Last news in Fakti

14 Април, 2014 15:00 979 2

Ангел Найденов поиска по-силно присъствие на НАТО в региона

  • ангел найденов-
  • военната академия "г. с. раковски"-
  • нато

Министърът на отбраната заяви това по време на честването на 102-годишнината на Военната академия

Ангел Найденов поиска по-силно присъствие на НАТО в региона - 1
Снимка: БТА

Днес отбелязваме огромното значение на Военната академия „Г. С. Раковски“ като национална военна институция, която в продължение на повече от век е в основата на обучението и предоставянето на висококвалифицирани кадри за системата на отбраната и е основно средище за научни изследвания по въпросите на националната сигурност. Това заяви министърът на отбраната Ангел Найденов по време на тържественото честване на 102-годишнината от създаването на висшето учебно заведение и отбелязването на патронния му празник.

„Военната академия е утвърдена институция, която през цялата своя история достойно отстоява ролята си на национален център на военното образование и наука, и генератор на нови идеи в стратегическата култура“, каза министър Найденов и подчерта, че академията е претърпяла своите моменти на трансформация паралелно с протичащите промени в средата за сигурност.

Министърът на отбраната изтъкна, че тази година е белязана  и от друго значимо събитие – 10 години от присъединяването на България към НАТО, което ни дава възможност да направим своята оценка през призмата на изминалото време и в контекста на ситуацията в Крим и военно-политическата криза в Украйна. „Колективната отбрана следва да се разглежда като засилване на възпиращия потенциал на Алианса“, заяви министър Найденов.

Той обясни, че това може да се постигне чрез възможно изнесено напред разположение на силите, преразглеждане на географското разположение на командната структура на НАТО, провеждането на мащабни учения с видимо присъствие на личен състав и техника на партньорите от НАТО и разработване на нови планове за извънредни ситуации, които да покриват нови територии.

Найденов заяви категорична позиция, че Югоизточна Европа, Балканите и Черноморският регион, предвид на тяхната близост до региони с кризи и конфликти, заслужават специално внимание. „Морската сигурност, контролът, наблюдението и охраната на териториалните води и въздушното пространство са особено важни за страната ни и за региона“, подчерта министър Найденов и допълни, че страните-членки на НАТО предприемат редица стъпки в това отношение, но тези усилия, в условията на днешната криза, следва да са част от цялостната политика на НАТО.

Министърът на отбраната заяви, че провеждащият се Преглед на структурата на Въоръжените сили цели развиване на вече постигнатото при изграждането на отбранителни способности съгласно стандартите на НАТО и ЕС. „Ще търсим качествена трансформация, а не съкращаване на личен състав, каквато беше практиката досега“, увери министър Найденов и подчерта, че предстоящите промени ще поставят на изпитание способностите за адаптация и на военно-образователната система. „Изказвам дълбоката си увереност, че добрите традиции и практики, които установи академията, ще продължат с мощен и модерен импулс в бъдещето“, обобщи в заключение министър Найденов.

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов поздрави присъстващите от името на висшето военно ръководство и заяви, че военната академия е призната и утвърдена институция със славна история, настояще и бъдеще и най-важният фактор за това са хората.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев изпрати поздравителен адрес, в който се казва: „Изразявам дълбокото си уважение и признание към всеотдайния труд на целия личен състав на най-старото висше военно училище в България“.

По повод празника на Военна академия „Г. С. Раковски“ министърът на отбраната Ангел Найденов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов отличиха с грамоти и предметни награди  офицери и цивилни служители за проявен висок професионализъм и принос за утвърждаване  на авторитета на академията като национална военна институция за висше образование, квалификация и научни изследвания по въпросите на националната сигурност и отбрана. Награди бяха връчени и от началника на  академията  комодор  Димитър Ангелов.

На събитието присъстваха командири на войскови формирования, аташета по отбраната, акредитирани в България, представители на военно-патриотични и родолюбиви съюзи и още много гости.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    4 0 Отговор
    А турски /натовски/ войски не искате ли? Ердоган веднага ще ви ги прати...

    Коментиран от #2

  • 2 Taff Shitt

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Монго":

    Неее, п....лите дето са на власт си мечтаят за колосален гей-парад!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове