Last news in Fakti

23 Февруари, 2006 00:00 733 0

Риск от загуба на жилището, ако се сдружим със съседите

  • етажната-
  • собственост-
  • българия-
  • юридическо-
  • блоковете-
  • етажната собственост-
  • юридическо лице
Етажната собственост да не бъде юридическо лице, а собствениците в блоковете да се сдружават само по желание. Около това становище, но по различни подбуди се обединиха вчера част от организациите, участвали в дебат по проектозакона за етажната собственост.

Ако етажната собственост се превърне в юридическо лице, само управителният съвет ще взима решение за сключване на договор за саниране срещу ипотекирането на цялата сграда, в това число и на собственици на апартаменти, които не желаят обновяване. Това води до опасност от загуба на собствеността на жилището, смятат от Гражданското сдружение срещу корупцията и незаконното строителство. Председателят му Стоил Сотиров препоръча сдружаването на собствениците да се третира в отделна глава.

Според сдружението не трябва да се допуска трансформация на етажната собственост в юридическо лице и заради престъпността. И досега много от подписите на съседите при преустройства бяха фалшифицирани, а съдебното оспорване е дълго и скъпо.

"За" доброволно регулиране на отношенията се обяви и Таня Косева от Американската търговска камара в България. По думите й това ще стане доста трудно в България, защото в един и същ блок в България живеят хора с различен социален статус. Нищо обаче не пречи купувачите на жилища в блоковете да бъдат задължавани при сключване на сделката да приемат вътрешния правилник за входа, каквато практика се прилага в някои западни държави. Зам.-министър Калин Рогачев обеща бележките да бъдат включени в поправения текст на проектозакона.

Единственият, пожелал по-строг режим в блоковете, се оказа зам.-кметът на столичния район "Младост" Петко Петков. По думите му "правилото на моркова вместо на тоягата" надали щяло да проработи. Личният му опит показвал, че от 1300 домсъвета в столичния квартал тези, които си управляват грамотно собствеността се броели на пръсти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА