Last news in Fakti

21 Юли, 2006 00:00 624 0

Търговски комплекси на десетки декари навлизат в София

  • търговски-
  • големи-
  • комплекси-
  • компанията-
  • терен-
  • квартали-
  • покрайнините-
  • софия-
  • близост-
  • развитието-
  • обясни-
  • бизнес-
  • вериги-
  • включва-
  • магазина-
  • купел-
  • според-
  • търговски комплекси-
  • овча купел-
  • общ търговски комплекс-
  • големи едноетажни магазина
Огромни търговски комплекси, разположени на десетки декари, се очаква да навлязат в покрайнините на София през следващите 2-3 години.

Основната част от проектите са насочени към източните и западните квартали на града. Концепцията им включва изграждане на 3-4 големи едноетажни магазина, тип "хале", на вериги за търговия на дребно, обединени от общ открит паркинг. Този вид комплекси са познати като power centres или retail parks (търговски паркове) и обикновено се разполагат в покрайнините на градовете в близост до големи пътни артерии.

Както "Монитор" вече писа, търговски комплекси от този вид се планират в близост до околовръстното шосе в района на жк "Люлин".

В момента се изкупуват 80 дка земя за подобен проект и в горнобанското землище до жк "Овча купел". Парцелът се намира срещу втората част на жилищния квартал, в близост до жп линията за Перник и бившите оранжерии. Около 80% от него вече са окрупнени, съобщи Васил Шопов, управител на агенция "Феникс", която е ангажирана с изкупуването, промяната статута на земята и градоустройството.Търговският мегацентър ще включва няколко големи сгради с търговска, складова и административна част - хипермаркет с площ от 15-25 000 кв. м, магазин от типа "направи си сам" и мебелен магазин с площ 5 до 8000 кв. м, шопинг-център и голям паркинг. Плановете са той да обслужва "Овча купел" и близките квартали, като Княжево, Горна баня, Суходол, включително "Красна поляна" и "Красно село". Според Васил Шопов разполагането на няколко големи едноетажни магазина в общ търговски комплекс е най-подходящият модел за крайните квартали на градовете. Изследванията показват, че всеки следващ етаж в тези райони значително сваля оборота на търговците и прави площите непривлекателни за тях, обясни той. Управителят на "Феникс" не посочи името на компанията, която ще реализира проекта в "Овча купел", но обясни, че става въпрос за голямо френско инвестиционно дружество.

Най-големият проект за търговски парк в източната част на столицата засега остава този на испанската група "Детеа" върху терен от 175 дка до "Бизнес парк София" в жк "Младост 4". Комплексът ще е със застроена площ над 350 000 кв. м и ще включва между 4 и 6 магазина на големи вериги от типа "направи си сам", за обзавеждане, техника, хранителни стоки и стоки за бита. Намеренията на испанската група бяха той да бъде готов до края на тази година, но до момента дори не е започнало строителство. От представителството на "Детеа" у нас - "Коммерсия България", отказаха информация около развитието на проекта, но по всяка вероятност забавянето му се дължи на проблеми с инфраструктурата в района.

Навлизането на големи търговски комплекси в покрайнините на София е следващият етап от развитието на пазара на търговски площи у нас след изграждането на първите шопинг-молове, обясниха от компанията за бизнес имоти "Фортън интърнешънъл". Те обусловиха развитието им в източните и западните покрайнини на града с наличието на големи свободни терени и гъсто заселени жилищни квартали.

Според тях вариантите за изграждане на подобен тип комплекси са два - с навлизането на големи чужди компании с опит в реализацията и управлението на търговски площи или чрез обединение на две или повече търговски вериги с взаимно допълващ се асортимент. Макар и в по-малък мащаб, подобно обединение вече реализираха ХИТ и "Практикер", които откриха магазини в общ търговски комплекс на терен от 62 000 кв. м на столичния бул. "Панчо Владигеров".Управителят на "Кауфланд България" Димитър Спасов също коментира, че подобна идея не е чужда на веригата при наличие на подходящ терен и партньор. Отварянето на общи търговски комплекси е честа практика в Европа. В Германия "Кауфланд" има обекти от този тип - с веригата за техника "Медиа маркт" и с "Практикер", обясни Спасов.

Според "Фортън интърнешънъл" първите големи търговски центрове в покрайнините на София надали ще се появят по-рано от следващите 2-3 години. Сега е подходящият момент за изкупуване и окрупняване на земя, тъй като цената й ще продължи да расте, посочиха от компанията. Заради големите си мащаби и ниската етажност този тип проекти са свързани със специфични изисквания към земята - масив от поне 100 дка, сравнително равен терен, за да се избегнат допълнителни разходи, наличие на добри комуникации в близост. По тази причина не е изключено подобни търговски комплекси да се развият и извън околовръстния ринг на София, стига да се осигури добър транспортен достъп до тях, коментираха от компанията за бизнес-имоти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА