Last news in Fakti

10 Февруари, 2006 00:00 1 240 0

"Орхидея" ще строи търговски комплекс във Варна

  • орхидея-
  • комплекс-
  • компанията-
  • предлагане-
  • развитие-
  • намира-
  • изгради-
  • около-
  • близост-
  • млн евро-
  • лондонската фондова борса
Регистрираната на Каймановите острови компания "Орхидея" (Orchid Developments Limited) възнамерява да изгради търговски и административен комплекс във Варна, съобщи информационната система към Лондонската фондова борса. Очакванията на "Орхидея" са, че изграждането на целия комплекс ще струва около 65 млн. евро. Той ще разполага с обща разгъната застроена площ от около 60 хил. кв.м. Парцелът, на който ще се изгради, е с площ от 26 хил. кв.м и се намира в централната част на крайморския град. В близост до него е централната автогара. Разположението на парцела е изключително и дава широки възможности за развитие, каза изпълнителният директор на "Орхидея" Гай Мейохас, цитиран от информационната система.

"Орхидея" преди ден обяви, че вече официално е приключила сделката за закупуването на земята. Договорът е за около 12.7 млн. евро. Закупеният парцел има разрешително за строеж на търговски и административни постройки.

Пазарът на недвижими имоти в България има много потенциал за бъдещо развитие, особено с предстоящото присъединяване на страната към Европейския съюз, каза още Мейохас. По думите му той ще се разраства още повече през следващите няколко години.

Другият мащабен проект, с който инвестиционният фонд се занимава у нас, е изграждащият се в момента жилищен комплекс в столицата. Той ще се казва "Оркид хилс" (Хълмове на орхидеите) и се очаква да бъде завършен до края на тази година, обясниха от компанията. Той се намира в близост до "Симеоновско шосе" и Студентски град. По данни от проспекта за първично публично предлагане на акциите на дружеството общата площ на апартаментите е над 15 хил. кв.м. Освен жилищния комплекс компанията предвижда да изгради две офис сгради в София. Едната е 10-етажна, разположена на Цариградско шосе, с обща площ от над 17 хил. кв.м. Другата сграда ще се намира в близост до летището (на бул. "Христофор Колумб").

Площта на сградата ще е над 11 хил. кв.м. Компанията обмисля и варианти за строителството на подобен жилищен комплекс и във Варна. Средствата по проектите на "Орхидея" в България се осигуряват от публичното предлагане на акции от "Орхидея" на алтернативния пазар на Лондонската фондова борса и заем от Европейската банка за възстановяване и развитие. Първичното публично предлагане донесе на компанията близо 30 млн. евро, показват данните от пазара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА