Last news in Fakti

23 Юни, 2006 00:00 805 0

Конкурс за Иглата в Бургас

  • всеки-
  • конкурса-
  • идеята-
  • небостъргача
Изложба на проекти за строителството на небостъргача в Бургас бешe открита на 18 юни в местния свободен университет. Девет архитектурни бюра са разработили идеите си за огромната сграда в Морската градина. Само един от екипите участва с готов макет.

"Идеята е чрез конкурса да се докаже възможността за вписване на такава постройка в силуета на града. Бургаската общественост трябва да бъде интегрирана в процеса на разработване на финалния проект." Така инвеститорите обясняват недостатъчната разгласа на всеки от обектите, материалите и технологиите, които ще бъдат използвани за тях, плюсовете и минусите на всеки и как той ще повлияе на района около небостъргача.

Идеята за този публичен конкурс е на инвеститорите в проекта "Трейшън Хайрайз естейтс" и Българо-американска кредитна банка. Бургазлии имаха възможност да гласуват за своя фаворит с анкетна карта до 21 юни. Резултатите от конкурса обаче бяха оповестени след редакционното приключване на броя.

Участниците в конкурса са били персонално поканени. Това са архитектурни бюра, чиито екипи имат опит във височинното строителство в България и в чужбина и вече са участвали в подобни конкурси - „Булгарконсулт АИ" - арх. Г. Коларов; „Амфион" - арх. Б. Богданов; „Елит студио" - арх. К. Диков; „Веста" - арх. Д. Димитров; „Проектантска организация Бургас" - арх. Г. Тодоров; „ПП Ирис" - арх. П. Петков; LP Consult Group - арх. А. Панов; проф. Г. Стоилов - президент на Международната академия за архитектура, и проф. М. Татарини - LagOS, съвместно с „Архитектура +".

Предварително се вижда, че някои от проектите просто са адаптирани към средата, но не са разработвани според особеностите на мястото. Предварително обявената височина от 154 м ще бъде надхвърлена при всеки от тях заради допълнителни елементи над последния етаж, предполагат експерти.

Комисия от икономисти, конструктори, архитекти и инженери ще класира предложените проекти, уточниха инициаторите. Разбира се, ще повлияе и мнението на бургазлии. Тяхната активност е стимулирана с награда.

Мястото в Морската градина, където ще се издига т.нар. Игла, вече е разчистено и са започнали изкопните работи. Намиращата се там допреди месец Ефендиева къща - паметник на странджанската архитектура, използван за битов ресторант, е демонтирана от специалисти и според собственика й Ваклин Стойновски ще бъде вградена между два от ниските етажи на небостъргача.

Идеята за сградата беше оповестена в края на миналата година от самия Стойновски и предизвика множество коментари и обсъждания. Публичният дебат обаче последва вече издадените разрешения от бургаската община и останалите компетентни инстанции.

Визуализацията на проектите и макетът могат да бъдат видени във фоайето на Бургаския свободен университет до края на юни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА