Мерки за безопасност след наводнение

Спазването им би снижило риска от възникване на хранителни отравяния или заразни заболявания

Публикувана: 23 Юни, 2014 16:04
0 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2379
Мерки за безопасност след наводнение
Снимка: БТА
ШРИФТ ПЕЧАТ

Проливните дъждове през последните дни предизвикаха  наводнения в определени населени места на територията на цялата страна. Това води до опасност от заразяване на питейната вода и хранителните продукти, както и до замърсяване на битовата и производствена среда с тиня, отточни води, органични отпадъци и др.

В тази ситуация се понижават стандартите на личната и обществена хигиена. Всички тези фактори могат да доведат до възникване  на здравно – хигиенни неблагополучия, хранителни отравяния и епидемични взривове.

Хората често не са подготвени за подобни бедствени ситуации. Това налага необходимостта те да бъдат предварително информирани за най – важните профилактични мероприятия, които биха свели до минимум потенциалния здравен риск, съобщават от Община Варна.

При влошаване качествата на питейната вода да се използва преварена или фабрично бутилирана вода.

Да не се ползва водата от местни водоизточници (кладенци, бунари) до овладяване на бедственото положение. Използването им трябва да става след извършване на щателна дезинфекция, както на водата в тях, така и на съдовете за изчерпването й.

Да се поддържа стриктна лична хигиена (миене на ръцете  преди хранене и след ползване на санитарния възел ).

При наводняване на помещения в домакинствата, да се организира почистването и дезинфекцирането им.

Да се извърши щателно почистване и дезинфекция на съдовете и изваряване на приборите за хранене.

Да не се използват хранителни продукти, които са съхранявани в наводнените   помещения.

След наводнения съществува опасност от възникване на заразни заболявания. При поява на симптоми, като: температура, отпадналост, болки в мускулите, обриви, жълтеница, диария, гадене, повръщане и др., да се потърси своевременно медицинска помощ и да не се прибягва до самолечение.

При хора, преживели стресови ситуации могат да се появят промени в емоционалното им състояние (фобии, депресия, връщане на спомени от бедственото положение). Могат да се появят и нервно – вегетативни смущения, като: зачервяване на лицето, сърцебиене, изпотяване, студени крайници и др. При възникване на такива оплаквания е необходимо да се направи консултация с психолог или психиатър, с цел превенция на по - тежки психични  отклонения.

При нанесени щети в хранителни обекти (търговски, складове и предприятия за производство на храни и др.), да се уведомява незабавно съответната Районна здравна инспекция и Българска агенция по безопасност на храните за последващ оглед на място и вземане на съответни мерки за предотвратяване на хранителни заболявания.

По отношение на храните е необходимо да се спазват следните мерки:

Да се унищожат следните храни, засегнати от наводненията - месо, месни продукти, мляко, млечни продукти, риба и яйца; отворени консерви или опаковки с храни; домашно консервирани храни; всички храни в картонена, хартиена или целофанова опаковка или обвити с фолио; подправки, кафе, какао и други подобни опаковани в метални кутии; всички консерви с увредена опаковка, както и бутилираните напитки и храни, в опаковки затворени с капачки или запушалки.

Пресните плодове и зеленчуците, залети от наводненията, да се консумират при следните условия - картофи, моркови, ябълки и други твърди плодове, трябва да се измиват щателно, да се обелят и да се консумират след преминаване на топлинна обработка; цитросовите плодове трябва да се измиват щателно и да се обелват преди консумация; да не се консумират залети листни зеленчуци, както и на такива с увредена повърхност.

Стерилизираните консерви, засегнати от наводненията, могат да се използват при спазване на следната процедура - премахват се хартиените етикети; опаковките се измиват щателно с четка, топла вода и миещ препарат, след което се дезинфекцират с дезинфекционен разтвор и се изплакват с чиста вода; изсушават се преди отваряне или съхранение; поставят се етикети с изписана дата на трайност.
Препоръчва се преди консумация консервираната храна да се доведе до завиране.

Да се извърши изгребване на тинята и наносите от засегнатите площи:

Да се извърши почистване и саниране (механично измиване и дезинфекция) на всички залети помещения.

Предприемането на мерки по отношение на засегнатите от наводненията прибори, посуда и инвентар, е в зависимост от материала, от който са изработени: изработените от порести материали, като дърво, пластмаси, каучук и еластомери, както и тези с нарушена повърхност, да се унищожат и да не се допускат за употреба; изработените от метал, порцелан, керамика или стъкло, да се подложат на щателно измиване с четка, топла вода и миещ препарат, след което да се дезинфекцират чрез изваряване за 10 минути или потапяне в дезинфекционен разтвор;

Спазването на тези мерки би снижило риска от възникване на хранителни отравяния или заразни заболявания.

България

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Вежди Рашидов
Думи на министъра на културата пред Нова телевизия относно номинацията на ГЕРБ за президентските избори в лицето на Цецка Цачева
Президентът трябва да е умен човек, а не сладур"

Още бисери