19 Октомври, 2024 18:30 573 17

Павела Митова от ИТН: Преходът в енергийния сектор трябва да е справедлив

  • павела митова-
  • енергетика-
  • зелена сделка

В момента не се набляга на новите технологии, каза тя

Павела Митова от ИТН: Преходът в енергийния сектор трябва да е справедлив - 1
Кадър NOVA NEWS

Преходът в енергийния сектор трябва да е плавен и справедлив, а в момента не е така. Това коментира в предаването „Офанзива с Любомир Огнянов” по NOVA NEWS Павела Митова, водач на листата на ИТН в 23-и район в София и в Благоевград.

Запитана за последното заседание на настоящото НС, тя каза: „Три години и половина не бе направено нищо, така че средствата по ПВУ да бъдат усвоени и разпределени правилно. Ние сме усвоили 6% от парите по ПВУ за 3 години. Ако си въобразяваме, че за следващата 1 година ще успеем да усвоим 94%, се лъжем. По отношение на ПВУ в сектор „Енергетика”, ние не еднократно сме изказвали своите критики и несъгласие със заложените параметри, защото България отдавна е преизпълнила параметрите по Зелената сделка. Бяха вкарани на последното заседание на предходното НС два проекта за решение, от които единият предвиждаше рекултивация на терените с европейски средства, изваждането на „Булгартрансгаз” и на ЕСО от Българския енергиен холдинг, което ще дестабилизира цялата ни енергийна система, както и либерализацията на пазара за битовите потребители Преходът трябва да е плавен и справедлив за целия енергиен сектор. Към момента не е нито плавен, нито справедлив”, заяви Митова.

„Не се набляга на нови технологии, например за улавяне на въглероден диоксид, както и за газифициране на ТЕЦ-2. Парите по ПВУ не бяха вкарани, за да създадем нови базови мощности, а не да елиминираме тези, които имаме. Когато се говори за енергийна стратегия, трябва да се мисли в дългосрочен план”, каза още Митова.

По думите ѝ плановете на ИТН са за предоговаряне на Зелената сделка.

Освен това, запитана дали трябва ли да се строи 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй”, Митова каза, че от ИТН подкрепят развитието на ядрената енергетика в страната.

„Всичко трябва да се осъществява в срокове, за да не изпаднем в период, в който да нямаме заместващи мощности. Ядрената енергетика ще ни спаси от крах”, каза Митова.

По отношенията на дефицита, който се очаква, Митова каза, че споделя опасенията на финансовия министър.

„Ако погледнем консолидирания бюджет за тази година, трябва да завършим със 72 милиарда приходи, а догодина – 77,78 милиарда. Това означава, че за пореден път трябва да спестим около 2-3 милиарда от капиталовите разходи, така че да влезем в Маастрихтския критерий от 3%. Това означава, че разходите за следващата година ще са приблизително 96 милиарда и то ако приемем разчетите от 18 милиарда дефицит, крайно време е да си кажем, че имаме сериозен проблем”, каза Митова.

Тя е категорично против вдигането на данъците, по-скоро смята, че трябва да се намаляват. „Плоският данък например на 9%, за да има по-голяма събираемост. Трябва да се стремим към нулев дефицит за 25 г. и финансови излишъци в следващите години. Трябва да се направи реформа в администрацията и съкращение с 20% от администрацията, като се започне с незаетите щатни бройки. Големите инвестиции трябва да бъдат дадени на концесия”, каза Митова.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БгТопИдиот🇧🇬

    4 0 Отговор
    У Павелата има могу либов !

    Коментиран от #14

  • 2 Даа...

    6 2 Отговор
    Гледам Павела и си мисля, че е страхотен енергиен експерт.

    Коментиран от #6

  • 3 ТаУмВзе

    4 2 Отговор
    Пациентите на учиндолския от диванчето се изрезват нещо си по телевистан! ХАХАХА Важи иначе, ма кво и защо дудне не ми е ясно.
  • 4 ЗдрастиИИ копейкиИИ 🤪🤡

    5 7 Отговор
    Аз ще гласувам за konaнаpите костя късото и цомчо мекото, за да гледам животински цирк в Парламента.
    Някой да подкрепи чалгаджиите тошко и балабанчо на слафчо, че да гледаме и маймyни в цирка, а Павела Митова да ги усмирява с ток от Мариците.
  • 5 Костя дЪ простя е бастун на Бойко

    4 4 Отговор
    Коцето не можа една такава арна мома да привлече в kaтyна си, ама то с къс не става.
    С къс и мек само грозни сервитьорки, шаманки, продавачки на сергия и няколко евтини магистралки, готови да се продадат като боса за копейки
  • 6 Така ще да е

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Даа...":

    Разбира, колкото госпожица "300К в кеш", Искра Михайлова .
    Във лидерските партии, вожда винаги се обгражда с по тъnи от него.
    Знаем капацитета на копейката, на чалгаря, на тиквата ...
  • 7 кой разреши

    2 0 Отговор
    На околовъсното на Вая - Бургас вече слагат поне 5 декара фотоволраици ,вместо да направят завод или фабрика !!!
  • 8 наглост

    5 3 Отговор
    Ай сишктир ма, чалгарке Безпрецедентната простащина на простака - каруцар Хаджи Тошко Африканското шимпанзе и на клептомана Балабана Джебчията отвратиха целокурния бълбгарски анрод от чалгарската сбирщина на сакатия учиндолец, клемълски лакей и ваксаджия на фатмака от село Славяново! Ще гледате новия порламент през крив амкарон, чалгари учиндолски!
  • 9 справедливия

    5 2 Отговор
    Прехода трябва да е справедлив, тоест не ние всички да плащаме субсидиите на ТЕЦ-овете, а те да работят на пазарен принцип. Иначе се оказва, че прехода е справедлив към 60 000 души и несправедлив към 6 милиона.

    Коментиран от #10, #13

  • 10 За да е справедлив прехода

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "справедливия":

    трябва да имаш българи на власт, а не шарлатани и измамници продаващи ти страната на чужди посолства и изпълняващи заповеди в увреда на България!
  • 11 Тази звезда

    2 2 Отговор
    Като разбира от енергетика защо не отиде да работи в тец а се напъва в копейкочалгарската сбирщина.
  • 12 ЗАЩО НЯМАМ ТОК

    2 0 Отговор
    Важно е всеки енергиен експерт да е изрусена на кичури.
  • 13 Обективно

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "справедливия":

    Нещо послъгваш и манипулираш никакъв справедлив не си ейтакива като тебе са приели доброволно да плащаме измислени СО2 емисии и изкуствено оскапявате енергията от ТЕЦ а колкото до плащането тия пари не са от данъкоплатците тецовете си ги заработват защото произвеждат ток,те са вснесли тия пари в държавата защото са държавни дружества.
  • 14 уйко калеко

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Наистина има ,,ФНОГО ЛИБОВ ,,В ТАЯ ЖЕНКА.Само,че образованието й не е такова ,че да се изказва по такива фундаментални въпроси като ЕНЕРГЕТИКА.Нещо подобно като главния ХИДРОИНЖЕНЕР на РЕПУБЛИКАТА.

    Коментиран от #16

  • 15 ама коментирайте

    1 1 Отговор
    умния боко от зайчарника и приказката му за гьола Белене. Да разкаже какво направи ТОЙ за 15 години управление, освен кражби и кюлчета???? Тук има много лесни джендърчета - вглеждат се в някоя жена или непознат и ДАВАЙ на критика. КРИТИКУВАЙТЕ двамата глъсти, които може би ще ви дърпат гърбината от 17 октомври натам. АМА не смеете! Не сте толкова демократични.
  • 16 я кажи кога

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "уйко калеко":

    главният хидроинженер се е ПРОИЗНАСЯЛ по материята ПОНЕ ВЕДНЪЖ!!!! Аре, ако си мъж, кажи кога и къде! Иначе сте много ербап да критикувате ВСИЧКИ без Борисов, Пеевски и доганя. Не ви стиска.
    Между другото, девойчето добре хортува. Дори да не ги знае, казали са й верни неща.
  • 17 туй беззъбото

    1 0 Отговор
    дуфа на африкански и тъй прай електричество
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове