Last news in Fakti

6 Март, 2006 00:00 700 0

Венеция продава ценни дворци

  • венеция-
  • местните-
  • бъдат-
  • дворците-
  • търгът
Властите в италианския град Венеция са обявили за продажба 13 исторически дворци и вили, разположени на едни от най-желаните места на планетата - край Канале Гранде, на Лидо или на остров Мурано, писа в. „Обзървър“. Търгът е част от по-широка кампания на италианското правителство, имаща за цел да използва по-добре огромното наследство от исторически сгради на страната. Очакванията са дворците да бъдат продадени за около 150 млн. евро.

Аукционът обаче се посреща с гняв от местните жители, посочва изданието. „Венеция продава семейните си перли“, прогърмя местен вестник на първа страница. Търгът засилва страховете от задълбочаването на „диснификацията“ на историческия град, тъй като сградите вероятно ще бъдат превърнати в луксозни хотели. След предложените за продажба се открояват дворецът "Бонфадини-Виванте", известен с неокласическите си фрески, и вилата "Фоскари Контарини", разположена на Канале Гранде, близо до моста "Риалто".

Един от големите проблеми за Венеция е напускането й от страна на местните жители поради растящите цени на имотите и липсата на работни места. „Този град не е само за туристите. Той може да е много специален и може да изглежда красив, но е място, където хората живеят и изкарват прехраната си по много различни начини. Той трябва да си остане такъв, за да оцелее като общност“, казва местен жител. Местните власти отхвърлят критиките с аргумента, че не е по-добре дворците да се ползват като административни сгради, както е в момента. „Една вила на Лидо дори е полицейски участък, а това е твърде екстравагантно дори и по италианските стандарти.“

Авторите на кампанията се надяват, че продажбата на дворците ще влее икономическа енергия във Венеция встрани от главния туристически поток, макар и да не са твърде оптимистично настроени. Ана Съмърс Кокс, която председателства „Венеция под заплаха“ (Venice in Peril), смята, че търгът може да позволи на местните власти да привлекат високотехнологичната индустрия. „Продажбата на вилите като цяло е добра идея, но същевременно е тъжно, че те неизбежно ще бъдат превърнати в хотели. Хората, естествено, търсят начин бързо да си върнат парите чрез туризъм.“

Една от главните пречки за инвестирането във Венеция е честото наводняване на града. Само площадът пред „Сан Марко“ поне 50 пъти годишно се оказва под вода, когато нивото на Адриатическо море се повиши. Проблемът обаче може да бъде решен с изграждането на проекта „Мойсей“, финансиран от централното правителство в Рим на стойност над 4 млрд. евро. Той се състои от 80 стоманени бариери, разположени на входа на венецианската лагуна, които се издигат при повишаването на морето. Проектът трябва да бъде завършен през 2010 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА