Last news in Fakti

28 Февруари, 2006 00:00 570 0

Регистърът премахва посредниците в бранша

  • закон-
  • строителството-
  • фирми-
  • христов-
  • строителни-
  • държавата-
  • подготвения-
  • строителните-
  • регистър-
  • инж христов-
  • строителните фирми
Законът за създаване на професионален строителен регистър няма да елиминира нито една действаща строителна фирма от пазара, той само ще съкрати веригата от посредници между инвеститора и строителя. Това заяви изпълнителният директор на несебърското строително дружество "ХИТ-А" инж. Христо Христов по повод предстоящото приемане на новия закон от кабинета. Проектът предвижда да бъде учредена Камара на строителите в България и тя да води професионалния регистър на строителните фирми.

По данни от Търговския регистър строителните фирми у нас са около 20 500. Голям процент от тях обаче са посредници в сферата на строителството, които не отговарят на условията за регистрация по подготвения закон, обясни инж. Христов. Според него държавата трябва да въведе ясни правила и контрол върху строителството и това може да стане с подготвения от министерството на регионалното развитие закон за регистрация на строителните фирми. Той защитава интересите както на инвеститори и строители, така и на цялото общество, предпазва потребителя от некачествено строителство и от некоректни строителни фирми. Ако приемането на закона се провали, то значи някой има интерес от хаоса в строителството, допълни инж. Христов.

Конкуренцията е най-добрият регулатор на строителния пазар, но държавата не може да абдикира от своята роля. Очакваме този закон повече от десет години, каза още несебърският предприемач, който е член и на Българската строителна камара.Според него обаче, вече се усеща дефицит на квалифицирани строителни работници в България и този проблем все повече ще се изостря със затягането на контрола върху строителството. Проблемът с кадрите ще се задълбочи и с подготвения закон, затова държавата трябва да въведе облекчен режим за издаване на работни визи за строителни работници от чужбина и други механизми за създаване и привличане на кадри в този бързо развиващ се и перспективен отрасъл на икономиката ни, препоръча инж. Христов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА