Last news in Fakti

1 Февруари, 2006 00:00 1 519 0

9 милиона евро инвестират в завод за сандвич-панели в Плевен

  • панели-
  • които-
  • плевен-
  • сандвич-
  • сгради-
  • изолационни-
  • жилищни-
  • компанията-
  • метехно-
  • милиона-
  • строителство-
  • подходящи
Световният лидер за производство на т.н. "сандвич панели" започна строителство на завод в Плевен, който ще задоволява пазара на балканските страни.

Международната компания "Метехно", със седалище в Милано (Италия), инвестира между 8 и 9 милиона евро и пуска първата производствена линия през ноември с капацитет 2 милиона кв. метра пенополиоретанови панели. Това съобщи вчера в Плевен президентът на компанията Маурицио Моранди. Той уточни, че в първия етап от проекта ще бъдат ангажирани 50-60 човека.

Италианските инвеститори са взели терен от 22 декара, като 10 от тях ще застроят в района на плевенската фирма "Етерна". Моранди отбеляза, че са проучили икономическата среда в България и смятат, че инвестицията в нашата страна ще бъде добра, защото има подходящи географски, икономически и социални дадености в Плевен, които гарантират развитието й. Имаме и много добри български партньори, вече сме в напреднала фаза при осъществяването на проекта, допълни президентът на компанията.

Италианските бизнесмени бяха приети от председателя на общинския съвет в града Георг Спартански. Пред него те посочиха, че групата "Метехно" има 26 производствени дружества в 15 държави по света, българското е 16-то поред. Те са основният производител на строителните плоскости в западната, централната и южната част на Европа. Имат производствени фирми в САЩ, Куба, Колумбия, Китай, Шри Ланка, Тайланд и Виетнам. Започват строителство на мощности в Индия. Тяхна технологична линия е инсталирана в Австралия. Основното им производство са т.нар. "сандвич панели" (два слоя плоскости, между които има изолиращи материали).

Този тип панели се използват предимно за индустриални сгради. "Метехно" произвеждат и секционни врати за жилищни и индустриални цели, гаражни врати, покриви за обществени и жилищни сгради, както и преградни стени. Корпорацията произвежда и сглобяеми къщи. Имат мобилни производства, които са подходящи и за военни цели. Компанията е най-големият производител в света в тази производствена сфера - пуска на пазара около 43-44 милиона квадратни метра панели годишно. След пускане в експлоатация на предприятието в Плевен, неговата продукция ще се изнася и в съседните страни.

Полиоретановите сандвич-панели досега се внасяха основно от Гърция и Турция, обясни инж. Йордан Николов, председател на Българската асоциация за изолации в строителството. Те имат добри изолационни качества, но са подходящи главно за промишлено строителство. Недостатъкът им е, че по-трудно се прилагат за жилищни сгради, защото не позволяват гъвкавост на архитектурните решения.

Преди 1990 г. изолационни сандвич-панели са се произвеждали в бившето ДСО "Метални конструкции". След това производството замира и започва импортът от чужбина. Полиоретанът е известен с добрите си изолационни качества. Не случайно дограмите за т.нар. пасивни къщи са пълни с този материал. Другото предимство на елементите, в които той се използва като изолатор, е малкото им тегло. Обикновено то варира около 2 кг. на кв. м, което от една страна улеснява монтажът им, а от друга дава възможност те да се правят с по-голяма площ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА