Last news in Fakti

24 Юли, 2006 00:00 745 0

Олег Дерипаска инвестира 800 млн. долара в Сочи

  • елемент-
  • базов-
  • компанията-
  • долара-
  • проекта-
  • обекти-
  • включва-
  • трябва-
  • града-
  • данни-
  • инвеститор-
  • спортни-
  • сергей-
  • момента-
  • спорта-
  • дворец-
  • домакинството-
  • дерипаска-
  • средата-
  • тямушкин-
  • базов елемент-
  • млн долара
Руският олигарх Олег Дерипаска планира да инвестира 800 млн. долара в строежа на олимпийско село и зимен дворец на спорта в Сочи във връзка с кандидатурата на града за зимната олимпиада през 2014 г. Според публикацията бизнесменът, който е известен със своята лоялност към властта в страната и с близките си отношения с губернатора на Чукотка Роман Абрамович, предвижда да участва в амбициозния проект за изграждането на модерен зимен център, независимо дали руският град ще спечели домакинството на игрите. ,Интересите на Дерипаска ще представлява компанията "Базов елемент". Тя е създадена през 2001 г. със задачата да управлява неговите активи в различни сектори на икономиката. В "Базов елемент", която към момента се оценява на 10 млрд. долара, влизат фирми като "Русал", Евросибенерго", "Континентал мениджмънт", "Ингосстрах", АКБ "Съюз" "Авиолинии Кубани", корпорация "Главстрой" и др.

Много преди Сочи да бъде избран за финалист в кампанията по възлагане на домакинството на зимните игри заедно с австрийския град Залцбург и предложението на Корея - Пьонгчанг, Дерипаска е заявил своите намерения да инвестира в региона. По време на икономическия форум в Санкт Петербург в средата на юни "Базов елемент" подписа договор за сътрудничество с администрацията на Краснодар. Компанията се ангажира да построи в долината Нижнеимеретинска под Сочи олимпийско село с над 3000 места и дворец на спорта с капацитет 40 000 места. Изданието се позовава на информация на Юрий Тямушкин, ръководител на проекта "Горноморски курорт "Червена поляна" на "Базов елемент".

"Компанията ще получи земята с дългосрочна аренда. Финализирането на договора между двете страни трябва да приключи в близките няколко седмици", потвърди чиновник от дирекцията по реализация на програмите в Сочи. По данни на Тямушкин инвестициите се оценяват на 800 млн. долара. Той не изключва вероятността компанията "Базов елемент" да привлече за партньори западни компании и профилирани инвеститори въпреки собствените си авоари.

Концепцията на комплексното застрояване на територията изготвя GVA Sawyer. По данни на проект-мениджъра на компанията Сергей Суров проектът трябва да бъде завършен в края на септември и трябва да бъде уникален по своите размери, по функционалността на хипермодерния дворец на спорта, по възможностите на проектирания търговско-развлекателен център и по лукса в жилищата, изградени наблизо.

"Строителството ще започне в средата на 2007 г., обясни Тямушкин. Обектите ще бъдат пуснати в експлоатация през 2010 и 2012 г. Много хора не вярват в това, че Сочи ще се превърне в олимпийска столица. Ние обаче не разчитаме на това. Независимо дали в средата юни Сочи ще получи домакинството, ще продължим работа по проекта и той ще бъде реализиран. Разликата ще бъде в това, че ще трябва да се справим с по-малко инвестиции. Това означава, че дори и да изгуби битката за игрите, Сочи ще си има нова спортна многофункционална зала, която ще бъде използвана."

"Базов елемент" избра изключително интересно място за проекта, обясни Сергей Никитин, генерален директор на "Пени лейн риълти" (Penny Lane Realty) в Сочи.

Един от неговите основни плюсове е близостта до летището. Успехът на начинанието зависи от концепцията на проекта. Луксозните апартаменти в Сочи не достигат в момента и идеята да се строят такива в близост до спортните обекти е отлична. Цената на 1 кв.м на луксозните апартаменти в града в момента е между 4000 и 4500 долара и въпреки това търсенето е огромно."

"По данни на кметството на Сочи числеността на населението в града през лятото се увеличава шест пъти, добавя Сергей Ростов, маркетолог на ростовския концерн ВАНТ, който строи жилища и търговски обекти в Сочи. В перспектива строителите имат работа за 20 години напред. Наличните спортни съоръжения дават на Сочи възможността да бъде домакин на големи международни състезания в различни видове спортни дисциплини, да бъде база за подготовка на всички руски спортисти".


Други спортни обекти в града
picture:1,20060724_4_2.jpg,
Комплекс за алпийски ски "Карусел" - включва трасета за алпийски ски с дължина 70 км, които ще бъдат обслужвани от 20 лифта; инвеститор в проекта е компанията "Красная поляна" с участието на фирма "Юмако" и поддръжката на сенатора Ферхад Ахмедов и депутата Ахмед Билалов; инвестицията включва инфраструктура и село на обща стойност 400 млн. долара.

Курортен комплекс "Голфгород" - включва спортно-оздравителни обекти; игрище за голф, което ще бъде достъпно през цялата година; инвеститор е "Национална банка за развитие на бизнеса".

Ски курорт "Роза Хутор" - включва трасета за 10 ски дисциплини; инвеститор "Интеррос"; инвестиция за около 300 млн. долара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА