27 Октомври, 2024 20:09 4 709 78

Коя е партия МЕЧ?

  • радостин василев-
  • меч-
  • партия-
  • парламент

Спрямо руско-украинската война партията призовава за незабавно спиране на военната помощ за Украйна и приемане на политика на пълен неутралитет

Коя е партия МЕЧ? - 1
Снимка: БГНЕС

„Морал, единство, чест“ (МЕЧ) е политическа партия в България. Партията е учредена през октомври 2023 г. от бившия министър на младежта и спорта Радостин Василев в зала 3 на Националния дворец на културата.

Участва в парламентарните избори в България (2024) и изборите за Европейския парламент в България (2024).

Спрямо руско-украинската война партията призовава за незабавно спиране на военната помощ за Украйна и приемане на политика на пълен неутралитет.

На изборите за български парламент на 9 юни 2024 година МЕЧ взима 63 992 гласа (2,98%). За Европейски парламент партията взима 51 076 гласа (2,54%).

Кой е председателят на МЕЧ?

Радостин Петев Василев е български адвокат и политик. Избран е за народен представител в XLV, XLVI и XLVII народно събрание от 15 МИР Плевен. Председател е на правната комисия в XLV народно събрание.

От 13 декември 2021 г. е министър на спорта, като поема поста от служебния министър Андрей Кузманов. На 2 август 2022 г. предава поста на Весела Лечева от служебния кабинет на Гълъб Донев.

Радостин Василев се занимава с международно спортно право и допинг казуси. Консултирал е спортисти, спортни федерации и спортни клубове.

На 22 октомври 2023 г. учредява и оглавява ПП МЕЧ.

Основател и управляващ съдружник е на адвокатско дружество „Радостин Василев“. То е международна адвокатска кантора, специализирана в областта на гражданското, облигационното, търговското, вещното, трудовото, административното, международното частно право и арбитраж. Дейността му е свързана с предоставяне на правни услуги и в областта на семейното, наследственото, авторското и данъчното право.

В структурата на адвокатското дружество съществува отдел „Спорт“, който извършва дейност, свързана със спортен мениджмънт и осъществява процесуално представителство на спортисти, клубове и спортни федерации пред различни местни и международни инстанции, FIFA и Международния спортен съд (CAS) в Лозана, Швейцария. Екипът се състои от професионалисти в областта на спортното право, антидопинга и спортният мениджмънт.

Василев има десетки публикувани статии и коментари, свързани с правната регулация на спорта на национално и международно ниво.

В продължение на няколко години е главен юрисконсулт на ПФК ЦСКА, откъдето придобива обществена популярност. Част е от юридическия екип в някои от най-тежките години на „червените“ след 2008 г. при управлението на Александър Томов и „Титан“, когато срещу клуба се водят десетки дела.

След това адвокатът насочва усилията си към дейността на своята кантора. Участва в защитата на Федерацията по вдигане на тежести след тежкия допинг скандал през 2015 година. Защитавал е футболисти като Ивелин Попов, Кирил Десподов, Спас Делев и Иван Иванов, както и бадминтонистките Габриела и Стефани Стоеви.

През 2017 г. се включва в работата около кандидатура на Любослав Пенев за президент на БФС. Василев е един от основните критици на управлението на Борислав Михайлов като президент на Българския футболен съюз.

Политическа дейност

„Има такъв народ“

През 2020 г. става учредител на ПП „Има такъв народ“ (ИТН) с лидер Слави Трифонов. На 11 юли 2021 г. партията печели парламентарните избори в Република България, след като на 4 април същата година става втора политическа сила в страната. Радостин Василев е номиниран в три проектокабинета – два нереализирани на „Има такъв народ“ и един коалиционен с мандатоносител „Продължаваме промяната“, преди да оглави Министерството на младежта и спорта.

На 13 декември 2021 г. ИТН официално е част от управляващата коалиция в правителството на Кирил Петков, а Радостин Василев е избран за министър на спорта. По време на преговорите за коалиране Василев настоява за пълна ревизия на министерството и на всички държавни дружества, които са на негово подчинение за десетилетие назад.

На 13 юни 2022 г. Василев обявява оттеглянето си от ИТН с мотива, че зад лидера на партията Слави Трифонов стоят задкулисни интереси, а бъдещето на България е по-важно от лоялността към партията. Заедно с него ИТН и парламентарната група напускат още петима депутати. Решението им идва след изтеглянето на ИТН от управляващата коалиция, което според Василев не е било предварително съгласувано с депутатите.

Въпреки че шестимата отцепили се от ИТН депутати, включително Василев, подкрепят правителството във вота на недоверие от 22 юни 2022 г., вотът е успешен и кабинетът с премиер Кирил Петков пада.

„Силна България“

През август 2022 г. Василев обявява нов политически проект „Силна България“. Заявените цели на проекта са пряко участие на гражданите в държавното управление и местното самоуправление, граждански контрол за прозрачност при работата на институциите и прекратяване на престъпни практики в управлението.

В същото време Василев е обявен за водач на листата на „Продължаваме промяната“ в Габрово за парламентарните избори през октомври 2022 г.

„Продължаваме промяната“

На 12 април 2023 г. Василев става народен представител от коалиция ПП-ДБ. След скандален запис, който той разпространява и твърди, че е от националния съвет на „Продължаваме промяната“, на 26 май 2023 г. Василев решава да напусне парламентарната група.

Въпреки това, той остава в Народното събрание като независим депутат.

МЕЧ

През октомври 2023 г. учредява партия „МЕЧ“ (съкратено от Морал, единство, чест) в зала 3 на Националния дворец на културата (НДК), при учредяването се събират около 600 души.

Партията участва в Парламентарни избори в България (2024) и Избори за Европейския парламент в България (2024).

Не успява да влезе в 50-ото Народно събрание, но въпреки това постига достоен за него резултат.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коя е

    71 33 Отговор
    Партията на един подлец, лъжец, предател със задкулисие.

    Коментиран от #6

  • 2 боли ме фара

    34 18 Отговор
    едва ли някой го интересува…
  • 3 Мда

    46 14 Отговор
    Адвоката на Гърнето и морал?!?!?
  • 4 Край

    52 16 Отговор
    Морал и този екземпляр в едно изречение… На къде отива този свят.

    Коментиран от #38

  • 5 Ентусиаст

    47 26 Отговор
    Руди Гела е пич! Само как го ковна на Славчо и Кирчо, а? Още ги боли и вият на умряло като чуят името му!

    Коментиран от #10, #27, #36, #37

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Варна

    34 17 Отговор
    Радостинчо е хлапе, от което файда няма, така както няма от всички в парламента от последните 30 години. - Кой го финансира е отделен въпрос, но така или иначе са събрани само паразити, абсолютно непригодни заради липса на познания и опит.
    Признавам си, че продължавам да се чудя, кой идиот би гласувал и за ПП-ДБ, ГЕРБ, МЕЧ, ИТН и т.н.- Един няма, който да си заслужава!
  • 8 Каквото каже г-н Вълка

    22 9 Отговор
    Това ще прави партия Меч.
  • 9 Просто човек

    28 29 Отговор
    Аман от путинисти марионетки...
  • 10 Тва треа да е ноо пичовско

    9 4 Отговор

    До коментар #5 от "Ентусиаст":

    И ентусиазиращо.
  • 11 Въпросът е

    19 5 Отговор
    Кой го финансира?

    Коментиран от #42

  • 12 604

    18 4 Отговор
    ам Мари, те изборите минаха ти се сети да ни кажеш кои са МЕЧ.....божееее
  • 13 зевзек

    23 26 Отговор
    Радостин е пич и биткаджия, сам се избори и влезе в парламента, а онези от ИТН, и другите от Величие са една тумба хора, да не говорим за тези от Възраждане колко са много, и колко са шумни, Радостин е победител и естествен лидер, това е

    Коментиран от #17

  • 14 УЖАСЕН

    24 10 Отговор
    Още един голям циркаджия ще гледаме на манежа -наречен НС. !!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Стойка

    19 7 Отговор
    Гела е Политическа пИпИруда!
  • 17 Моля

    9 2 Отговор

    До коментар #13 от "зевзек":

    Това е ирония, нали господине?

    Коментиран от #19

  • 18 миечи

    13 5 Отговор
    Руди подлеца.

    Коментиран от #28

  • 19 зевзек

    0 8 Отговор

    До коментар #17 от "Моля":

    това са фактите господине, или написах нещо невярно в поста си, всъщност, забравих и БСП, и онези колко са много, млади, стари, нови, отлюспени, върнати, рециклирани, и пак имат само 2 процента повече от МЕЧ, очевидни са нещата, няма какво да се коментира

    Коментиран от #24

  • 20 Факт

    7 0 Отговор
    Ген. Радулов ще бъде ли на пресконференцията?

    Коментиран от #49

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Хахаха

    10 11 Отговор
    Партия МЕЧ е с лидер един Предател, преминал през ИТН, ПП ...
  • 23 байгън

    8 5 Отговор
    IСамо МЕЧ точно така трябва да се действа с бандеровските ф аш ис ти
  • 24 Моля

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "зевзек":

    Най-лесно е върху верни факти да се правят погрешни изводи.
  • 25 Пффф

    5 3 Отговор
    Кой бе, фъфлещия Руди Гела ли?
  • 26 Приземен

    4 4 Отговор
    Партия "Меч е поредния политически проект, щедро лансиран и финансиран от тези, които създадоха предишните политически проекти: НДСВ, ГЕРБ, ДПС, ИТН, Възраждане!

    Коментиран от #29

  • 27 Ковна единствено себе си

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "Ентусиаст":

    Всички видяха предател, подлец и лъжец!
  • 28 Мдаа

    8 3 Отговор

    До коментар #18 от "миечи":

    Именно Подлец, шпионин, предател и интригант е Руди Гела!!! Човек без достойнство, без чест и без принципи!
  • 29 Полза от лъжи нямаш

    3 4 Отговор

    До коментар #26 от "Приземен":

    Партиите които си изброил, нямат нищо общо една с друга!

    Коментиран от #33

  • 30 Тра-ра-ла

    5 1 Отговор
    Аз съм волна пипируда и летя от партия на партия, първо кацнах в ИТН, после се внедрих в ПП и ги шпионирах и записвах, после сщалъпих интрига срещу тях...

    Коментиран от #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Абе не бе интрига

    9 2 Отговор

    До коментар #30 от "Тра-ра-ла":

    А добра истина излезе срещу ПП и ДБ какви са предатели!

    Коментиран от #35

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Мария

    5 2 Отговор
    Приоритет ли ти е войната в Украйна. Защо винаги за това се хващаш. Българите изнемогват на ръба са, бизнеси фалират, тази зима безработицата ще е рекордна, ти помощта за Украйна.
  • 35 Тра-ра-ла

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "Абе не бе интрига":

    Това са лъжи, които перманентно разпространяваш.

    Коментиран от #39

  • 36 Хахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ентусиаст":

    Накрая него ще ковнат.
  • 37 По-точно

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "Ентусиаст":

    Руди Гела е шматарок фъфлещ.

    Коментиран от #43

  • 38 Тагарев Тошко

    9 4 Отговор

    До коментар #4 от "Край":

    Това момче единствено в 49 парламент им казваше истината в очите. Много Пп та, дб те, дпс та, апс та и гербери тука бе. Утайки!

    Коментиран от #44

  • 39 Кое са лъжи

    5 2 Отговор

    До коментар #35 от "Тра-ра-ла":

    Лъжеха в записа ли или ти лъжеш?

    Коментиран от #41

  • 40 6нтщ5ж

    5 1 Отговор
    Поредните лумпени от Меч, които трупат актив на широкия гръб на Борисов. Начело с Радко гелосания.
  • 41 Аре бегай

    4 2 Отговор

    До коментар #39 от "Кое са лъжи":

    Записи всеки може да скалъпи днес!
    Фейк-клипове също.

    Коментиран от #47, #51

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Изобщо

    2 2 Отговор

    До коментар #37 от "По-точно":

    Не фъфли. Ако не ми верваш пусни си едно негово изказване в ю туб.

    Коментиран от #46

  • 44 Аман от лъжци!!!

    2 2 Отговор

    До коментар #38 от "Тагарев Тошко":

    За каква "истина" плямпаш бре, на лъжата истина ли викаш. Аман от мазни лъжци и манипулатори, от подли интриганти!!
  • 45 Комундели,

    2 2 Отговор
    Каква да е, 89г оартийната номенклатурата издигна слогана-оставаме във властта като се промебяме, продължават промяната са техните деца и внуци, а тези са подобни, леви популисти с гумен меч
  • 46 Рей

    3 0 Отговор

    До коментар #43 от "Изобщо":

    Руди Гела фъфли и се плези като говори, не може да си контролира езика. За оратор не става човек с говорен дефект. Или си сляп и глух.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Парадокс Бг

    5 4 Отговор
    Не е проблемът в смехотворен кандидат диктатор като тоя глупак, а и в други като Костадинов, Слави Трифонов и Ивелин Михайлов, а че над 600 хиляди сънародници гласуват за тях и им вярват. Спешно трябва във всички учебни заведения да има предмет държавно управление, да се учи още от средношколска възраст какво могат и какво не могат да правят политиците. Ужас.

    Коментиран от #58

  • 49 Мчи как

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Факт":

    ДС са линия винаги, и Комитова и тя ще бъде
  • 50 Руди гела у предател!

    3 1 Отговор
    Но е проблем, че процентът на бг глупаците се увеличава и увеличава! Не зная дали сме най-бедните в ЕС, но със сигурност не сме най-умните, и процентът на носещите вода на баламите се увеличава.
  • 51 Ами бягай

    3 2 Отговор

    До коментар #41 от "Аре бегай":

    Що лъжеш като киро лъжата от ПП и ДБ? Егати и партията! И тррооловете и от махалата!
  • 52 Лизард

    5 1 Отговор
    Руди Гела - абсолютен безхаберник, който само плюе и няма никаква идея какво друго иска (освен собственото си забогатяване)
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Лемънс

    4 0 Отговор
    Партия "ба.рай си меча".
    Лицето на тази партия всъшност няма лице. той има г.з. Политически пе...ал.
  • 55 Хахаха

    5 0 Отговор
    Плевенския рооом се взе за великан.
  • 56 Пфуй

    3 0 Отговор
    Ще се докопа ли Руди Гела до субсидийка ?
  • 57 999

    1 0 Отговор
    Радостин Петев Василев Не е Български .
  • 58 Само факта, че

    4 1 Отговор

    До коментар #48 от "Парадокс Бг":

    Са събрали Радулов-ДС, Комитова-протеже на русофила...какви са...комундели с гумен меч, ако се финансират от Вълканов с орден Стара планина, човек на доган и радев, за кво говорим, а Величието се финансира от Божков, тия по-добре да не влизат, ще са контра за всичко
  • 59 Роси

    5 2 Отговор
    За мен това е човек, на когото НЕ можеш да имаш доверие!
    Който ще те предаде, без да му мигне окото, ако има облага от това пак ще го направи.
    С една дума, абсолютно леке!
    Един път предател - цял живот Предател!!

    Коментиран от #71

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 6нтщ5ж

    2 1 Отговор
    Човек, който я предател като Руди Гела, няма морал, достойнство, чес и лоялност!
    Това е един лъжец и манипулатор!
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Хакермакер

    3 1 Отговор
    Руди-Гела е ухо и подлец!!!...
  • 64 Кой налива пари в партия МЕЧ?

    2 0 Отговор
    Оказва се, че 100% от финансирането идва от олигарха Гриша Ганчев!!!!

    Коментиран от #76

  • 65 Меч е измама!

    1 1 Отговор
    След като омаскари колегите си с огласяването за записите от националното заседание на „Продължаваме промяната“, Руди Гела-предателя подлец напусна партията и учреди уж своя, ама не съвсем, всъщност МЕЧ е финансирана от олигарха Гриша Ганчев!
  • 66 Аман от наивници!

    2 0 Отговор
    Ганчев финансира и партията на Илиана Раева “Обединена България” през 2013 година.
    Отново Ганчев дълги години финансира и Татяна Дончева с нейното “Движение 21”.
    А сега Гриша Ганчев финансира МЕЧ.
  • 67 Иван1

    2 0 Отговор
    Платена реклама, ударихте дъното
  • 68 Бай араб

    5 1 Отговор
    Партия МЕЧ с една дума -копейка.Руди Гела е копейка
  • 69 Бай араб

    2 0 Отговор
    Партия МЕЧ с една дума -копейка.Руди Гела е копейка
  • 70 Сглобараки

    2 1 Отговор
    Ако не беше записа на Руди Меча, никога нямаше да повярвам, че прането е извършено съзнателно. Човекът показа една истина, това е.

    Коментиран от #72, #74

  • 71 Сглобараки

    1 1 Отговор

    До коментар #59 от "Роси":

    А перачите как ги наричате?

    Коментиран от #73, #77

  • 72 Бля бля бля

    1 1 Отговор

    До коментар #70 от "Сглобараки":

    Аман от лъжци и манипулатори! Октомври 2024 г. сме!
  • 73 Ей мушмурок

    1 0 Отговор

    До коментар #71 от "Сглобараки":

    Наричаме ги Шиши и Боко!
  • 74 Ей това показа

    1 1 Отговор

    До коментар #70 от "Сглобараки":

    Човекът Руди Гела показа какъв е подъл и мазен интригант!
  • 75 ХА ХА ХА

    0 0 Отговор
    ЩОМ МЕЧ Е В ПАРЛАМЕНТА ЩЕ ИМА КЕЧ
    ГАРАНЦИЯ ЩЕ ИМА МНОГО СМЯХ ,,,,А ПЪК ТО И ВЕЛИЧИЕ ЧУДО ЧУДО ЩЕ БЪДЕ…
  • 76 Той

    0 0 Отговор

    До коментар #64 от "Кой налива пари в партия МЕЧ?":

    Е човек на доган, гнусотия
  • 77 Ами перачите са

    0 0 Отговор

    До коментар #71 от "Сглобараки":

    П ране и П редпране! :)))
  • 78 Василчо

    0 0 Отговор
    Партия изстъпен меч за нищо не става руди гела
    Неме интересуват цялата зган във парламента Тея само могат да лапат и крадат във парламента после милиардите изчезнат от хазната 💶👤💶👤💶👤💶👤💶👤💶👤💶👤💶👤💶👤💶
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове