4 Май, 2006 00:00 917 0

София в очакване на Ситито.

  • застрояване-
  • вариант-
  • тодор-
  • територията-
  • етажа-
  • имоти-
  • застрояването-
  • според-
  • сгради-
  • устройствен-
  • западното-
  • направление-
  • христо-
  • върху-
  • александров-
  • братя-
  • миладинови-
  • предвижда-
  • трябва-
  • съветник-
  • между-
  • интензивност-
  • тодоров-
  • софия-
  • ботев-
  • високия-
  • ст
Столичният общински съвет миналата седмица взе решение за изработване на подробния устройствен план на западното направление по бул. "Тодор Александров", известно като Ситито на града. Планът ще се разработва по варианта, предвиждащ строителство на 8-етажни сгради. Той е важен за собствениците на имоти и инвеститорите, защото от него зависи колко нагъсто и нависоко ще се застрои центърът на столицата. Това определя цената на парцелите, която зависи от разгънатата застроена площ на сградата по градоустройство.

Решението на съветниците разочарова собственици на имоти и инвеститори. Това показа допитване до агенции за имоти. Техните очаквания бяха за по-гъсто и високо застрояване. Такива бяха намеренията на предишния главен архитект Стоян Янев. В края на 2004 г. същите съветници предпочетоха високия вариант със строителство на 10-етажни сгради, който предвиждаше по-голяма плътност на застрояване. Той получи подкрепа и от тогавашния министър на регионалното развитие Валентин Церовски. Според неговото становище отклоненията от общите правила и норми са приложими за застрояването на главния градски център на столицата. По закон при превишаване на пределно допустимите нормативи се иска разрешение от строителния министър.

Година и половина по-късно обаче новият главен архитект Петър Диков предложи


западното направление да се "смъкне" с два етажа от 10 на 8

Според арх. Диков по-високото застрояване по "Тодор Александров" трябва да се търси след кръстовището с бул."Христо Ботев". Така нещата отново се върнаха в изходна позиция. Сега предстои изработването на плана, приемането му от общинския съвет и влизането му в сила. Чак след това инвеститорите ще могат да строят, и то при условие че няма обжалване в съда. Тоест не е сигурно, че това ще стане скоро. При добра организация обаче планът може да бъде приет и до края на годината, прогнозира арх. Борислав Борисов, общински съветник от БСП и директор на Националния център за териториално развитие. Главният архитект е още по-голям оптимист и смята, че до влизането ни в Европейския съюз през 2007 г. западното направление ще има подробен устройствен план не само за територията до бул. "Христо Ботев”, но и за тази до бул. ”Константин Величков”.


Западното направление се простира върху 21 хектара

То обхваща територията между булевардите "Княгиня Мария Луиза", "Христо Ботев", "Александър Стамболийски" и ул. "Пиротска". Мястото е атрактивно, защото е разположено в центъра на града и е планирано да се превърне в българското Сити. По-голямата част от терените бяха изкупена още преди пет годни на цени от 500 до 700 долара/кв.м. Днес оферти в този район са изключение. Ако все пак се появят на пазара, имотите с лице към бул. "Тодор Александров" достигат до 3000 евро/кв.м, а останалите се предлагат за не по-малко от 1000 евро за квадрат.

По данни на общината върху територията има 57 урегулирани имота с обща площ от близо 40 дка. От тях 52 са частни, а само пет са общинска или държавна собственост. Средната квадратура е 460 квадрата. По-голямата част от общинските имоти са включени в капитала на скандално известната фирма "Софийски имоти". Първите сгради от бъдещето Сити вече са реализирани. Това са бизнес център "София", на мястото на някогашния магазин "Явор" и отдавна построената сграда на Булбанк. В момента се строи и католическият храм „Свети Йосиф”.

Автор на двата ескизни варианта на подробния устройствен план на западното направление е колектив с ръководител арх. Тодор Тодоров. Той ще изработи и подробния устройствен план на местността. Ниският вариант предвижда сградите да са с височина 8 етажа. Планирани са да се изградят и два билдинга, разположени върху общински терени. Единият ще бъде на 15-етажа в непосредствена близост до католическия храм. Другият - на 18 етажа, ще се строи върху имота на общинската фирма "Метрополитен", където сега има ресторант. Средно за зоната плътността на застрояването е 80% при допустими 100% и коефициент на интензивност 3.75 при допустим 5. На места са предвидени намалени до една трета отстояния между сградите. При "ниския" вариант е невъзможно получаване на спокоен силует с еднакъв корниз, характерен за столицата - 10 етажа, посочва арх. Тодоров в обяснителната си записка. Според него намалената интензивност на застрояване ще превърне територията в безлюдна зона, изпълнена със скъпи офиси, магазини и заведения, за чието изграждане ще трябва да се търсят богати инвеститори.

Високият вариант, който беше отхвърлен, предвиждаше строителство на


10-етажни сгради, съобразени с височината на Булбанк

Планирани бяха и три високи сгради над 20 етажа, две от които разположени до католическия храм. Плътността на застрояването е пак 80%. Коефициентът на интензивност на застрояването обаче на определени места надвишава пределно допустимия 5, но средно за зоната е 4.1. При високия вариант се дава възможност за запазване характера и начина на застрояване, установен през 30-те години в София - достигане на еднакъв корниз 30 метра с търсене основен акцент в пространството около катедралата, посочва в обясненията си арх. Тодоров. Според него този вариант повишава застрояването и ползването на територията, но пък в същото време позволява общодостъпни подземни паркинги, две надземни нива, реализацията на археологическите разкопки и зелените площи.

И в двата варианта се предвижда да се изгради пешеходен мост, който да свърже бул. "Тодор Александров" с бул. "Христо Ботев" и да продължи като тераса със заведения по ул. "Стефан Стамболов" към Женския пазар. За обслужване на новопроектираните квартали се предлага отваряне на ул. "Цар Борис" и ул. "Братя Миладинови" с кръстовища със синхронизирани светофарни уредби. Предвижда се пробив на нова улица от ул. "Вашингтон" до ул. "Братя Миладинови" с платно седем метра и два тротоара. Ще има и обслужваща улица между "Цар Борис" и "Братя Миладинови". Предвидени са още двуетажани подземни гаражи за 2500 коли и открити паркинги за 500. Планирано е и пълно възстановяване на западната порта на "Сердика - Средец" и превръщането й в главен вход за археологическото ниво под земята, където трябва да се разположи музей.


Гражданските сдружения ще обжалват плана до дупка

В градския съд има дело срещу предишното решение на общинския съвет за високия вариант. То е заведено от "Граждани за зелена София", в която влизат над 10 неправителствени организации. Те искат съдът да обяви решението на общинарите за нищожно, като поддържат тезата, че планът обслужва корпоративни интереси, а не обществени. Ищците твърдят, че собствениците на имоти са хора, свързани с общината, чиято цел е да продадат по-скъпо парцелите, затова се търси преуплътняване на територията.

Отрицателно становище срещу предвиденото високо застрояване има и проф. Тодор Кръстев, ръководител на системата "културно-историческо наследство" към общия устройствен план на София. Според него решението не е съобразено с традициите и ще намали шансовете центърът на София да бъде номиниран за световно наследство. Подобно мнение застъпва и арх. Борислав Борисов, съветник от БСП. Несъгласие с предвиденото застрояване изрази и Иван Николов, съветник от ДСБ, според когото в някои квартали се нарушава допустимото от закона 30% завишение на параметрите на застрояване. Националният институт за паметниците на културата все още не е дал становище.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА