Last news in Fakti

7 Април, 2006 00:00 937 0

"Уббикалия" ще стори логистичен център край летище София

  • център-
  • компания-
  • изграждането-
  • имоти-
  • момента-
  • ралчева-
  • софия-
  • съобщи-
  • компанията-
  • млн евро
Испанската предприемаческа и строителна група "Детеа" (Detea group), чрез дъщерното си дружество "Уббикалия България" ще изгражда мащабен логистичен център до летище София, съобщи управителят на компанията Вера Ралчева. Инвестицията в него е за около 15 млн. евро. Центърът ще има площ от 50 декара, като в него ще се включват и офис сгради. Земята вече е закупена и в момента е в процес на регулация, съобщи Ралчева. По думите й вече е изготвен и предварителният проект за строителството на центъра.

Плановете на испанската компания са строителството на обекта да започне до края на тази година. Очаква се центърът да бъде завършен за три години. Вече има проявен интерес към него от страна на няколко чуждестранни компании, съобщи още Ралчева.

"Детеа" работи на българския пазар от 2.5 години. Досега тя е инвестирала над 25 млн. евро и предвижда до 2011 г. да вложи още 120 млн. евро. Освен "Уббикалия” компанията има още едно дъщерно дружество в страната - "Коммерсиа”, която отговаря за развитието на търговски и развлекателни проекти. В момента компанията работи по изграждането на "Търговски парк София", който се намира в близост до "Бизнес парк София". Инвестицията в него е за 50 млн. евро. Очаква се той да бъде завършен в края на 2007 г. или началото на 2008 г.

Районът около международното летище в София постепенно се превръща в един от логистичните центрове на столицата, показват данните от пазара. Освен обекта на "Уббикалия" престои там да се изгради и логистичният център на инвестиционен фонд за недвижими имоти на американската компания "Тишман" и германската "Линднер". Той се нарича Sofia Airport Center и е на стойност 65 млн. евро. Намеренията си за изграждане на подобен център е заявила и израелската компания "Енгел рисорсиз" (Engel Resources). Тя планира да вложи 43 млн. евро в изграждането му, но не се уточнява кога ще започне то.

Изграждането на складови площи, индустриални зони и логистични центрове ще бъде новият хит на пазара на имоти у нас, прогнозират агенции за недвижими имоти и предприемачи. Причините са, че в момента търсенето на такива площи многократно надвишава предлагането, а цените на земята в индустриалните зони все още са ниски. Географското положение на България предразполага тя да се превърне в логистичен център за Югоизточна Европа. Най-перспективни за това са София, Варна, Бургас и пристанищата по Дунав.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА