21 Декември, 2005 00:00 1 082 0

46 фирми искат да наемат помещения в казарми край Симитли

  • бъдат-
  • фирма-
  • симитли-
  • търговско-
  • фирми-
  • бившето военно поделение
46 фирми български и чужди фирми проявяват интерес да наемат площи в бъдещата търговско-промишлена зона в Симитли, съобщи за "Монитор" кметът на общината Апостол Апостолов.

Преди време, заедно с Разград, спечелихме проект по програма ФАР за конверсия на неизползвани военни обекти, каза градоначалникът на пиринското градче. Идеята е на тяхно място да се изградят търговско-промишлени зони. Условието бе да се намери препитание за повечето съкратени военни от закритите поделения. Вече са направени са всички предпроектни проучвания за обекта. Конкурсът за тях бе спечелен от белгийската фирма "Камсакс".

Сега предстои да се разработи конкретният проект, съобщи кметът на Симитли. Това не можа да бъде направено бързо, защото имаше забавяне по прехвърляне на собствеността на бившите казармени райони на общината.

Сега очакваме до края на годината министерството на регионалното развитие да проведе търг за избор на фирма-изпълнител на проекта, каза още Апостолов. За целта вече са отпуснати 2 млн. лв. Ще бъдат разрушени по-голяма част от старите сгради в бившето военно поделение и на тяхно място ще се изградят нови промишлени халета. Зданията, които са в по-добро състояние, ще бъдат санирани и във всички помещения ще бъдат прокарани съвременни комуникации. Предвижда се в търговско-промишлената зона да бъдат открити и увеселителни паркове за деца, спортни площадки, бензиностанция и заведения.

От община Симитли уточниха, че вече има подадени оферти и конкретни искания за наемане на площи. Благоевградска фирма иска да използва част от терена за център за организиране на шофьорски курсове. Няколко гръцки предприемачи вече са поискали информация за помещения, подходящи за шивашки цехове. Испанска фирма проучва възможностите за започване на производство на полилеи. Бизнесмен от областния център е поискал да наеме халета за два цеха - колбасарски и консервен, както и за мандра. Той иска и терен от около 5 дка, върху който да изгради кравеферма, а също така и други 20 дка от прилежащия район на бившето военно поделение за паша на животните. Други фирми от страната искат да отварят в зоната край Симитли ресторант за бързо хранене, сладкарски цех, склад за строителни материали.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА