21 Октомври, 2024 16:33 1 422 19

В Благоевград: Масово се сменят членове на секционни комисии, и то след проведени вече обучения

  • благоевград-
  • подмяна-
  • членове-
  • сик-
  • обучения

В Благоевград днес пристигнаха хартиените бюлетини за предстоящия вот. Те бяха конвоирани до склад, където ще престоят до четвъртък. Тогава, заедно с ролките специализира хартия за машинното гласуване и необходимите книжа, ще отпътуват към общините

В Благоевград: Масово се сменят членове на секционни комисии, и то след проведени вече обучения  - 1
Снимка: БГНЕС

Масова подмяна на членове на секционни избирателни комисии отчитат от Районна избирателна комисия в Благоевград. След като на последните избори през юни само за ден бяха подменени над 500 членове на СИК, сега подмяната отново е масова и се случва след като вече бяха проведени обученията за членовете на СИК. За това алармира председателят на РИК-Благоевград Мартин Бусаров, цитиран от БНТ.
През изминалите три дни се проведоха задължителните обучения за членовете на секционни комисии за предстоящите парламентарни избори на 27 октомври. Всички членове от 14-те общини са участвали в обучението, където са получили разяснения и насоки за работата си по време на изборите. След края на обучението, обаче в РИК пристигат десетки молби за подмяна на вече обучени хора.

"Т.е. обученията минаха и ние тепърва извършваме солиден брой смени на членове, които не са били на тези обучения. Сами разбирате, че това предпоставя грешки в обработване на протоколите. И съответно забавяне в дейността на пункта на РИК в часовете след изборния ден, когато очакваме тук в Благоевград да получим протоколите с резултатите", коментира Мартин Бусаров, който е председател на РИК-Благоевград.
Според него, честите избори в последните години са изморили и отвратили хората, ангажирани с провеждането им.

"Явно партиите изпитват проблем с хората, които да бъдат в изборния ден в помещенията. Това което мога към момента да кажа е, че по 10 до 12 решения, т.е. между 10 и 12 общини произнасяме на всяко наше заседание и допускаме промени. Само за справка, от една политическа партия в събота дойдоха 83 човека за една община от общо 139. Т.е. близо 100% от състава се подменя след проведеното обучение и това всъщност е предпоставка за недобра подготвеност на тези членове", допълни Бусаров.

В Благоевград днес пристигнаха хартиените бюлетини за предстоящия вот. Те бяха конвоирани до склад, където ще престоят до четвъртък. Тогава, заедно с ролките специализира хартия за машинното гласуване и необходимите книжа, ще отпътуват към общините. Областният управител Георги Динев заяви, че е изпратил писмо до кметовете на общини да бъдат унищожени останалите от предишните избори ролки за машинно гласуване.

"Още преди три седмици, с напомнително писмо бяхме предупредили кметовете, получихме уверение от абсолютно всички, че ролките са унищожени. Респективно сме изпратили и ние, макар че това беше задължение на самите общини, но въпреки всичко, ние също потвърдихме към министър Карадимов, че ролките от предишните избори със специализираната хартия за машинното гласуване са унищожени", допълни областният управител.
Гласуването на предстоящите избори в Област Благоевград ще се осъществява в 442 секции. В 91 от тях има по-малко от 300 жители и там ще се гласува само на хартия. 21 са секциите за хора с трайни увреждания.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слави

    3 2 Отговор
    Тъй шъ и...
  • 2 честен ционист

    11 19 Отговор
    Ново начало за Пиринския край.
  • 3 Йахо

    10 4 Отговор
    Повечето от тия членове явно са очаквали, че ще вземат 250лв само за да си клатят краката 1 ден. След обучението са разбрали, че ще трябва и да се броя бюлетини, да се попълва протокол.. Трудна работа, особено за хора, които са полуграморни. Затова и се отказват

    Коментиран от #18

  • 4 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    9 9 Отговор
    Продължаваме Подмяната пак са се развихрили...

    Коментиран от #10

  • 5 жалка държава сме

    10 1 Отговор
    СИК , ВИС, МИГ , 777 , -групировките никога не са си отишли ,а вече стават и все повече е очината !!
  • 6 Шиши корп

    12 0 Отговор
    Само мои хора у цик, да цъткат бройките
  • 7 джу-майски

    14 0 Отговор
    мали, купува се и се наглася масово в града на пеевците и новите начала...срам!

    Коментиран от #15

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 танжу

    13 1 Отговор
    шиши си е купил всички изборни комисии
  • 10 мурджо

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Бойкот на алчните от О.Л.Х.":

    не от партията на шишака са
  • 11 Шиши

    6 0 Отговор
    Мани го обучението. Важното е бюлетините да ги брои КОЙТО ТРЯБВА.

    Коментиран от #13

  • 12 В Модерна България!

    2 0 Отговор
    В Модерна България!

    Физическата сила е все Още Основен Фактор!

    Коментиран от #14

  • 13 А Кой Трябва?

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Шиши":

    А Кой Трябва?
  • 14 Един Работи!

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "В Модерна България!":

    Един Работи!

    И най-малко 5 гледат! - В повечето случаи са много повече!

    Тук Ефективността Всепак е По - Висока!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Е стана тя

    3 0 Отговор
    Ами обучете ги отново,има още 5 дни ,те като не разбират какво ще работят .Пак ли няма да могат да броят и имат ли образование подходящо за СИК.
  • 17 Аби

    2 0 Отговор
    Градът на ШИШИ
  • 18 само да кажа

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Йахо":

    Лошо е да правиш констатация на нещо,което не разбираш и не знаеш!Не се обръщам само към теб,а към всички,които сеят негативизъм към СИК(секционни избирателни комисии)!
    Първо в една комисия участват членове на различни партии и коалиции!След завършване на изборния ден,след затваряне на секцията,всички без изключение се събират и се започва броенето в присъствието на наблюдатели и застъпници от различните партии и коалиции!Невъзможно е всички да са купени и да броят за дадена партия!След попълване на протокола всеки,който иска от присъстващите може да поиска копие от протокола за да го представи в местните звена на партията,на която е член,застъпник или наблюдател!До тук манипулации е много трудно да станат!Всичко това продължава най-малко 3-4 часа!Следва предаването на документите в ОИК,където вече се губи връзката и е възможна манипулация!Казвам възможна,а не че там се прави!
    Според мен трябва,след преброяването на всички бюлетини,да се публикуват данните от протоколите и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО данните от флашките,които до този момент никой от комисиите не знае какво съдържат и където могат да станат големите АЛА-БАЛИЗМИ!

    Коментиран от #19

  • 19 Боби

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "само да кажа":

    Не само че е възможно на всичко отгоре го видяхме по телевизията какво правят във врачанско.Копуват цялата комисия и то масово,Залога е голям.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове