Last news in Fakti

20 Април, 2006 00:00 469 0

"Уолстрийт джърнъл": Инвеститорите в имоти продължават похода си на изток

  • имоти-
  • година-
  • инвеститорите-
  • сравнение-
  • инвестиции-
  • европа-
  • миналата-
  • млрд евро-
  • миналата година
Инвеститорите в недвижими имоти продължават похода си към Централна и Източна Европа, и скоро може да се окаже, че няма достатъчно добри възможности за закупуване в региона, пише в. "Уолстрийт джърнъл". Те виждат по-голяма стабилност за вложенията си в тези страни заради предстоящото приемане на голяма част от тях в ЕС. Това, от една страна, намалява риска за вложените средства, но, от друга, се отразява негативно на възвращаемостта и тя постепенно спада, пише още вестникът. Според анализаторите, цитирани от изданието, тя все още остава много по-висока в сравнение със Западна Европа.

През миналата година в България, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Русия и Словакия от сделки с недвижими имоти са постъпили общо 5.8 млрд. евро (7.1 млрд. долара). Това е ръст от 38 процента, в сравнение с отчетените 4.19 млрд. евро за 2004 г., сочат данните на "Ричард Елис" (CB Richard Ellis), цитирани от вестника. Най-големият дял в общите инвестиции е отчела Полша с 48.7%, следвана от Чехия с 19.5% и Унгария 17.4%. За 2005 г. Словакия и Румъния са отчели спад в този вид инвестиции главно заради липсата на свободни имоти за продажба.

Вложенията в офисни площи са били най-големи. Делът им е бил 44% от общите инвестиции, а на второ място се нареждат търговските площи с 39 %.

Основният проблем, който инвеститорите очакват тази година, е намирането на достатъчно свободни имоти в продажба, които да отговорят на голямото търсене, смятат специалисти. По думите им инвеститорите планират вложения за около 20 млрд. евро в Централна и Източна Европа. За сравнение, търсенето за миналата година е било в размер на 12 млрд. евро, а за 2004 г. е било 6 млрд. евро.

Проблем за инвеститорите е продължителният и дори рязък спад във възвръщаемостта от луксозните имоти. За Букурещ например стойността й е спаднала до 8.5% към края на миналата година в сравнение с 13% за 2003 г. В Прага възвращаемостта е била 6.75% и 8% за 2003 г. Този показател спада дори и при търговските центрове.

Въпреки това очакваме сериозен ръст в пазара в среден и дългосрочен период, обясни високопоставен представител на мениджмънта на GE Commercial Financial Real Estate, която е част от "Дженеръл електрик" (General Electric Co).

Български компании също увеличават инвестициите си в сектора на недвижимите имоти в страната. В момента на борсата са листвани 13 дружества със специална инвестиционна цел, насочени именно към имоти, като в най-скоро време ще могат да се търгуват акциите на още три компании от бранша.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА