Last news in Fakti

11 Януари, 2006 00:00 580 0

Новите хотели натиснаха цените в Централна Европа

  • revpar-
  • европа-
  • източна-
  • прага-
  • будапеща-
  • заради-
  • хотели-
  • туристите-
  • години-
  • делойт-
  • страни-
  • процента-
  • средната-
  • индекса-
  • източна европа-
  • през 2003
Приемането на страните от Централна и Източна Европа в ЕС ще промени динамиката в туристическата индустрия в Европа, прогнозира неотдавна "Делойт и Туш". Според Световния съвет по туризъм (WTTC) новите страни-членки на ЕС ще генерират допълнително $54.6 млрд. брутен вътрешен продукт (БВП) от туризъм и ще създадат нови 3 млн. работни места. Очаква се в това отношение Чехия и Унгария да се окажат най-печеливши от присъединяването си в ЕС.

От 2001 г. насам осемте новоприети в ЕС централно- и източноевропейски държави всяка година отчитат спад в приходите от наличните хотелски стаи (revPAR). Между 2001 и 2003 г. revPAR падна с 28.3 процента. По данни на изследването на "Делойт HotelBenchmark Survey" това е двойно по-голям спад в сравнение със същия период за страните от еврозоната. Обяснението е, че през последните три години средните цени на хотелските стаи бяха намалени в резултат на политиката за свиване на цените, за да се увеличи посещаемостта. През 2003 г. средната цена на хотелска стая в новоприетите страни от ЕС е 83 евро - около 20 процента по-ниска от средната за еврозоната.

Най-голям спад в индекса регистрира Варшава. От 2001 г. той се е понижил с рекордните 70% и през 2003 г. средната цена на хотелска стая в полската столица е 53 евро, макар по традиция Варшава да държеше по-високи тарифи в сравнение с останалите водещи европейски градове. От 1999 до 2003 г. туристите в Полша са намалели с 25.6 процента. Резултатите от първата половина на 2004 г. само потвърждават тази тенденция.

За сметка на това индексът в Рига успя да се върне до нивото от 2001 г. През 2003 г. revPAR за града е 40 евро. Столицата на Латвия определено се възползва от силното икономическо развитие на страната като цяло. Освен това градът не бе изложен на ценовия натиск заради увеличаващия се брой хотели и стаи - тенденция, характерна за почти всички страни в Източна Европа.

Между 2001 и 2003 г. Прага и Будапеща регистрираха двуцифрени спадове в индекса revPAR - съответно 26% и 19%. И в двата града бяха построени много нови хотели през последните няколко години, което изложи на натиск цените. Бумът в строителството (1998-2004) създаде 4800 нови хотелски стаи на туристическия пазар в Будапеща. Заради тежките наводнения от 2002 г. много от хотелите в Прага затвориха. В първата половина на 2004 г. обаче Прага и Будапеща отчетоха ръст съответно с 30 и с 14.5 на сто на индекса revPAR, като и двете столици бяха облагодетелствани от нарастването на корпоративното търсене в навечерието на приемането им в ЕС на 1 май 2004 г. Прага и Будапеща отчитат и повишен интерес от страна на туристите заради бурното развитие на нискобюджетните авиокомпании в Източна Европа.Според "Делойт и Туш" може да се очакват добри резултати за хотелиерите поради увеличение на туристите в Източна Европа и особено в новите членки на ЕС през следващите години, което се обуславя от ниските цени в хотелите, по-ниската цена на живота в тези държави, увеличаването на маршрутите на нискобюджетните авиокомпании и поддържане на скъпото евро.


Петзвездни хотели в сравними със София дестинации

Белград 3

Букурещ 4

Загреб 3

Киев 2

София 5


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА