Last news in Fakti

10 Април, 2014 12:56 1 539 0

Цацаров: Не е нормално хора с белезници да ходят в Парламента

  • сотир цацаров-
  • петното-
  • бисер миланов-
  • авиоотряд 28-
  • сарафово-
  • атака-
  • бойко борисов-
  • прокуратура

Изявите на Петното пред депутатите не трябва да бъдат предмет на работата на прокуратурата

Не е нормално, дори не е редно, лица под стража да бъдат конвоирани до парламента и да бъдат изслушвани от анкетни комисии. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров, визирайки случая с Бисер Миланов, по прякор Петното, който беше поканен от т.нар. "Комисия Бисеров-Петното", преди заседанието на Висшия съдебен съвет.

Писмото на парламентарната комисия за изпращането на Бисер Миланов в парламента бе изпратено до мен. Аз затворите в тази страна не ги управлявам, също и арестите. Изпратих го по компетентност на Главна дирекция "Охрана", заяви главният прокурор.

Цацаров не смята, че е необходимо на този етап прокуратурата да се самосезира по доста противоречивите изказвания на Петното и на бившите му съратници, които твърдят, че ту Борисов, ту Бареков е давал пари, за да участват или не участват в летните протести.

Припомняме, че вчера Миланов обяви, че не Бойко Борисов, а Николай Бареков му е плащал за протестите. Ако това е вярно, то ще излезе, че протест и контрапротест са с едни и същи участници и са финансирани от едни и същи лица. Той бе категоричен, че по отношение на Миланов прокуратурата първо е показала, че няма да търпи подобни прояви и че си е свършила работата.

Главният прокурор уточни, че ако бъдат сезирани от комисията, ще бъде направена проверка, но принципно използва този случай, за да призове прокуратурата да не бъде заливана с доклади и сигнали, включително анонимни, от различните парламентарни анкетни комисии, освен ако в тях наистина няма данни за извършени престъпления. Нарече ненормално това - анонимни сигнали, включително и срещу журналисти, да бъдат изпращани в прокуратурата, и обясни, че държавното обвинение няма да работи по тях.

Главният прокурор прецени, че изявите на Петното пред депутатите не трябва да бъдат предмет на работа на прокуратурата, освен ако не съдържат данни за престъпление, а не „явна политическа или конюнктурна агитация". Цацаров обеща, че ако прокуратурата бъде сезирана от народните представители по действие на Петното, то ще има проверка.

Прокуратурата не иска да говори за Сарафово

Всички досегашни информации за произхода на атентатора на летище Сарафово не са кой знае колко близо до истината. Така Цацаров отговори на въпрос, свързан със произхода на атентатора от летище Сарафово.

„На този етап, не можем да кажем каквото и да е било, не защото не го знаем, а просто защото - все още работи и всяка дума, може да бъде грешно изтълкувана, или използвана за съвсем други цели. Не е въпросът да се правим на загадъчни. Интересите на разследването, на този етап, не могат да наложат както разкриването на повече факти, така и потвърждаването, или отричане", каза Цацаров.

Без обвинения срещу депутати от “Атака”

По отношение на лидера на „Атака" Волен Сидеров, срещу който се оказа вчера, че все пак ще има разследване за случая на летището във Варна, Цацаров обяви, че за момента прокуратурата е преценила, че няма да има други лица и депутати, които могат да понесат наказателна отговорност по казуса. Оказа се, че все още няма яснота дали срещу Сидеров ще има обвинения и по други случаи като боя пред джамията през 2011 година, но Цацаров е разпоредил и по тях да има решение.

Припомняме, че вчера Софийска градска прокуратура внесе обвинителния акт срещу Волен Сидеров. Лидерът на „Атака" е обвинен за това че на 6 януари тази година, на борда на самолет, изпълняващ полет от София за Варна, в условия на продължавано престъпление е извършил три противозаконни деяния - хулиганско поведение, обида и нападение срещу орган на реда.

Бойко Борисов и разследването за екзотичните полети на “Авиоотряд 28”

Главният прокурор даде да се разбере, че ще има още обвиняеми по разследванията за цивилните и военните полети в мандата на ГЕРБ. По тези дела се търсят и поръчителите, каза той и допълни: „Работи се по линия на това не просто кой е нарушавал действащите регламенти, но и кой е изисквал извършването на тези нарушения. За да използваш такси, първо трябва да го поръчаш, то няма да дойде само.“

Сотир Цацаров не пожела да се ангажира с конкретен отговор на въпроса дали обвинение ще има срещу бившия министър-председател Бойко Борисов, но каза, че работата продължава и че в скоро време ще има резултати. Бойко Борисов е “важна фигура” в разследването за екзотичните полети на “Авиоотряд 28” по време на управлението на ГЕРБ, заяви Цацаров и даде да се разбере, че подобно развитие е напълно възможно. Главният прокурор обясни, че ще има обвинения и по делото за полетите на Борисов с военната авиация.

Преди 2 седмици прокуратурата обвини бившия шеф на "Авиоотряд 28" Пенчо Пенчев заради полетите по времето на правителството на ГЕРБ и служебния кабинет на Марин Райков. Пенчев бе обвинен в длъжностно престъпление заради това, че от ноември 2009-та до юни 2013-та е издавал заповеди за полети в услуга на хора, които са извън предвидените по закон.

Проверки на делата за корупция във всички прокуратури

Сотир Цацаров е разпоредил и проверка на всички дела за корупция във всички прокуратури, защото имало случаи на дела, които са "престояли, без каквото и да е движение, дори без да е назначена формална проверка по тях от порядъка на три до седем месеца."

По думите му "има дела срещу доста крупни фигури от местен мащаб – кметове на морски общини, както има и сигнали на ДАНС, които са касаели корупционно поведение и които в определени прокуратури са престояли.“

Цацаров съобщи, че до края на месеца ще бъдат представени пълни данни за длъжностите на лицата, спрямо които има образувани такива производства.

Цацаров коментира и новата информация, появила се около атентата в Сарафово. Според него всички досегашни информации за произхода на атентатора на летището в Бургас не са кой знае колко близо до истината. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове