Last news in Fakti

1 Февруари, 2006 00:00 1 102 0

"Британското" село Кошарица

  • кошарица-
  • всички-
  • съседи-
  • около-
  • години-
  • британска
Село Кошарица, на хвърлей място от Слънчев бряг. Сгушено в най-източните склонове на Стара планина, само на 3-4 километра от морския бряг, в последните години във и около Кошарица вече се оформя цяла британска колония. Засега все още има обширна зелена площ, която дели селото от курорта, но по склоновете на планината в момента с бясна скорост се оформя т. нар. български Бевърли Хилс. За няколко месеца тук изникна цяла плеяда луксозни вили и хотели, които сформират своеобразен квартал. Това място носи името Бадемови хълмове, но само след година-две няма да отговаря на действителността. От цялата бадемова гора, съществувала доскоро, сега са останали само 20 дка, чиито дни също са преброени. Терените са разпродадени, а новите собственици секат и инвестират в строителство.До преди три-четири години в Кошарица постоянно са живеели около десетина семейства и всички се познавали, разказва Георги Карагьозов, един от местните. "Сега не само че не познавам всички, но и приказката си вече не мога да кажа с тях, защото не им знам езика - половината ми комшии са чужденци", казва той. От едната страна на къщата съседи са му британци, от другата - немци.

Първите чужденци в Кошарица са се появили в началото на XXI век. Местните очаквали те да си купят къща и да идват само през лятото. Чужденците обаче не само останали по бадемовите хълмове, но дори за първата си Нова година у нас се събрали да празнуват заедно с българските си съседи. Така за първи път на новогодишната трапеза се появил ябълков пай, направен от британска баба.

Макар да не говори английски, семейството на Георги Карагьозов се е сближило с Франк Томпсън и съпругата му Сю. Инициатори на запознанството били британците. Един ден те просто се появили на входната врата на Карагьозови с 5-килограмова торба кучешка храна и няколко щафети салам и заявили, че носят подарък за кучето, защото забелязали, че ще си има потомство. До този момент Карагьозови дори не обърнали внимание, че дворната им любимка е напълняла. Сю дотолкова си харесала кучето, че българите й го подарили и то сега спи на едно легло с новата си британска стопанка.

Англичаните край Кошарица са вече 18 семейства, а новозаселилите се немски фамилии - засега само 3. За нула време всички се научили да играят ръченица и проявили вкус към всички български ястия.

Първият от новите комплекси край Кошарица е от 5 двуфамилни къщи с обща ограда, асфалтови алеи и плувен басейн. 4 от тях са купени от ирландци. В непосредствена близост е друг комплекс от 20 двуфамилни сгради, а в най-голяма близост до Слънчев бряг се издига ново селище с още 40 къщи.

Малкълм Хил е висок синеок мъж, на около 60 години. Дошъл е в Кошарица от гр. Лаут. Твърди, че всичко му харесва - хората, кухнята, шопската салата, ракията. Въобще не съжалява, че е останал в България. Обиколил е цялата ни страна, стигнал е до Пловдив, връх Шипка, до река Велека, но в Кошарица му харесва най-много. Твърди, че му е много удобно да живее тук - морето е на 5 минути, бургаското летище в Сарафово - на половин час. "Дано само не построят някоя висока сграда, която да ми развали красивия изглед към морето", опасява се той. Съседи на Хил са семейство Маргарет и Майкъл Мелоу. Те са от Кливланд. Майкъл си прави работилница в новозакупената къща, за да се отдаде на хобито си - дърводелство. Маргарет пък не спира да хвали България. "Всичко тук е супер", казва с усмивка тя и описва колко били слънчеви дните и колко вкусни - нашите плодове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА