Last news in Fakti

3 Май, 2006 00:00 599 0

"Прайм пропърти" започва втори проект край морето

  • прайм-
  • имоти-
  • дружеството-
  • двата-
  • спрямо-
  • вторият-
  • първото-
  • българското-
  • пропърти-
  • имота-
  • черноморие-
  • млн евро-
  • българското черноморие-
  • пропърти бг-
  • прайм пропърти-
  • със специална инвестиционна
Дружеството със специална инвестиционна цел за инвестиции в имоти "Прайм пропърти БГ" закупи два имота на българското Черноморие на стойност 3.724 млн. евро. Парцелите се намират в района на Царево, като първият представлява нива с площ 9540 кв. метра, а вторият е 15 743 кв. метра и представлява широколистна гора. И двата имота са в напреднал стадий на регулация, като те ще се използват за строеж на вилно селище. Това ще е вторият проект на компанията по българското Черноморие, като другият е ваканционното селище между Слънчев бряг и Свети Влас, където фондът е коинвеститор.

От "Прайм пропърти" заявиха, че строителството там вече е започнало, но уточниха, че проектът край Царево е много по-мащабен и ще е насочен към по-платежоспособни клиенти. В същото време целта е да се запазят и в най-голяма степен природата и гората, което да създава добри условия за почивка.

Двата новозакупени имота са един до друг, като първият е на първа линия, което означава, че е в близост до морския бряг. Неговата цена е 1.669 млн. евро, което означава, че средната цена на един квадратен метър е 175 евро. Вторият имот, представляващ широколистна гора, е с цена 2.055 млн. евро, или квадратният метър при него е с цена около 130 евро.

"Прайм пропърти БГ" е първото дружество със специална инвестиционна цел за секюритизация на имоти, създадено в България. Портфолиото му включва различни имоти - офис сграда на ул. "Антим I" в София, жилищна сграда на ул. "Черковна" в столицата, както и проект за шопинг мол до централната софийска гара. Към тези проекти са и двата по българското Черноморие.

Към края на първото тримесечие инвестиционните имоти на дружеството са в размер на 8.130 млн. лв., показва публикуваният във вторник отчет, като в тях не са включени последните придобивки, които са направени след отчетния период. С най-голяма стойност е имотът на предгаровия площад - 4.882 млн. лв., на който ще е търговският център.

За първите три месеца дружеството отчита загуба от 76 хил. лв. спрямо 47.6 хил. за същия период на миналата година. В момента дружеството все още няма приходи от основната му дейност, тъй като всички проекти са в процес на изграждане. Това е и причината за повишаване на разходите, което е довело и до ръст на загубата. Общите разходи са достигнали 234 хил. лв. спрямо 48 хил. лв. за първото тримесечие на 2005 г., като с най-голям дял са тези за външни услуги. Към края на март капиталът на фонда за имоти е 15.225 млн. лв., но реално през борсата бяха набрани още около над 5 млн. лв. заради по-високата емисионна цени на новите акции от последното увеличение на капитала.

За 2005 г. "Прайм пропърти БГ" обяви печалба от 1.258 млн. лв. спрямо 516 хил. за 2004 г. Тя обаче е формирана от преоценка на активи и не подлежи на разпределяне за дивидент. Според Закона за АДСИЦ тези дружества са длъжни да разпределят поне 90% от годишната си печалба под формата на дивидент, когато не е от преоценка.

По време на търговската сесия във вторник на фондовата борса бяха изтъргувани само 50 акции от "Прайм пропърти". Средната им цена остана непроменена на 1.60 лв., като на нея мина и целият обем за деня.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА