Last news in Fakti

20 Февруари, 2006 00:00 561 0

Дружествата за имоти продължават да набират капитал през борсата

  • капитала-
  • увеличението-
  • дружеството-
  • увеличение-
  • права-
  • стойност-
  • стана-
  • земеделска-
  • емисионна-
  • дружества-
  • седмицата-
  • през седмицата-
  • емисионна стойност
Новините за увеличения на капитала при някои дружества със специална инвестиционна цел, инвестиращи в имоти, бяха сред основните акценти, които приковаха инвеститорския интерес през изминалата седмица.

Комисията за финансов надзор вписа акциите от увеличението на капитала на три дружества - „Куантум дивелопмънтс”, “Интеркапитал пропърти дивелопмънт” и "Парк". При първите две новите книжа са от първоначалното задължително увеличение, а при третото те са в резултат от второто увеличение от 650 хил. на 5.2 млн. лв. чрез издаване на нови 4.550 млн. акции с номинална стойност 1 лв. и емисионна стойност 1.02 лв. всяка.

През седмицата започна и първоначалното увеличение на капитала на едно от най-младите дружества у нас - "Булленд инвестмънтс". Капиталът му ще бъде увеличен от 500 хил. на 1 млн. лв., като е избран интересен начин за увеличението. Дружеството предлага 500 хил. права, като срещу всяко право ще се записва една акция с емисионна стойност 1 лв. На първата дата от аукциона - 15 февруари, бяха предложени 100 000 права. Непродадените се предлагат на следващите дни, като на четвъртия, петия, шестия и седмия работен ден инвестиционният посредник по продажбата добавя по 100 000 нови права към броя на непродадените от предходните дни, ако има такива. В първия ден от аукциона бяха продадени 93.9 хил. права, или близо 19% от общото количество. "Булленд" ще инвестира в земеделска земя, с което става третото дружество с такава стратегия след "Елана фонд за земеделска земя" и "Адванс терафонд". Последното също предстои да увеличава капитала си. Решението е взето от съвета на директорите и е внесено за одобрение от Комисията за финансов надзор, стана ясно през седмицата. Намеренията са капиталът на дружеството да бъде увеличен двойно - от 11.05 млн. на 22.1 млн. лв. За тази цел ще бъдат издадени 11.050 млн. права, срещу всяко от които ще може да се записва по една акция с емисионна стойност 1.20 лв. Това ще стане възможно обаче, ако регулаторният орган одобри проспекта за увеличението.

От "Елана фонд за земеделска земя" също заявиха, че предвиждат увеличение на капитала, но не пожелаха да уточнят кога точно ще стане това. Досега набраните средства от 23.5 млн. лв. обаче е предвидено да бъдат усвоени до края на юни и тогава дружеството да притежава общо 120 хил. дка земя.

"Актив пропъртис" АДСИЦ пък показа, че вече активно усвоява набраните средства от увеличението си на капитала. През седмицата стана ясно, че е закупило административно-производствена сграда с прилежащия й имот в индустриалната зона на Пловдив, като цената на сделката е 751 хил. лв. Дружеството е закупило и четири парцела с обща площ 27 хил. кв.м близо до града. При второто си увеличение на капитала той стана от 650 хил. на 5.2 млн. лв. То приключи успешно в началото на февруари.

При увеличението настъпиха и промени в акционерната структура на дружеството. "София Франс ауто" вече е един от големите акционери, след като притежава 28.4%. "ПТ холдинг", който беше сред учредителите, държи 22.22%, изпълнителният директор Дилян Панев държи пряко 5% и общо 7% чрез свързани лица. Като акционер в дружеството с 2.88% след увеличението влезе и пловдивското дружество "Анди-Л" ЕООД.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА