имота ти е необитаем и не се дава под наем, значи той не е необходим на собственика и може други временно и безплатно да го ползват.

    Коментиран от #46

  • 13 Стенли

    24 0 Отговор
    Тези не се наядоха също както енергото и мобилните оператори в старазаорска област кубик вода е малко над пет лева и това било социално поносима цена ама за един пенсионер с минимална пенсия дали е така а пък и за работещи на МРЗ
  • 14 Павел пенев

    31 0 Отговор
    Направете водата не двукомпонентна а петкомпонентна.Тези компоненти ще включват мръсна вода, ръждясала вода, вода с тежки метали, радиационна вода и въобще липса на вода. Вие не сте системни оператори а системни мошеници рекетьори. Но все пак за да има ред в нашата страна на първо време всички тотално да спрем плащанията към ВиК и да не ги допущаме до водомерите които са наша собственост а инж.Иванов да бъде изгонен в редиците на обикновените водопроводчици на свободна практика. Нали въведохте такса пренос и такса разпределение подобно на другите рекетьори - системните ел.дружества бе гнусно нищожество? В половината от Европа водата е безплатна, а в Германия се заплаща само топлата вода.
  • 15 Магнитски

    25 1 Отговор
    Пак ни забаламосват нещо. Хем щяло да е по-скъпо, но, ако направиш така, че да плащаш двойно щяло да ти е по-евтино??? Тези на луди ли ни правят или те са полудели? Хора, ако не се вдигнем и да ги пометем всичките тези иДиоти, които ежеминутно ни вгорчават и без друго гадния, мижав живот, те ще ни доубият бавно и методично. Само всенародна революция ще ни спаси от тези кърлежи, впили се в народа вече 35 години и ни изпиват и кръвта.
  • 16 Анджо

    23 0 Отговор
    Хем ни пълнят главите да пестим вода, хем я увеличават когато си искат, а сега такса за водомер. Абе хора, Бог ние дал живот, а тия ни карат да съжаляваме , че сме се родили. Чудят се още как да ни дерат и подкожно вече. После се надуват колко били увеличили заплати и пенсии. А загубите на водата за ради техните малоумни управления никой нищо не прави за да ги спрат.
  • 17 Анджо

    18 0 Отговор
    И си плащаме пак и тази вода която се губи.

    Коментиран от #30

  • 18 тъпо предложение

    24 0 Отговор
    Значи хем си плащаш водомера, хем инсталацията и пломбата и всеки месец ще плащаш, че сли сложил водомер? Тия имат ли акъл в главите?

    Коментиран от #33

  • 19 Обаче

    17 0 Отговор
    Какво е качеството на водата в много държави за нашите ВиК оператори е маловажно, но е много важно да има постоянна такса , особено както е в много държави, за да си имат твърди приходи, които да не са обвързани с качеството на водата. Лошото качество води до слаба консумация и ще трябва да продават доходния воден монополен бизнес.
  • 20 зрител

    9 1 Отговор
    ИЗБОРИТЕ СА НЕОБХОДИМИ ДОКАТО ПАДНАТ ДПСИ ГРОБ....ЦЕНАТА СИ СТРУВА...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Яяяяяя

    17 0 Отговор

    До коментар #4 от "ГЕНОЦИД НАД ПАЛЕСТИНА":

    Които са положени по времето на бай Тошо, ние нищо не сме направили, ама ще взимаме такси за това което сме заварили ( от само себе си се разбира никаква поддръжка, само такси). Това е което искат да ни кажат т.н. Управляващи
  • 23 Въпрос

    16 0 Отговор
    Добре де, а такива, като мен, които живеем в къща и водомера е собственост на СВ, пак ли ще плащам? Кога ще започнете да глобявате "операторите" за огромните загуби? Или е по-лесно гадовете да вдигат цената. Загубите на вода вече са 80%.
  • 24 Анджо

    20 0 Отговор
    Тоя като е инжинер защо не измисли технология да не се увеличават загубите на вода. Инжинерите трябва да се занимават с технологий а не с икономически проблеми.
  • 25 Ти си

    19 0 Отговор
    .... "Хората, които имат 1 имот, ще имат по-ниска цена. А хората, които имат 2 имота, пак ще имат по-ниска цена, но ще плащат за 2 имота и сумарно ще плащат малко повече", ....
    По-голяма шизофрения има само в изказването на германския министър на икономиката Роберт Хабек който казва че фирмите не фалират а просто престават да работят !
    Наистина се нуждаем от изкуствен интелект за да се отървем от такива неграмотници .....
  • 26 Петев

    17 0 Отговор
    Аз искам двукомпонентна заплата - сигурност и напредък.
  • 27 Анджо

    15 0 Отговор
    Тия в пустинята са по добре и от нас, те знаят как да си намерят вода. Ако тоя го пратят там да е инжинер ще го изядат суров.
  • 28 Айрян мен

    6 5 Отговор
    Българинът е най-протеворечивото същество на тая планета . Пиши че са му вдигнали цената на водата до 5 лв на кубика а в същия момент купува вода от магазина на ьена до 1000 лв кубика .

    Коментиран от #31

  • 29 Вражалец

    13 0 Отговор
    Наглост! Принципът е : Ползваш- плащаш,не ползваш - не плащаш!; За разлика от парното,тръбите,водомерите са на собствениците!
  • 30 Стенли

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Анджо":

    Ами и за такса разпределение от общиия водомер примерно не са отчели вода на някого защото го е нямало или не е оставил данни и се плащат от входа а после се плащат и този който не е засечен тогава
  • 31 Стенли

    7 2 Отговор

    До коментар #28 от "Айрян мен":

    Ами тази от чешмата като не става за пиене ще купя разбира се

    Коментиран от #34

  • 32 Про Стачка

    7 19 Отговор
    ... Става въпрос за това да има такса "Водомер", която да се плаща от всеки, без значение дали ползва вода или не .....
    Това си е чисто по европейски - в Австрия например вкараха закон да плащаш такса радио и телевизия дори когато не притежаваш радио и телевизор у дома !
    Комунизъм , диктатура или демократични мурафети ?
  • 33 хитро е предложението

    9 0 Отговор

    До коментар #18 от "тъпо предложение":

    Размера на таксата гарантира заплатите и некоректното ВиК дружество няма никаква грижа з 1. Изобщо имат ли достатъчно питейна вода в населено място 2,няма никаква грижа за годността на питейната вода 3,гарантираните приходи изключват логично фалиране на фирмата и продаване на бизнеса на друга по-коректна фирма...4...
  • 34 Айрян мен

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "Стенли":

    Ще купуваш от магазина защото си теле ! Вместо да се изтъпанчиш пред общината и да настояват за филтриращо-пречиствателна станция която да ти доставя чиста питейна вода !
    Както имаш правото на чист въздух и храна така имаш правото и на чиста питейна вода и това оратор трябва да си го отстояваш !
  • 35 Евро Пейка

    5 0 Отговор
    Имам три имота , два не са свързани към ВИК мрежата, трябвало и за тях да плащам според пишман инженера?
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Адвокат Морков

    5 0 Отговор
    Въвеждането на такса "водомер" е изключително опасно от правна, и ОТ законова гледна точка. Сега ще ви обясня защо.
    Като гледам какви и ди оти оставят коментари, явно съвсем малко хора знаят, че гражданите и сел яните в в б улг ария са неограничено отговорни към монополисти като Енергото, ВиК, банки и други подобни . И НЯМАТ ПРАВОТО ДА СИ ОСПОРВАТ ДЪЛГОВЕТЕ.
    Това какво означава - означава, че при натрупани дългове към въпросните монополисти, хората нямат съвсем никаква защита(няма закон за личен фалит), и следователно отговарят неограничено по задълженията си с цялото си настоящо и бъдещо имущество, имоти, банкови сметки, заплати , пенсии и други активи...
    Какво означава това преведено на обикновен език - ако се въведе такса "водомер", такса "електромер" или всякакви подобни такси, които не са обвързани с потреблението,
    българските граждани моментално стават вечните длъжници(или роби) към монополистите и започват да отговарят с цялото си имущество.
    Какво става, ако поради някакви обективни или субетктивни пречки(примерно се разболеете и влезете в болница за няколко месеца, или пък сте в чужбина) робът пропусна плащане към господаря(монополиста) - в случая ВиК.
  • 38 Злогош

    4 0 Отговор
    Я си пием вода от бунаро, нямам водомер оти нямам и водопроводни тръби - онова у цели село нема , ситен сме на бунари ! И те така , че ме фанат за .....
  • 39 Адвокат Морков

    3 0 Отговор
    ПРОДЪЛЖЕНИЕ:
    Монополистът си вади изпълнителен лист и предава задълженията ви към Частен Съдебен Изпълнител, който прави запор на цялото ви имущество ви, ЗАПОР на банковите ви сметки, или ЗАПОР на всякакви други доходи каквито имате, докато не се издължите.
    Според българските псевдо-закони вие нямате право да обжалвате размера на дълга и дали е натрупан правомерно. Имате право само да го погасите.
    Но това не е всичко освен задълженията си КЪМ МОНОПОЛИСТА, ще трябва да плащате принудително и лихвите по дълга, разноските по делото, и разноските на ЧСИ. От тази година ЧСИ въведоха нова тарифа - за всеки изпълнителен лист/за всеки документ се плаща в минимална такса в размер на минимална работна заплата...
    Така че ако случайно пропуснета да платите няколко "такси-водомер" - монополиста получава реалното право да ви осъди, и чрез ЧСИ да запорира ВАШИ имоти и БАНКОВИ сметки за няколко хиляди лева докато си погаси вземания...
    САМИ РЕШАВАЙТЕ ДАЛИ ИСКАТЕ ДА СЕ ПОСТАВЯТЕ В ТАКАВА НЕИЗГОДНА ПОЗИЦИЯ И ДА СТАВАТЕ РОБИ НА МОНОПОЛИСТИТЕ, ИЛИ НЕ.
  • 40 Чекмедже бабаит

    3 0 Отговор
    утре такса въздух, дишаш нидишаш плащаш! ваща леля
  • 41 ИВАНОВ

    2 0 Отговор
    Ти предлагаш поредното обирджийство по метода така е в развитите страни заставайки зад интереса на някой който има интерес от това
  • 42 Мухаа ха!

    6 0 Отговор
    В цялата държава,водомерите със сигурност са над 8-9 милиона.Разбирате ли,за какви милиони ежемесечно става въпрос? И тази свръх наглост ако си премълчим,заслужавам всеки да ни дере до кокал.Само в комплексите на столицата и големите градове,на апартамент са минимум два водомера.А много са със четири броя.Защо мълчите бе,главочи български? От три дни лекичко ви пускат въдицата,а ние мълчим.Гласуват ли го,няма отърване.Плащаме на франсето кубик вода на почти 4 лева,и за капак такса водимер.Водомери който аз съм закупил,отделно,че плащам на същата Софийска вода,пари за монтаж и пломбиране.Този е за тупалки по врата,докато не започне да дри ска.
  • 43 ха ха

    1 0 Отговор
    затъват горките , дори като плащаме и разливите и утечките и не знам си още какво , искат допълнителна твърда такса с 20% ддс отделно от разхода и още 20% за самата такса , държавност , а ?
  • 44 Мътния Жабуняк Варовик-Чернев

    2 0 Отговор
    А ТАКСА ТРЪБА НЯМА ЛИ ДА ИМА ЩРАНГ НЕЩО !? ТУК ПРИ НАС ВОДАТА КАТО ПОСТОИ ЕДНА СЕДМИЦА В БУТИЛКА НА ДЪНОТО СЕ ОБРАЗУВА ЕДИН СЪНТИМЕТЪР ЕДИН ПРЪСТ ВАРОВИК НЕЩО БЯЛО И КАЧЕСТВОТО И НЕ Е ЗА ПИЕНЕ НО КАКВО ДА ПРАВИМ ВАРИМ ОХЛАЖДАМЕ О ТОГАВА ПИЕМ НО КУПУВАМЕ ЧЕСТО И МИНЕРАЛНА В ТУБИ. КАКВИ ТАКСИ КАКВИ ПЕТ ЛЕВА БАЛНУВА ТОЯ.А АВАРИИ СТАВАТ НА МЕСЕЦ ПОНЕ ДВА ПЪТИ МИНИМУМ С ТОЯ СТАР ВОДОПРОВОД.
  • 45 Жеко

    2 0 Отговор
    Не може някой или нещо да не работи и да получава пари. Не може когато една услуга не е извършена и да се заплаща за това. Това са МАФИОТСКИ ПОСТАНОВКИ, или казано накратко възползване от монопола или решение от позиция на силата. Това се казва РЕКЕТ. Рекетът е вид престъпление, форма на принуда за заплащане на парични суми, осъществявана многократно и редовно. Рекетът е типична дейност за организираната престъпност, обикновено представяна като предоставяне на услуга – например наличие на водомер – от която получателят в действителност няма нужда. Това е Господа....другото са празни приказки.
  • 46 Маргарет Тачер

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Любопитен":

    "Комунизмът свършва когато свършат награбените чужди пари!"
    Бо комунетата продължават да мечтаят за обобществяаване на чуждото!
    Другарката Бечева е много шрчрна: "Кой ще ми даде пари?!" i s . g d / 8 R q I r O
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове