Last news in Fakti

17 Май, 2006 00:00 694 0

„Екселсиор" - перлата на пловдивската главна улица

  • сградата-
  • стадион-
  • културата
Има една сграда на пловдивската главна улица, която се откроява веднага. Преди и в България да нахлуе вятърът на промените, всички пловдивчани я знаеха като кино "Ботев". Сега е търговски център "Екселсиор" и е включена в груповия ансамбъл на паметниците на културата с местно значение, като попада в границите на историческия резерват "Старинен Пловдив". Още през 1896 година мястото е било отредено за кино. 12 години по-късно, през 1906 г., киното е построено. През 90-те г. на миналия век сградата е реституирана и върната на предишните й собственици. Те я продават, следващите също и така 3 - 4 пъти. След "ерата" на кино "Ботев" сградата мина и през битието на казино и на бинго. Близо седем-осем години стоеше неизползвана, докато през 2003 г. стана собственост на фирма "Екселсиор - 1894" ООД. Търговският комплекс отвори врати за клиентите преди няколко месеца. В него има около 60 търговски обекта, разположени върху площи от 30 до 200 кв.м.

Когато купуват сградата, сегашните й собственици решават да запазят старинната фасада, смесица от стиловете барок и рококо. Затова тя беше само реновирана. Но отвътре сградата беше напълно реконструирана. По време на строителните работи през 2004 г. работниците разкриха ценна находка - шест-седем реда антични седалки. Оказа се, че това е част от Римския стадион, който засега се вижда само на Джумаята. "Находката е изключително интересна, защото Римският стадион се счита за уникален паметник на културата от национално значение", смята арх. Румяна Пройкова от Националния институт за паметниците на културата (НИПК).

Собствениците на сградата още тогава обещаха да експонират античния форум по най-добрия начин. Проектантският колектив, ръководен от арх. Едвард Христов, се съобрази изцяло с резултатите от археологическото проучване и изискванията на НИПК. Изкопните работи за разкриването на стадиона протекоха изцяло под наблюдение на специалист от Археологическия музей в Пловдив.

Вътрешният архитектурен облик на сградата отразява идеята на собствениците визуално търговският център да е смесица от модерен, бароков и византийски стил. "Едно от хубавите неща, което се случи тук, е, че ние осъществихме необходимата консервация, реставрация и експониране на място на разкритите археологически находки", коментира Васил Апостолов, един от двамата управители на "Екселсиор - 1894".

Остатъците от кавеата на римския стадион на античния град, предшественик на Пловдив, ще бъдат възстановени в предишния им вид и ще функционират като модерно арт средище с модни ревюта, изложби, театрални представления и други прояви. Входът за тази част от сградата ще бъде достъпен за всеки гражданин и гост на града. Максимално е запазена и фасадата към ул. "Княз Александър I".

На първото ниво в новата сграда са разположени магазините и стълбищни клетки за връзка с останалите нива и с централното пространство. Оттук е осъществен визуален контакт и с долното археологическо ниво. На последния етаж има 10 заведения за бързо хранене: сладоледена и тортена къща, еспресо кафе, фреш сокове, скара и дюнери, китайска храна, пица, салатен бар, донатс, мексиканска или друга чужда кухня. Покривът функционира като открита лятна градина. Комуникациите се осъществяват чрез модерни ескалатори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА