27 Февруари, 2006 00:00 786 0

Още рестрикции за ипотечните кредити от 1 април

  • банките-
  • наредба-
  • заеми-
  • ипотечните-
  • капиталовата-
  • адекватност-
  • кредити-
  • банки-
  • облигации-
  • които-
  • промяна-
  • стойността-
  • банка-
  • тегло-
  • имота-
  • година-
  • тъй като-
  • капиталовата адекватност-
  • ипотечните кредити-
  • дългови ценни книжа-
  • други дългови ценни
От 1 април влизат най-новите рестрикции на Българската народна банка (БНБ) по отношение на едни от най-търсените банкови продукти в последно време - ипотечните кредити. В петък на свое заседание управителният съвет на БНБ прие изменение в наредба №8 за капиталовата адекватност на банките. Съгласно промяната ипотечните заеми ще се отчитат като активи с 50% рисково тегло, когато банките финансират до 50% от стойността на ипотекирания имот вместо досегашните 70%. След влизането в сила от 1 април 2006 г. на измененията в наредба №8 в случаите, когато банките са кредитирали повече от 50% от стойността на ипотекирания имот, ще се третират със 100% рисково тегло.

Върху пазара на ипотечни кредити тези изменения ще се отразят най-вероятно с въвеждане на изискване за задължително самоучастие при някои от банките. В момента няколко институции предлагат заем, който да покрива 100% от цената на имота. Подобни кредитни продукти най-вероятно ще останат в историята.

Миналата година бе въведено изискването банките да могат да отпускат заеми без допълнителни утежнения до 70% от цената на имота. Това не доведе до съществени отражения върху пазара, тъй като и до този момент повечето институции и бездруго отпускат около 70-80% от оценката. След като обаче влезе в сила новата рестрикция, гражданите трябва да участват в покупката на жилище минимум с 50% собствени средства или заемът им да се оскъпи. Това със сигурност ще отреже част от потенциалните кредитополучатели на ипотечни заеми. Промените в осмата наредба за капиталовата адекватност на банките означават, че за да продължат да кредитират над 50% от оценката на жилището, те ще трябва да разполагат с двойно повече капитал, отколкото досега им е бил нужен за тази цел, тъй като след минаването на границата от 50% рисковото тегло от 50 на сто се удвоява, обясниха банкови експерти. Положението не е чак толкова мрачно, тъй като дори и кредитът да надхвърля първоначално 50% от стойността на имота, след две-три години с погасяването заемът ще се върне в лимита и отново ще бъде класифициран с риск от 50%. Въвеждането на ограничението пък за банките ще доведе до намаляване на капиталовата им адекватност - един от показателите, които БНБ следи, и явно цели да ограничи кредитирането на сделките с имоти. Освен това може да се очаква, че ще има банки, които ще продължат да кредитират, без да утежняват условията си, тъй като имат достатъчно апетит към този сегмент и достатъчно капитал, за да устоят на рестрикцията.

С друга промяна в наредба №21 за задължителните минимални резерви се разширява понятието “кредит”, използвано при формиране на условията за определяне размера на допълнителните резерви. В портфейла на банките като заеми ще се считат всички облигации и други дългови ценни книжа, придобити от тях след 31 декември 2005 г. Изключение правят облигации и други дългови ценни книжа, които са издадени или гарантирани от държави, централни или местни банки или от лица, чийто последен кредитен рейтинг е не по-нисък от Baa3 по Moody’s или от BBB- по Standard&Poor’s или по Fitch. Целта на тази промяна е да се пресече порочната практика, по която някои банки заобикалят сега действащите кредитни ограничения. Схемата е проста: вместо една банка да отпусне пряк кредит на фирма, съветва дружеството да емитира облигации, а банката поема ангажимента да ги изкупи. Така фирмата получава нужното финансиране, а кредитният портфейл на банката не расте и тя не попада под рестрикциите на БНБ.

Промяна е претърпяла и наредба №9 за оценка и класификация на рисковите експозиции на банките и за формиране на провизии за загуби от обезценка, като е уеднаквена дефиницията за “банкова гаранция” с определената в наредба №8 за капиталовата адекватност на банките, съобщиха от БНБ. На банките ще бъде препоръчано също да избягват клиенти, чийто доход на член от домакинството пада под 100 лева, след като си платят погасителната вноска.

През последните две години ипотечните кредити се превърнаха в шлагер за банковия сектор. За изминалите двадесет и четири месеца те отбелязаха постоянен ръст от над 100% на годишна база. В края на 2003 г. у нас имаше 400 млн. лв. заеми за жилище, година по-късно те се увеличиха на 1 млрд. лв. В края на миналата година ипотечните кредити преминаха границата от 2 млрд. лв. Статистиката на централната банка обаче ясно сочи, че делът на проблемните заеми сред кредитите за граждани през 2005 г. се е увеличил с около три пъти. Ако в края на 2004 г. едва 2.34% от ипотечните са били такива, 12 месеца по-късно този дял скача до 7.43 на сто.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА