Last news in Fakti

7 Април, 2014 08:14 1 983 0

"БМВ" ЕООД продала на МВР скъпи автомати

  • полиция-
  • автомати-
  • изнасилване-
  • пари-
  • правителство-
  • курорт-
  • здраве

Преглед на печата

"БМВ" ЕООД продала на МВР скъпи автомати, които засичат, пише "Труд"
Бившата полицейска фирма "БМВ" ЕООД не само се е отблагодарявала с щедри дарения на МВР, но е и продавала оръжие на държавното ведомство - перфектен начин да бъде заобиколен Законът за обществените поръчки.
Преди три години бившата полицейска фирма е доставила и 90 броя автомати PWS MK 114, калибър 7.62х39 с холографски мерник и тактически фенер за 549 936 лв., сочи справка на МВР, изготвена за "Труд" по Закона за достъп до обществена информация.
Оръжията са били доставени за Специализирания отряд за борба с тероризма. По информация на "Труд" в момента тези автомати дават технически проблеми и преди дни в София е пристигнал специалист от САЩ, за да прецени какви са дефектите. От справката излиза, че за една пушка с мерник и фенер са били платени 6110 лв. Оръжейни експерти твърдят, че такива системи се продават в САЩ за 1300 - 1500 щатски долара (1860 - 2145 лв.).
Сделката е станала преди три години когато шеф на "БМВ" ЕООД беше Симеон Делисивков, който вчера не бе открит за коментар. Барети твърдят, че в момента работят и с опасни балистични щитове, тъй като те са купени преди 10 години, а кевларът, от който са изработени, има трайност 4 години. С такъв щит е бил и загиналият в Лясковец командос.
"БМВ" ЕООД, която стана известна с това, че е прибирала 75 лв. от гражданите за чифт регистрационни табели на автомобил (при себестойност 32 лв.), не само е продавала, но и дарявала оръжие на МВР. Фирмата е предоставила на вътрешното ведомство ловна карабина "Browning rltrac luxe" и пистолет "Walther P99 AS" за 4344 лв. Оръжията са отишли най-вероятно за награди.

Бащата на насилвания Сашко изчезна като Братя Галеви, съобщава "24 часа"
Костадин Тасев от Сандански, който бе осъден на 12 г. за блудство с 2-годишното си дете, вместо да лежи в затвора, се укрива някъде и е обявен за общодържавно издирване. Той е поредният българин, който бяга от изтърпяване на наказанието. За разлика от емблематичните Братя Галеви обаче, Тасев до последното произнасяне на присъдата си бе у дома. Дупничаните най-вероятно са изчезнали дни преди обявяването на съдебното решение, но бащата на Сашко до последно се надяваше, че ще бъде оправдан. За разлика от Пламен Галев и Ангел Христов той е беден, едва свързваше двата края и трудно би могъл да стигне много далече.

За 3 месеца кабинетът изхарчи извънредно над 250 млн. лева, разкрива "Сега"
От началото на годината до края на март правителството е направило над 250 млн. лв. допълнителни разходи. Средствата са от централния бюджет, който се ползва като буфер от кабинета. Финансовият министър Петър Чобанов за пореден път отказа да посочи какви средства може да преразпределя кабинетът през годината за допълнителни разходи.
Голяма част от одобрените допълнителни субсидии покриват извънредно поетите социални ангажименти като еднократните добавки към пенсиите за Великден (57.7 млн. лв.) и еднократните помощи за отоплителния сезон, отпуснати обаче в края му. Кабинетът бе критикуван в предизборно раздаване на пари, а в отговор на критиките реши за 2015 г. подобни плащания да бъдат заложени предварително в държавния бюджет. Сериозен извънреден разход за тази година възникна и покрай бежанската вълна, за овладяването на която до момента са отпуснати малко над 27 млн. лв. В списъка с допълнителните разходи влиза и провеждането на изборите за Европейски парламент, като план-сметката за момента е 23 886 000 лв. Докато част от допълнителните субсидии наистина имат извънреден характер и отпускането им през централния бюджет е оправдано, други представляват обичайни разходи, които би следвало да са част от официално одобрения бюджет от НС на министерствата.
На въпрос на "Сега" колко в крайна сметка е буферът, с който се финансират подобни извънредни разходи, финансовият министър Петър Чобанов за пореден път не пожела да отговори.

Сменят Крим с български курорти, надява се "Сега"
Българското Черноморие ще замести изгубените за украинците курорти в Крим. На полуострова, който след референдум стана част от Русия, всяко лято прекарваха отпуските си близо 2 милиона украинци. Сега те ще се пренасочат към евтини и близки дестинации, до които могат да пътуват с автобуси, твърдят туроператори. Такива условия предлагат България, Гърция, Хърватска и Черна гора. Очакваме броят на украински туристи да се запази и през това лято, прогнозира Гешо Любенов, шеф на една от най-големите агенции, които водят у нас руски и украински туристи - "Турал", и зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА). Към момента записванията на руснаци вървят на същите нива като миналата година, обясни той. Украинците са предпазливи със записванията. Туроператорите в страната обаче за своя сметка рекламират България в киевските медии. По телевизиите там вървят спотове, в които се обяснява как страната ни е новият Крим, а родните курорти предлагат евтина почивка и качествени услуги, обясни Любенов. Затова и от бранша са оптимисти, че не може да се говори за отлив на украински гости това лято, тъй като традиционно те се записват в последния момент. А липсата на възможност за ваканция в Крим ще пренасочи част към море в България.

Искат баровете да хлопват кепенци в 23 часа, акцентира "Новинар"
Хотелиерите в курорта Слънчев бряг обявиха война на шумните заведения на открито.
Те ще предложат на Общинския съвет в Несебър това лято всички открити барове в курорта да хлопват кепенци в 23 часа. С мярката целим да ограничим шума в комплекса и да осигурим спокойствието на почиващите туристи, посочи председателят на Управителния съвет на Съюза на собствениците - Слънчев бряг Елена Иванова.
От съюза настояват общината и полицията да вземат драстични мерки за спазването на режима и да се налагат строги санкции на нарушителите. Миналото лято заведенията отнесоха 400 акта за силен шум. Хотелиери обаче признават, че след тръгването на инспекторите, собствениците отново надуват музиката. Полицията и общината си прехвърлят отговорността една на друга и въпросът с шума стои нерешен с години, жалват се те.

МЗ ще прави мрежа от патронажни центрове, рапортува "Дума"
МЗ разработва програма за създаване на мрежа от патронажни центрове, в които да се проследява състоянието на бременни и хора с хронични заболявания. Това съобщи министърката на здравеопазването д-р Таня Андреева по време на среща с журналисти. Тя уточни, че в момента в страната има само два такива центъра. Мрежата ще обхване 16 общини и 28 областни болници. В патронажните центрове ще работят лица с медицинско образование - парамедици или лекари-асистенти. Андреева уточни, че тази есен започва 3-годишно обучение на парамедици и 4-годишно на лекари-асистенти в медицинските колежи и в медицинските университети, като обучението е по съвместна програма на МЗ и МОН. Досега обучаваните от БЧК парамедици имат по-ограничени правомощия. Възможно е центровете да са на териториите на болниците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове